Äntligen en seger: ”Vi har börjat landa”

Publicerad
IMG 2695
Nykomlingen Stenåsa-Sandby-Gårdby IF tog äntligen första D1-segern senast. Nu tror laget på en vändning. ”Har aldrig åkt ur en serie och tänker inte göra det nu heller”, säger Sofia Andersson.
I senaste omgången kom äntligen första D1-segern för nykomlingen Stenåsa-Sandby-Gårdby IF.

Det blev en 6-5-vinst mot Sävsjö IBK efter att en 3-1-ledning tappats till ett 3-5-underläge, men där man sedan lyckades vända tillbaka och vinna efter övertid.

– Det var extremt skönt och viktigt på många plan, säger lagkaptenen Sofia Andersson.

Innan dess hade SSG bara plockat två poäng på sju matcher.

– Starten har varit knackig, väldigt segstartad. Under min halvlånga innebandykarriär har vi aldrig legat så här långt ner i en tabell, säger 27-åringen.

– Efter att vi gått upp i våras så blev ett gäng spelare gravida och ett gäng spelare valde att sluta. Vi startade ett samarbete med FBC Kalmarsund, och ett knippe unga spelare från dem kom till oss, men allt blev klart sent. Det har tagit tid att få ihop allt: många nya spelare, många unga spelare som inte spelat seniorinnebandy innan, spelare som är vana vid olika spelsystem. Samarbetet mellan föreningarna var viktigt, vi behövde spelare och de hade en tunn trupp och ingen tränare, men det har inte varit smärtfritt att få ihop allt.

Att få vinna måste betyda mycket?
– Verkligen. De två senaste veckorna har vi börjat komma samman, inställningen har blivit bättre. Vi har mer jävlar anamma, mer glöd. Jag har haft uttrycket ”inställning slår klass” med mig genom hela karriären, och det har vi börjat anamma nu. Det har varit en lång färd, men nu börjar vi att landa. Att vi fick vinna bekräftar det vi vet: vi kan göra mål, vi kan spela innebandy. Det är en boost för självförtroendet och psyket.

Att ni tappade 3-1 till 3-5 kunde knäckt er med tanke på tuffa säsongen…?
– Jo, men kände stenhårt att det där var vår match, vi sa till varandra att nu får det vara nog, vi kan det här, vi vill det här. Otroligt viktigt att vi lyckades vända och vinna.

Nu tror Sofia Andersson att säsongen vänder.

– Jag har aldrig varit med om att åka ur en serie och ska inte göra det i år heller, säger hon.

SSG är näst sist i tabellen med fyra inspelade poäng. Närmast ovanför, på säker mark, finns Ingelstad IBK på sex poäng.

Motståndare i sista matchen innan juluppehållet… just det, Ingelstad IBK.

– Det är klart att det är en nyckelmatch, inget snack om saken.

Trots tunga hösten så kan ni få fira jul ovanför strecket om ni vinner… lite surrealistiskt ändå?
– Jo, lite, det hade varit välbehövligt med en seger. När vi gick upp i våras var målsättningen att vara på övre halvan av tabellen, nu handlar det bara om att hålla oss kvar, allt annat är sekundärt. Vi har många spelare som tagit enorma kliv senaste tiden, och gruppen har svetsats samman, så vi har en väldigt bra känsla.

Vad blir nyckeln i matchen?
– Att fortsätta kämpa, offra sig och köra på. Vi har haft hjärnspöken tidigare, men de tror jag är borta i och med segern senast.

Sofia Andersson har varit med länge och har fått ta stort ansvar i årets lag.

– Det har krävts mer än tidigare och det är första året jag är lagkapten. Tidigare så var vi ett äldre lag där alla visste vad som gällde, nu är vi en ny grupp med större åldersskillnader, och vi har fått jobba med att hitta våra gemensamma nämnare. Nu börjar vi landa där, och då är det lättare att dra åt samma håll, säger hon.

– Vi har stångats, balanserat, pratat… men nu är vi verkligen på gång.

Du låter hoppfull?
– Absolut, självklart. Vi vet att det är kniven på strupen från och med nu, men det är också något som vi kan växa av. Vi kan inte tänka att vi är nykomlingar eller underdogs längre, nu är det allvar och vi måste leverera.


ÅTTONDE OMGÅNGEN

8 december
Vetlanda IBF – FBC Karlskrona 4-8
CL98IC – Värnamo IK 4-2

9 december
Sävsjö IBK – Stenåsa-Sandby-Gårdby IF 5-6 (ot)
Ingelstad IBK – Husqvarna IK 1-9

10 december
Växjö IBK Utveckling – Hovslätts IK 8-9 (ot)


NIONDE OMGÅNGEN

15 december
Stenåsa-Sandby-Gårdby IF – Ingelstad IBK

16 december
Husqvarna IK – CL98IC
Värnamo IK – Växjö IBK Utveckling
Hovslätts IK – Vetlanda IBF

17 december
FBC Karlskrona – Sävsjö IBK

Publicerad av Jonas Gustavsson

Dela
Samarbetspartners

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS