Hemma igen: ”Vill vara med i racet uppåt”

Publicerad
Vimmerby Foto Magnus Strömsten
Jonatan Green är tillbaka i Vimmerby igen och har inlett säsongen med att ösa in poäng. ”Hoppas ligga på runt 60 poäng igen”, säger 26-åringen.

När Vimmerby IBK trillade ur division ett våren 2022 var det ett gäng spelare som lämnade klubben.

En av dem var Jonatan Green, som ville vara kvar i division ett och som skrev på för Vetlanda IBF där han sopade in 20 poäng på 17 matcher i fjol.

Nu är Green tillbaka i Vimmerby IBK igen.

– Jag hade en halvdan säsong i fjol. Det var skador, pendlingen och lite annat som spelade in, och att gå tillbaka till Vimmerby i år var egentligen inget svårt val. Andra klubbar var alternativ, men jag kände ändå att detta blev bäst, Vimmerby är ändå hemma, säger han.

Du kliver ned ett steg?
– Jo, det är klart att jag hellre spelar i division ett, men det här beslutet tar jag inte för att kliva tillbaka i min utveckling. Ambitionen är att spela högre upp än i tvåan, men jag tar gärna klivet upp med Vimmerby.

Flykten av spelare 2022, efter degraderingen, gjorde att Vimmerby IBK fick en ganska tuff säsong i fjol, där man till slut blev nia i H2.

Till i år har Green och ett gäng spelare kommit tillbaka, vilket höjer slagstyrkan och förväntningarna.

– Det blev kanske ett mellanår för föreningen i fjol, jag ska inte analysera det eftersom jag inte var här då, men nu är många tillbaka och vi har även värvat in lite andra spelare med spets. I fjol spelade man mest på två femmor, i år är det konkurrens på tre femmor. Det är skillnad. Känns som vi har både spets och bredd.

Vad är målsättningen?
– Vi har ingen uttalad målsättning om tabellplacering, men vi har sagt att vi vill ha häng på toppen vid jul och vara med i racet under våren. Vi vill ha något att spela för när det drar ihop sig.

Efter två storsegrar, 12-4 mot Ingelstad IBK och 11-2 mot Växjö IBK Utveckling, så föll Vimmerby IBK mot KFUM Jönköping med 2-4 senast.

– I de två förta matcherna fanns egentligen ingenting att klaga över. Det är alltid ovisst inför en premiär, man vet aldrig var vi eller andra lag står, men vi har fått bra träff, säger Jonatan.

– Matchen mot KFUM var en kraftmätning, två lag som tog ut varandra. Ingen av oss fick väl ut den offensiv som vi ville och det var små marginaler som avgjorde. Positivt hittills är att vi bara släppt in tio mål på tre matcher, det är lite, inte minst för oss. Tidigare har det klassiska varit att om vi gör tio mål så vinner vi, men så behöver det kanske inte vara i år. Defensiven känns stabilare och framför allt har vi inga dippar där det rasar in mål, som det varit tidigare.

Nu väntar derby mot Westerviks IBK som inlett säsongen med tre raka nederlag.

– Derby är alltid derby, det är alltid kul. Formen spelar mindre roll i de här matcherna, alla kommer gå för 100 % så det blir intressant.

Jonatan Green är en riktig poängmaskin. Hans sex senaste år i H2 har bjudit på 56, 69, 67, 63, 61 och 72 poäng. Nu toppar han H2-poängligan efter att ha gjort 14 (!) poäng på tre matcher.

– En så här bra start har jag nog aldrig fått, skönt att prestera från start.

Nästan fem poäng per match i snitt…?
– Ja, det blir inte lätt att hålla, då gör jag väl 100 poäng. Jag hoppas ligga runt 60 poäng som tidigare i alla fall. Det mest otroliga hittills är väl att jag gjort mer assist än mål, det är inte vanligt.

Assistkungen?
– Haha, knappast. Det har inte varit lasermackor utan mina lagkamrater har varit effektiva, får hoppas det fortsätter. Alltid skönt med lite enkla poäng.

Hur många pinnar blir det mot Westervik?
– Dem vill man alltid trycka till, men ska inte säga någon siffra, men det är klart jag hoppas göra lite poäng.


TREDJE OMGÅNGEN

11 oktober
Växjö IBK Utveckling – Jönköping IK Utveckling 8-3

13 oktober
Nässjö IBF – Sävsjö IBK 10-8
Slätafly/SK IBK – Hovmantorps GOIF 3-3
Ingelstad IBK – Tenhults IF 5-6 (övertid)
Westerviks IBK – Väckelsångs IK 4-5

14 oktober
KFUM Jönköping – Vimmerby IBK 4-2


FJÄRDE OMGÅNGEN

23 oktober
Sävsjö IBK – Växjö IBK Utveckling

24 oktober
Vimmerby IBK – Westerviks IBK
Jönköping IK Utveckling – KFUM Jönköping

25 oktober
Väckelsångs IK – Slätafly/SK IBK
Hovmantorps GOIF – Ingelstad IBK
Tenhults IF – Nässjö IBF

Foto: Magnus Strömsten

Publicerad av Jonas Gustavsson

Dela
Samarbetspartners

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS