De är tränarnas favorit: ”Kul att folk tror på oss”

Publicerad
Foto Marcus Vilson Hovslätts IK 1
Tränarna har fått tippa tabellen inför D1-premiären och då lyfts fjolårets etta Hovslätts IK fram som serievinnare igen. ”Jag tycker det är en svår serie att tippa”, säger tränaren Robin Ek.
Hovslätts IK vann D1-serien förra säsongen men lyckades inte ta klivet upp i Allsvenskan efter att ha förlorat i kvalet.

Drygt hälften av tränarna har tippat tabellen inför årets D1-säsong och då lyfts Hovslätts IK fram som favorit och tippas alltså vinna serien igen, precis som i fjol.

– Det är ju kul, säger tränaren Robin Ek.

– Jag tycker det är roligt att folk tror på oss och att vi ska vara i toppen, där vill vi ju vara. Sedan tycker jag att det är många som ser bra ut, många som har värvat, så det är en svår serie att tippa.

Ändå ganska tuff utmaning att vinna serien igen?
– Absolut, det blir inte lätt att leva upp till förra säsongen, det var en bra vinter för oss. Vi har tappat nio spelare sedan förra säsongen, men också värvat in en del.

Vad har föranlett omsättningen i truppen?
– Det är lite blandat, men i huvudsak så har spelare lämnat på grund av studier och flytt till andra orter. Vi har fått in ett par rutinerade tjejer från allsvenska Fröjered och även startat ett samarbete med JIK, som gjort att några spelare kommit till oss.

Robin Ek, som tidigare bland annat varit tränare i Norge, var assisterande tränare bakom Frida Ingvarsson i fjol, men kliver nu upp som huvudtränare.

– Det blir en kul utmaning, säger han.

Hur ser målsättningen ut?
– Vi vill vinna alla matcher, men det vill ju alla. Inom föreningen finns ett långsiktigt mål om att vi ska upp i Allsvenskan inom två år, sedan får vi se om det blir redan i år eller om det blir nästa år, men upp ska vi.

Foto: Marcus Vilson/mvilsonfoto (även bilden högst upp)

Vad var det som gjorde att ni inte räckte hela vägen i kvalet förra året?

– Att vi inte var påkopplade i första kvalmatchen mot Växjö, vi släppte in väldigt mycket mål och fick med oss målen till returmötet. I andra matchen stod vi upp mycket bättre, men alla insläppta målen i första mötet gjorde att det inte räckte till för oss.

I årets premiär ställs Hovslätts IK mot Sävsjö IBK på hemmaplan.

– Det ska bli kul att komma i gång. Träningsmatcher ger inte samma feeling, nu blir det något helt annat.

Skönt att börja hemma?
– Verkligen, vi har bra publikstöd.

Vad har du för koll på Sävsjö?
– Ganska bra koll och känner deras tränare sedan innan, det blir en kul premiärmatch för oss.

Vad blir nyckeln i premiären?
– Att inte vara för övertaggade. Det är många som väntat på premiären, som bara vill ut och spela, och det gäller att hantera det rätt och inte dra på sig onödiga utvisningar, bli slarvig eller liknande.

Samtidigt vill man inte tona ner att spelarna ska vara taggade heller…?
– Nej, precis, det är en fin balansgång det där.

Hovslätts IK vann serien i fjol och pekas ut som en favorit i år. Det kan tänkas att många lag ser just Hovslätts IK som laget att slå i vinter…

– Så kan det nog vara, många förlorade mot oss i fjol och kommer säkert vara extra taggade när de ställs mot oss igen. Det kommer skapa extra känslor, vilket känns enormt kul. Vi ser bara fram emot det.


TRÄNARNAS TABELLTIPS

1 Hovslätts IK
2 Husqvarna IK
3 CL98IC
4 Växjö IBK Utveckling
5 Sävsjö IBK
6 Värnamo IK
7 Stenåsa-Sandby-Gårdby IF
8 Ingelstad IBK
9 FBC Karlskrona
10 Vetlanda IBF

FÖRSTA OMGÅNGEN

6 oktober
Vetlanda IBF – Ingelstad IBK

7 oktober
Värnamo IK – Stenåsa-Sandby-Gårdby IF
Husqvarna IK – FBC Karlskrona
Hovslätts IK – Sävsjö IBK

8 oktober
Växjö IBK Utveckling – CL98IC

Publicerad av Jonas Gustavsson

Dela
Samarbetspartners

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS