Kämpar för nytt kontrakt: ”En tabell ljuger inte”

Publicerad
CL98 Bild D1
CL98IC kämpar för att fixa nytt D1-kontrakt och spelar nu ”slutspel” med tre matcher på en vecka. ”Det gäller att gilla läget”, säger tränaren Tobias Johansson.

När Småland Blekinge Innebandyförbund gjorde en undersökning bland supportrar inför säsongen så tippades CL98IC som serievinnare.

Med tre omgångar kvar ligger laget näst sist i tabellen.

– Som jag sa när det påtalades inför säsongen så visste jag inte var vi stod. Det fanns en viss osäkerhet. Vi hade en intern målsättning om att bråka i toppen, men så har det inte blivit, säger tränaren Tobias Johansson.

– Det är klart att när vi summerar det rakt upp och ner så är vi inte nöjda, det är en ganska stor besvikelse. Det har varit många uddamålsförluster så det handlar inte om ett platt fall, det är många jämna matcher.

Vad har du för förklaring?
– Ska jag dra någon form av sund analys och försöka se objektivt på det så tror jag att vi haft för lite rutin. Vi tappade många spelare inför säsongen, många spelare som bidrog med erfarenhet, och jag tror det har del i att vi inte lyckats hålla ihop spelet i 60 minuter. Vi gjort många bra 20-40 minuter, men också många dåliga 20-40 minuter. Det har varit för ojämnt. Ingen kontinuitet. Det går att snacka om uddamålsförluster, små marginaler, stolpe ut, ja alla klyschor du kan tänka dig, till syvende och sist tar du de poäng du förtjänar. En tabell ljuger inte.

Nu handlar slutspurten om att säkra nytt D1-kontrakt.

Vilken placering som kommer räcka för att hålla sig kvar är inte klart, det beror på om Växjö IBK håller sig kvar i Damallsvenskan, och hur det går för D1-topplagen i kvalen uppåt.

– Vi har inte lagt fokus på det där, vi ska vinna våra matcher och säkra fortsatt D1-spel, det är vårt fokus, säger Tobias Johansson.

CL98IC avslutar seriespelet med tre matcher på en vecka där man ställs mot serieåttan Växjö IBK Utveckling, precis ovanför i tabellen, under fredagen, och sedan spelar dubbelmöte mot jumbon Vetlanda IBF nästa onsdag och fredag.

CL98IC är en pinne efter Växjö IBK Utveckling och fyra poäng efter Värnamo IK (som spelat en match mer), så det finns fina möjligheter att avancera i sammandraget.

– Vi ser avslutningen, tre matcher på en vecka, som ett slutspel. För oss handlar det bara om att vinna tre matcher, sedan får vi se hur långt det räcker för oss.

Skönt med en intensiv avslutning?
– Ja, absolut, en av matcherna är ju en tidigare uppskjuten match som lagts in, och som läget är känns det bra att städa av det här på kort tid. Det blir fokus på matcherna och lagom träning emellan där vi ska ta hand om kropparna. Det är en vecka att se fram emot.

Hur är det att mycket står på spel?
– Det gäller att gilla läget. Man önskar alltid att spela de avgörande matcherna uppåt i stället, men detta är också en del av sporten. Det gäller att hantera det pressade läget och försöka vända på det och tänka kring hur skönt det vore att lösa det här.

Formen då?

Ja, CL98IC tog tolv poäng i de åtta första matcherna, sedan har det bara blivit en enda poäng på sju matcher.

– Självförtroendet har fått en törn på vägen och det mentala börjar spela in. Det är lätt att tänka för mycket och få panik av det, säger Tobias Johansson.

Närmast väntar alltså hemmamatch mot Växjö IBK Utveckling. Ett lag som CL98 besegrade med 3-2 i höstas.

– Det var en jämn match och jag tror det blir en jämn match igen. Det är lite derbykänsla mellan oss, många av spelarna har mött varandra mycket genom åren, och våra spelare brukar vara extra hungriga i de här. Det gäller att hantera pressen på rätt sätt utan få panik.


NOTERAT I D1

– Ettan Olofströms IBK och tvåan Hovslätts IK är klara för kval mot Damallsvenskan.

– Emma Torikka, Olofströms IBK, toppar poängligan med 49 poäng.

– Alexandra Näsman, Olofströms IBK, toppar skytteligan med 31 mål.


SENASTE MATCHERNA

25 februari
Hovslätts IK – FBC Karlskrona 6-7
Vetlanda IBF – Jönköping IK Utveckling 6-9
Växjö IBK Utveckling – Sävsjö IBK 5-3


KOMMANDE MATCHER

4 mars
Hovslätts IK – Värnamo IK
FBC Karlskrona – Vetlanda IBF
Husqvarna IK – Jönköpings IK Utveckling

5 mars
Sävsjö IBK – Olofströms IBK
CL98IC – Växjö IBK Utveckling

8 mars
CL98IC – Vetlanda IBF

Foto: CL98IC

Publicerad av Jonas Gustavsson

Dela
Samarbetspartners

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS