Gör det bästa med läget: ”Det är bara att köra”

Publicerad
FBC Karlskrona Blekingesporten
FBC Karlskrona har fått en tuff start på D1-säsongen men hade också speciella förutsättningar inför serien. ”Spelarnas utveckling är det viktigaste”, säger tränaren Stefan Andersson.

FBC Karlskrona hade en minst sagt speciell uppladdning inför årets säsong.

Strax innan seriestart stod man utan tränare. Till slut tog Stefan Andersson uppdraget.

– Det var flera som lämnade efter förra säsongen och föreningen hade svårt att hitta tränare. Jag fick hoppa på tåget. Jag har hjälpt till vid sidan om laget innan, med kiosken och så, men har ingen innebandybakgrund, säger Stefan Andersson som har en dotter i laget.

– Jag har ett gediget idrottsintresse och känner de flesta tjejerna i laget. Jag sa att om jag ska vara med så blir det på mina premisser. Tjejerna hade ett eget möte och de beslutade att köra, så det gör vi.

Det var så tufft att hitta tränare alltså?
– Ja, det var ingen som nappade, jag var också med och ringde runt. Jag tyckte synd om tjejerna, och då blev det den här lösningen.

Är detta början på din tränarkarriär?
– Nej, det är det absolut inte. Jag går in till 100 % för det här nu och gör vad jag kan för att tjejerna ska utvecklas, men på sikt behöver det komma in en skolad tränare med lite erfarenhet. Jag ska försöka hålla tjejernas intresse vid liv och få dem att ta kliv i rätt riktning, sedan får någon annan ta över till nästa år.

Det var dock inte bara tränarna som försvann efter förra säsongen, det gjorde även ett knippe rutinerade spelare som fick chansen att spela division ett-innebandy med Olofströms IBK.

– Hela förstakedjan från i fjol, som säkert gjorde 90 % av alla poängen, har försvunnit. De fick chansen en nivå upp och jag förstår att de tog den, hoppas de kan ta nästa kliv i sin utveckling där. En spelare har faktiskt kommit tillbaka, Moa Österström, hon kommer in med rutin och målkänsla, det blir viktigt för oss framöver, säger Stefan Andersson.

– Många som är kvar är unga, stommen är födda 05 och 06, och alla har inte spelat seniorinnebandy innan. Vi visste från början att det här skulle bli en tuff säsong, men jag tror det kommer vara lärorikt för de här tjejerna att spela på den här nivån i år. De får med sig mycket i bagaget.

Det låter verkligen som att du och föreningen värnar om spelarna?
– Ja, det är jätteviktigt att behålla dem och stimulera dem. De är här och tränar varje dag, det är de som ska vara vårt damlag in i framtiden.

FBC Karlskrona har tagit en poäng i de fyra första matcherna.

– Vi har haft det tufft, men flera insatser har varit bra. Det finns inga genvägar, utan det är bara att trumma på.

Tanken är att växa in i serien?
– Lite så, flera har ju inte spelat seniorinnebandy tidigare, det är en omställning. Vi har några äldre och mer rutinerade spelare, de ska försöka dra med sig resten så att de får växa in i det här.

Med tanke på förutsättningarna, vad har ni snackat för målsättning?
– När vi hade beslutat oss för att köra så hade vi som bonus och lite av en målsättning att klara kontraktet och att inte tappa någon spelare. Det handlar om att alla ska ta kliv och bygga upp sig inför kommande säsonger, då de förhoppningsvis har en riktig innebandytränare i båset.

Närmast väntar hemmamatch mot CL98IC.

– Det blir spännande så klart. Jag har inte dunderkoll på något lag i serien, men för oss handlar det om att hålla ihop defensiven och våga spela ut. Vi måste våga misslyckas för att på sikt kunna lyckas, säger Stefan Andersson.

– Det här är en lagidrott, det går ut på att få ihop hela paketet och vinna matcher, men jag har inte resultaten som främsta fokus, utan det viktigaste är spelarnas utveckling och att de tar kliv framåt.


FJÄRDE OMGÅNGEN

27 oktober
Vetlanda IBF – Stenåsa-Sandby-Gårdby IF 5-1
CL98IC – Ingelstad IBK 9-4

28 oktober
Växjö IBK Utveckling – Sävsjö IBK 5-3
Värnamo IK – FBC Karlskrona 9-0
Hovslätts IK – Husqvarna IK 3-2


FEMTE OMGÅNGEN

10 november
FBC Karlskrona – CL98IC

11 november
Husqvarna IK – Värnamo IK
Stenåsa-Sandby-Gårdby IF – Hovslätts IK
Ingelstad IBK – Växjö IBK Utveckling

12 november
Sävsjö IBK – Vetlanda IBF

Foto: Björn Skarpsvärd/Blekingesport

Publicerad av Jonas Gustavsson

Dela
Samarbetspartners

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS