35-åringen fortsatt het: ”Tänkte inte så mycket”

Publicerad
Emma Torikka Bild Ronny Gunnarsson

35 år och sex poäng i D1-premiären. Olofström IBK-stjärnan Emma Torikka visar inga ålderskrämpor. ”Jag är mer avslappnad numera”, säger veteranen.

Emma Torikka visar inga ålderskrämpor.

Den meriterade 35-åringen skickade in fyra mål och två assist när Olofströms IBK vann D1-premiären mot Växjö IBK Utveckling med 9-4 på bortaplan.

– Det gick bra. Jag tänkte inte så mycket utan njöt bara av att spela seriematch igen. Spelar med bra spelare och får bra förtroende av tränarna, då får jag en stark tro på mig själv också, säger Emma Torikka.

– Växjö är nya i serien, ett utvecklingslag med ett allsvenskt lag ovanför sig, så det var svårt att veta vad som väntade och vad det var för värdemätare. Vi var ödmjuka inför uppgiften, spelade avslappnat och vann komfortabelt.

Emma Torikka har spelat i högsta ligan SSL tidigare och även vunnit SM-guld med Iksu.

Någon plan på att lägga klubban på hyllan finns inte.

Förra hösten blev hon mamma för andra gången. Bara tre veckor efter förlossningen var hon tillbaka och spelade seriepremiär med Olofströms IBK.

Galet, minst sagt.

– Ja, det var många som sa att det var galet, säger Emma och skrattar.

– Jag känner min kropp bäst. Den där premiären var väl inte min bästa match, men jag genomförde den och noterade väl någon poäng också.

Ska man inte vila efter en förlossning?
– Rekommendationen är att vänta två månader med löpning och annan träning, och vänta fyra till sex månader med kontaktsport. Men det är bara rekommendationer.

Hur mår din kropp?
– När vi drog i gång nu i höst så fick jag lite bekymmer med ryggen, men det beror nog på att jag börjat jobba och sitter mycket framför en dator. Det är mycket som påverkar min kropp, inte bara ålderdom och barnafödande. Jag har inga krämpor egentligen.

Emma Torikka menar att hon blivit en bättre innebandyspelare sedan hon blev mamma.

– Jag har ett annat tänk nu. Innebandy är bara ett spel och världen rasar inte samman om vi förlorar en match, och den inställningen gör att jag är mer avslappnad och kan spela ut, säger hon.

Rasade världen samman förr?
– Ja, fy fasen vad arg jag kunde vara efter en förlust. Det är jag inte längre. Det är ganska gött. Nu är innebandyn är ett andningshål i vardagen och det ger mig mycket energi, det gör att jag klarar övriga livspusslet bättre.

Emma Torikka håller alltjämt hög klass, poängexplosionen i premiären är inte minst ett bevis, och hon är en av nyckelspelarna hos topptippade Olofströms IBK.

Laget vann serien i fjol men föll i kvalet mot allsvenskan.

Ambitionerna är att vara i toppen i år också.

– Vi vill vara topp två. Vi har ny tränare och en hel del nya spelare i laget, men det är målsättningen vi har, säger hon.

Axlar ni ett favoritskap?
– Det gör vi, sedan ser vi nog inte oss själva som favoriter, det lämpar vi över på Hovslätt.

På grund av golvomläggning i hemmahallen så inleder Olofströms IBK årets säsong med tre raka bortamatcher. Under fredagen väntar match mot Vetlanda IBK som åkte på en 1-7-smällkaramell i premiären mot Värnamo IK.

– Det är ett bra lag som vill spela innebandy, vi är ödmjuka inför uppgiften. Blir ingen enkel match. De lär vara revanschsugna efter premiären, det gäller verkligen att vi presterar.

Försten… håller du på till du är 40 år?
– Haha, nej det tror jag inte. Jag tar år för år, så får vi se.


NOTERAT

– Vid sidan om Emma Torikka och hennes fyra premiärmål så bjöd första omgången på två hattrickskyttar: Stina Rudstam, Hovslätts IK, och Tilde Jansson, Värnamo IK.

SÅ GICK DET I FÖRSTA OMGÅNGEN

1 oktober
Värnamo IK – Vetlanda IBF 7-1
CL98IC – Sävsjö IBK 3-2 (ot)
FBC Karlskrona – Husqvarna IK 3-7
Hovslätts IK – Jönköpings IK Utveckling 6-0

2 oktober
Växjö IBK Utveckling – Olofströms IBK 4-9

ANDRA OMGÅNGEN

7 oktober
Sävsjö IBK – Värnamo IK
Vetlanda IBF – Olofströms IBK

8 oktober
Husqvarna IK – CL98IC
Växjö IBK Utveckling – Hovslätts IK

9 oktober
Jönköpings IK Utveckling – FBC Karlskrona

Bild: Ronny Gunnarsson

Publicerad av Jonas Gustavsson

Dela
Samarbetspartners

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS