Rekordet med kvinnliga licenser utökat: "Större och starkare sport"

Publicerad
Rönnbytigersbarn
Redan före årets säsong stod det klart att hela Svensk Innebandy slagit rekord i antalet kvinnliga licenser. Nu har rekordet drygats ut med cirka 1500 fler licenser – samtidigt ökar även den licenserna på den manliga sidan.

I augusti 2023 mättes antalet licensierade kvinnor till 36 055. Ett nytt rekordantal som slog det tidigare kvinnliga licensrekordet på 35 416 från säsongen 2019/20. 

Nu i skrivande stund, är siffran ännu bättre och uppe på 37 633, en ökning med ytterligare 1578 licenser.

– Fantastiska siffror! Vi har, med undantag för pandemiåren, stabilt ökat antalet flickor och kvinnor som spelar innebandy de senaste åren men så här högt licensantal har vi aldrig haft tidigare, säger Inez Rehn, inkluderingsansvarig på Svensk Innebandy som förklarar utvecklingen:

– Det vi sett är att ökningen på flick- och damsidan gäller alla våra nivåer, även om ökningen är som störst i de lägre åldrarna (på grön och blå nivå). Det är otroligt glädjande då vi vet att flickor tenderar att stanna och komma upp till seniornivå men att vår utmaning är just att få dem att börja hos oss.

För Svensk Innebandy är ökningen ett glatt svar på det fokus som varit på jämställdhets- och jämlikhetsfrågor inom sporten. Några exempel på insatser har varit att kompetenshöja organisationen, implementering av SIU-modellen och framtagandet av jämställdhetsutbildningen Fifty/Fifty. Men mer arbete fortgår.

– Just nu arbetar vi också med en kartläggning av vårt nuvarande kvantitativa och kvalitativa nolläge kring jämställdhet för att få fram hur våra insatser framåt ska bli mer träffsäkra från förbund till förening. Rekordet är en fantastisk nyhet för hela Svensk Innebandy och vi är stolta och tacksamma för det arbete som både distrikt och föreningar gör varje dag.

Samtidigt sker också en ökning på den manliga sidan från förra säsongen. Antalet licenser på den manliga sidan är 79 895 vilket kan jämföras med 78 202 från förra säsongen. 

– Väldigt glädjande att vi även ökar antalet manliga spelare. Vi ser att Svensk Innebandy stabilt växer till en större och starkare sport inom många områden, säger Inez Rehn och fortsätter:

– Vi vill vara Folksporten för alla och jag tycker att vi med dessa siffror kan konstatera att vi i alla fall är en sport för väldigt många. Det stora tappet som vi fick under pandemin är vi på vissa delar redan förbi och på andra snart ikapp.

För den statistikintresserade gör ökningarna motsvarar 4,38 procent på den kvinnliga sidan och 2,16 procent på den manliga. Detta gör att det blir en total ökning på 2,86 procent – jämfört med förra årets säsong.

– Vi är inte nöjda ännu såklart. Inom några år vill vi se ett all time high-rekord på alla våra licenser.

Se statistiken kring licensutveckling här
Fifty/Fifty – Svensk Innebandys jämställdhetsutbildning
Dela
Samarbetspartners

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS