Hoppas börja klättra: ”Det är ruskigt tajt”

Publicerad
H2 Värnamo NY

Värnamo IK är sist i H2-tabellen och jobbar stenhårt för att lösa nytt kontrakt. Närmast väntar match mot Hovmantorps GOIF. ”Vi kan bara påverka vår egen situation”, säger tränaren Henrik Rommeskog.

Värnamo IK ligger just nu sist i H2-tabellen.

Det skiljer tre pinnar upp till nästjumbon Craftstadens IBK Oskarshamn och ytterligare två poäng upp till serietian Slätafly/SK IBK.

– Det är klart att det varit en tuff första halva av säsongen. I fjol vann vi vår serie i division tre och några rutinerade spelare valde att stiga av, och föreningen ville satsa på eget och vi lyfte upp egna juniorer, säger tränaren Henrik Rommeskog.

– Många i laget är från fjolårets JAS-lag och det är en bra kull, men steget upp till H2 är ganska stort. Vi har en ung trupp, ett snitt på drygt 19 år, och de gör det bra. Vi har satt ett bra försvarsspel men vi har förtvivlat svårt att nypa in våra lägen och saknar lite rutin i avgörande lägen.

Det är en tuff serie?
– Jag har hållit på med innebandy länge men jag tror aldrig vi haft en hårdare och bättre H2-serie, det finns inga dåliga lag och det är ruskigt tajt.

Hur är stämningen i gruppen med tanke på tabellplaceringen?
– Det är en fantastisk grupp att jobba med och jag är imponerad över hur de tacklar vår situation. De vill verkligen vidare, de tränar och gnuggar på. Det är inga tapp på träningarna utan killarna kommer dit med glöd och vill fortsätta utvecklas. Jag har jobbat mycket med ungdomar och vet själv hur det var när jag var ungdom där humöret kunde svänga mycket, men de här killarna visar inget sådant, de bara kör.

Värnamo IK fick en bra start på hösten och tog fyra poäng i de tre första matcherna. Därefter har det blivit nio raka förluster och bara två inspelade poäng (kryssmatcher där man sedan förlorat efter övertid).

– Vi var med bra i de tre, fyra första matcherna, men sedan kom vi in i en tuffare period, speciellt precis innan jul. Vi har varit med i många matcher fram till tredje perioden då det ska avgöras, men då har vi varit lite ängsliga och lite orutinerade. Där har vi inte räckt till, det är bara att konstatera.

Det är tio matcher och 30 poäng kvar att spela om, och Värnamo IK har alltså bara tre poäng upp till nästjumbon Craftstadens IBK Oskarshamn. Hur många som åker ur serien beror på hur andra småländska lag levererar i högre serier, men som läget är nu så kan det räcka att bli elva för att stanna.

– Hur många som åker ur kan vi inte påverka, vi kan bara påverka vår egen situation, säger Henrik Rommeskog.

– Helt ärligt så är jag ingen person som tittar jättemycket i tabellen. Jag har mest varit ungdomstränare och brinner för utveckling. Vi går in i varje match med ambitionen att vinna, jag har annat att grubbla på än poäng. Med det sagt så är det klart att vi måste vinna mer framöver än vi gjort hittills.

Nu väntar bortamatch mot Hovmantorps GOIF. Det enda laget som Värnamo IK tagit tre poäng mot den här säsongen. Första mötet slutade 8-5.

– Vi vet vad som väntar och det var en jämn match senast. Känslan är bra.

Nycklarna känns som att hålla hela 60 minuterna plus att få upp effektiviteten i målskyttet?
– Det är korrekt och väl sammanfattat, det är nycklar för oss.

Nu går jakten på nytt kontrakt in i en intensiv fas.

– Vi jobbar på både lång och kort sikt. Långsiktigt handlar det om att utveckla våra unga spelare och se till att de vill spela vidare med oss. Kortsiktigt vill vi så klart ordna nytt H2-kontrakt, alla är övertygade om att vi ska fixa det.

Du vill inte snacka poäng, men hur många poäng tror du ni måste upp i för att hänga kvar?
– Vi måste nog upp i femton, arton poäng något, jag vet inte riktigt. Vi tar match för match.


NOTERAT I H2

– Gransholms IF toppar tabellen med 28 poäng, två pinnar före FBC Karlskrona.

– Viktor Karlsson, Gransholms IF, har tagit över ledningen i poängligan och står på 30 poäng (7+23).

– Tim Lindberg, KFUM Jönköping, och Philip Blomgren, Ingelstad IBK, har båda gjort mål i sju raka matcher.


TOLFTE OMGÅNGEN

6 januari
Växjö IBK Utveckling – KFUM Jönköping 5-7
FBC Karlskrona – Craftstadens IBK Oskarshamn 10-3
Gransholms IF – Hovmantorps GOIF 11-8
Slätafly/SK IBK – Sävsjö IBK 3-7
Ingelstad IBK – Jönköping IK Utveckling 5-4

8 januari
Värnamo IK – Vimmerby IBK 2-5


TRETTONDE OMGÅNGEN

13 januari
Hovmantorps GOIF – Värnamo IK
Craftstadens IBK Oskarshamn – Slätafly/SK IBK
Sävsjö IBK – Växjö IBK Utveckling
Vimmerby IBK – Ingelstad IBK
KFUM Jönköping – FBC Karlskrona
Jönköping IK Utveckling – Gransholms IF

Publicerad av Jonas Gustavsson

Dela
Samarbetspartners

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS