Kämpar för nytt kontrakt: ”Skönaste känslan i år”

Publicerad
Egen Bild Värnamo
Nykomlingen Värnamo IK kämpar för nytt H2-kontrakt och möter nu tre topp fyra-lag på rad. ”Vi vet att vi inte kommer dominera någon matchbild”, säger Olle Winsth.

Värnamo IK slog tillbaka Craftstadens IBK Oskarshamn med 6-4 på bortaplan förra veckan.

Ett resultat som gjorde att lagen bytte plats i H2-tabellen, där Värnamo IK tog ett kliv upp som nästjumbo, och petade ner Craftstadens IBK Oskarshamn som ny jumbo.

Beroende på hur de småländska lagen presterar i division ett (de gör det väldigt bra) så kan det räcka med att bli näst sist för att hänga kvar i H2.

– Fråga mig inte hur det där med att hänga kvar fungerar, någon sa att handlade om Gränna, men visst var det en otroligt viktig seger för oss, säger Olle Winsth.

Just Olle Winsth spelade en viktig roll i Värnamo IK:s seger. Han sköt två mål inklusive 6-4-bollen i tom bur i slutet.

Men det var också 20-åringen som blev utvisad i andra perioden då hemmalaget kunde 3-5-reducera i powerplay.

– Det var min första utvisning på två, tre säsonger, jag tryckte till lite för hårt i en närkamp. Det var mycket adrenalin där. Matchen kändes egentligen ganska bra fram till de gjorde 4-5, säger han.

– I slutet frågade tränaren om jag hade ork kvar att spela, och det hade jag, men jag ska inte ljuga… det var skakiga ben då. Det var mycket publik, de hördes mycket, Craftstaden var på gång.

Hur skönt var det att rulla in 6-4-bollen?
– Vår back täckte skott och bollen damp ner framför mig, så jag bara rensade i väg och trodde bollen skulle åka ner i hörnet, men den fick en jätteskruv och gick i mål. Vår center stod mitt på banan och började skrika innan bollen var i mål, jag fattade ingenting. När bollen väl gick in var det skönaste känslan i år. Skapade nog en ny nivå i hur högt man kan skrika. Hördes nog hela vägen till Kalmar. Det var riktigt nervöst innan det målet. Vi har haft väldigt många marginaler mot oss i år, nu hade vi äntligen dem med oss.

Det kändes som en måstematch?
– Jo, alla visste hur viktigt den var, men vi har försökt att dämpa allvaret. Det är inte liv och död, vi lirar innebandy för att det är kul. Vårt mål har varit att hålla oss kvar och den chansen lever vidare.

Nu väntar en rysaravslutning på säsongen för Värnamo IK som har tre topp fyra-lag på rad – Gransholms IF, FBC Karlskrona och Ingelstad IBK – innan säsongen avslutas med match mot Slätafly/SK IBK.

Värnamo IK har tagit poäng mot både Gransholms IF och FBC Karlskrona tidigare under säsongen.

– På pappret är det tuffa matcher. Nu möter vi Gransholm och jag har stor respekt för dem, både för deras häftiga resa som förening och för deras prestationer under säsongen, säger Olle.

– Samtidigt går vi in i alla matcher med samma tankesätt. Vi vet att vi inte kommer dominera någon matchbild, vi kan inte rulla ut någon, utan vi ska ligga lågt i försvaret, jobba stenhårt och kontra. Håller vi oss till vårt så vet vi att det går att ta poäng mot alla lag, det har vi visat under säsongen.

Värnamo IK är nykomlingar i H2 i år, och det har varit en omställning att gå från vinstmaskin i trean till att slåss för sin existens en nivå upp.

– I fjol kunde vi göra halvdana insatser och vinna ändå. Inför i år sa tränarna att vi måste vara medvetna om skillnaden mellan serierna, att H2 är tuffare. Jag tänkte att eftersom vi var så bra i fjol så skulle vi nog klara oss bra i H2 också, men tränarna hade rätt. Det är enorm skillnad, säger Olle.

– Det märktes i första matchen mot Vimmerby. Det var en chock. Jag hade bollen och fick direkt en back i ryggen och en forward som tryckte till mig. Enorm skillnad på tempo.

Olle Winsth själv fick ett uppvaknande av nivåskillnaden. Ändrad kost och ökad träning har gjort att han vuxit in i säsongen och H2-serien. Sex poäng i de nio första matcherna har förvandlats till elva poäng i de fem senaste kamperna.

– Nu är jag några kilo lättare, lite snabbare, plus att jag hittat en bra kedja att spela i. Då är det enklare. Både jag och laget har fått göra en resa under säsongen, nu börjar vi förstå vad H2 handlar om.


NOTERAT I H2

– Gransholms IF, 41 poäng, och FBC Karlskrona, 35 poäng, har just nu topplaceringarna som innebär spel i division ett nästa säsong. Trean KFUM Jönköping står på 31 poäng.

– Viktor Karlsson, Gransholms IF, toppar poängligan med 41 poäng.

– Jacob Gustavsson, Hovmantorps GOIF, toppar skytteligan med 27 fullträffar.

– Simon Brandner, FBC Karlskrona, är i het målform med sju mål i de två senaste matcherna.


SÅ GICK DET I SJUTTONDE OMGÅNGEN

9 februari
Craftstadens IBK Oskarshamn – Värnamo IK 4-6

10 februari
Hovmantorps GOIF – Slätafly/SK IBK 7-9
Vimmerby IBK – Växjö IBK Utveckling 11-10 (förl)
Jönköping IK Utveckling – FBC Karlskrona 4-8
KFUM Jönköping – Gransholms IF 3-5
Ingelstad IBK – Sävsjö IBK 8-7 (förl)


ARTONDE OMGÅNGEN

17 februari
Sävsjö IBK – Jönköping IK Utveckling
FBC Karlskrona – Växjö IBK Utveckling
Slätafly/SK IBK – Ingelstad IBK
Hovmantorps GOIF – Vimmerby IBK

19 februari
Värnamo IK – Gransholms IF

21 februari
Craftstadens IBK Oskarshamn – KFUM Jönköping

Foto: Privat bild

Publicerad av Jonas Gustavsson

Dela
Samarbetspartners

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS