Efter tuffa starten: ”Vi har en resa att göra”

Publicerad
Bild FBC Karlskrona 3

Två matcher och noll poäng. FBC Karlskrona har fått en tung start på D1-säsongen och nu väntar en viktig hemmamatch. ”Vi ska växa in i serien”, säger tränaren Niklas Svensson.

I fjol: trea i serien.

I år: två förluster på två matcher i inledningen.

Någon oro är det dock inte tal om i FBC Karlskrona, trots den poänglösa starten på D1-säsongen.

– Det är klart att det inte är som tänkt att förlora båda inledningsmatcherna, men det kommer ta lite tid för oss att växa in i serien i år, säger tränaren Niklas Svensson.

Det är mycket nytt i laget i år. Många spelare har försvunnit på grund av skola, jobb och bristande motivation, och truppen har i huvudsak fyllts på från juniorleden.

Niklas Svensson är också ny som tränare och han tränade just juniorlaget i fjol.

– Vi har en resa att göra, och det är framför allt om två, tre år som vi ska ha ett riktigt bra lag på planen som kan slåss om topplaceringarna. Vi behöver växa till oss lite och skaffa rutin, säger Niklas.

– Det är en stor omställning att gå från junior- till seniorspel och vi har många spelare som tar det klivet i år.

Bild FBC Karlskrona

Vad är stora skillnaden?
– Tempot, fysiken, närkampsspelet. Det är lite fränare spel bland seniorer, man får trycka till lite mer i närkamperna, det är lite tuffare framför målen.

Måste ni bli lite tuffare?
– Ja, så är det. Vi måste vara starkare framför båda målburarna, få bort returerna, störa målvakterna, förvalta chanserna som kommer. Nu har vi spelat två matcher och många av våra spelare har fått uppleva vad det innebär att spela seniorinnebandy. Nu handlar det om att skapa självförtroende, att våga gå in i närkamperna, våga ta för sig. Vi kör mycket kampmoment på träningarna.

För att skapa bra tryck på träningarna så kör juniorlaget och seniorlaget i FBC Karlskrona gemensamma träningar i år, och sedan tas två olika matchtrupper ut för spel i respektive serie. En del spelare dubblerar.

– I fjol var i snitt femton spelare på träningarna och det är för lite. Nu har vi 28 spelare och det brukar vara 20-22 på träningarna, då får vi bättre kvalitet i det vi gör. Det är bra för alla och det blir mycket matchspel för alla spelare också, säger Niklas.

Tre lag har startat D1-säsongen som nollpoängare, och två av dem möts i tredje omgången:

FBC Karlskrona och Växjö IBK Utveckling.

Niklas Svensson hymlar inte om matchens betydelse.

– Det är en oerhört viktig match. Serien är lång och vi har visat att vi kan mäta oss med de bästa lagen i serien, vi gjorde bra matcher mot både Olofström och Hovslätt under försäsongen, men det är klart att det gjuter in självförtroende om vi kan hemmavinna mot ett lag som har samma poäng som vi, säger han.

– Framför allt måste vi ha en jämnhet i spelet. I matcherna vi spelat så har vi haft ett bra grundspel, vi kämpar och sliter, och har bra anfallsspel, men också haft några dippar och det har straffat oss. Det var jämnt mot både Husqvarna och JIK, men vår orutin har skinit igenom i vissa sekvenser.

Bild FBC Karlskrona

Plus att du vill se tuffheten, då?
– Precis, vi ska vara lite tuffare, lite mer distinkta när målchanserna kommer. Vi kämpar och sliter bra så det kommer att ordna till sig, men det är viktigt att vi hela tiden pushar varandra.

Tredjeplaceringen i fjol skapade förväntningar på FBC Karlskrona i år, men omsättningen i truppen, med en ny tränare dessutom, gör att klubben ser med ödmjukhet på vintern.

– Vi har inga resultatmål, utan tar match för match och ska växa in i serien.


NOTERAT

– Olofströms IBK och Hovslätts IK, två av förhandsfavoriterna i serien, är de två enda lagen som har full pott (sex poäng) efter två spelade omgångar.

– Emma Torikka, Olofströms IBK, toppar poängligan efter att ha gjort tio poäng på två matcher.

SÅ GICK DET I ANDRA OMGÅNGEN

7 oktober
Sävsjö IBK – Värnamo IK 4-2
Vetlanda IBF – Olofströms IBK 2-9

8 oktober
Husqvarna IK – CL98IC 5-5
Växjö IBK Utveckling – Hovslätts IK 2-8

9 oktober
Jönköpings IK Utveckling – FBC Karlskrona 5-4

TREDJE OMGÅNGEN

14 oktober
CL98IC – Jönköping IK Utveckling
FBC Karlskrona – Växjö IBK Utveckling

15 oktober
Hovslätts IK – Vetlanda IBF
Sävsjö IBK – Husqvarna IK
Värnamo IK – Olofströms IBK

Publicerad av Jonas Gustavsson

Dela
Samarbetspartners

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS