Jagar andraplatsen: ”Gäller att vara ödmjuka”

Publicerad
Andreas Joakimson Foto Kfum
Tre omgångar återstår i H2 och KFUM Jönköping jagar andraplatsen i tabellen. ”Vi har satt oss i en bra sits”, säger talangen Pontus Nilsson.

Tre omgångar återstår i H2-serien där Gransholms IF redan har redan säkrat ett avancemang till division ett.

Nu intensifieras jakten på den andra platsen uppåt och KFUM Jönköping är på jakt.

Laget är trea i tabellen, två pinnar efter tvåan FBC Karlskrona.

– Det är spännande och vi har satt oss i en bra sits. Det är utmanande, både som lag och individ, att ha chansen kvar att gå upp. Vi har tuffa matcher kvar, det kommer krävas 100 % i slutet, säger Pontus Nilsson.

– Vi är nöjda med säsongen så här långt, vi hade som mål att ta oss till division ett i år eller nästa år, och vi är en bit på väg och har ju chansen i år.

Varför är ni så bra i år?
– Vi har kommit ihop bättre som grupp och spelat ihop oss som lag.

En blick i statistiken säger att KFUM Jönköping är bra både offensivt och defensivt. 129 gjorda mål är näst mest i ligan, 93 insläppta mål är tredje minst i ligan.

– Vi är ett lag som gillar att hålla i bollen och spela anfallsspel, men vi trycker mycket på vårt försvarsspel, det viktigaste är att stänga bakåt, säger Pontus.

KFUM Jönköping har tre matcher kvar och alla är mot lag som inte har något att spela för (lagen är fast i ingenmansland i tabellen): Hovmantorps GOIF, Jönköping IK Utveckling och Vimmerby IBK.

– Det är speciellt att möta lag som inte har lika mycket att spela för, men samtidigt kommer det inte bli enkelt. De kommer vilja vinna mot topplagen och kan spela avslappnat och spela ut. Vi har sett under säsongen att alla kan slå alla i den här serien, så vi måste vara ödmjuka inför utmaningen och ta varje match för sig och ge allt där.

Först ut är Hovmantorp, ett lag som ni 9-10-förlorade mot tidigare i höstas?
– Det var ett otroligt målkalas men också en kul och fartfylld match att spela. De har ett stort och starkt lag. De har en rutinerad och vass toppkedja, en stor nyckel är att sätta stopp för dem.

Hur är det att vara jägare i toppstriden?
– Det är kul, det är ett tydligt mål att vi vill upp på andraplatsen. Att vi jagar ger extra tändvätska. Att sitta i förarsätet med något att förlora kan skapa nervositet, vi kan bara gasa.

Hur snabbt efter en match kollar man mobilen för att se de andra resultaten?
– Det gör man så snabbt man kan, men det gäller att ha fokus på sitt eget, tar vi inte våra egna poäng spelar det ingen roll hur det går i andra matcher.

Pontus Nilsson själv har haft en stegrande kurva under säsongen.

17-åringen spelade in sig i laget under förra vintern, som 16-åring, och har tagit stora kliv under andra halvan av säsongen i år.

Framfusigheten syns tydligt i poängprotokollet. Två assist i de 14 första matcherna har förvandlats till fem poäng i de fem senaste matcherna.

– Det var lite knackigt för mig i början, men har kommit in i det mer och mer. Är en offensiv back och poängen är del av mitt spel, så kul att det lossnat lite, säger talangen.

– Det är ett stort kliv att gå från junior- till seniorinnebandy, framför allt i det fysiska spelet. Debuterade redan som 15-åring i en träningsmatch, då kände man att man var för ung, men nu har jag börjat växa in i det.

Satsningen på innebandy är total.

Pontus Nilsson går NIU-utbildning på Sandagymnasiet. Totalt, med skola och KFUM Jönköping, blir det sju träningar i veckan, och ofta ett par matcher då han spelar i både H2 och Juniorallsvenskan.

– Det är det här jag lever för, det jag vill göra. Härligt att leva i den här bubblan, säger han.


NOTERAT I H2

– Gransholms IF har säkrat avancemang till division ett.

– Fyra lag har chansen att ta andraplatsen i tabellen med tre omgångar kvar: FBC Karlskrona, 38 poäng, KFUM Jönköping, 36 poäng; Ingelstad IBK, 32 poäng, och Växjö IBK Utveckling, 31 poäng.

– John Pettersson, Vimmerby IBK, har tagit över ledningen i poängligan med 45 poäng.


SÅ GICK DET I NITTONDE OMGÅNGEN

24 februari
Vimmerby IBK – Craftstadens IBK Oskarshamn 7-9
Växjö IBK Utveckling – Slätafly/SK IBK 5-4
Gransholms IF – Ingelstad IBK 6-3
KFUM Jönköping – Sävsjö IBK 7-6 (förl)
Värnamo IK – FBC Karlskrona 6-4

26 februari
Jönköping IK Utveckling – Hovmantorps GOIF 4-3


TJUGONDE OMGÅNGEN

3 mars
Sävsjö IBK – Craftstadens IBK Oskarshamn
Vimmerby IBK – Jönköpings IK Utveckling
Gransholms IF – Växjö IBK Utveckling
Slätafly/SK IBK – FBC Karlskrona
Hovmantorps GOIF – KFUM Jönköping
Ingelstad IBK – Värnamo IK


Foto: Andreas Joakimson

Publicerad av Jonas Gustavsson

Dela
Samarbetspartners

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS