Kval: Växjö IBK – Hovslätts IK

Publicerad
Växjö Och Hovslätt
Förra veckan möttes lagen i smålandscupens final. Nu drabbar Växjö IBK och Hovslätts IK samman i kvalet mot allsvenskan.
Förra veckan så möttes Växjö IBK och Hovslätts IK i finalen i smålandscupen där Växjö IBK till slut kunde vinna en rafflande match med 5-4.

Nu möts lagen igen. Den här gången i kvalet mot allsvenskan.

– Det blir som ett returmöte direkt. Det var en jämn och bra match i cupfinalen men där jag ändå tycker att vi var det bättre laget och vann rättvist. Men kul att möta Hovslätt, de spelar en rolig innebandy som är utmanande för oss, säger Matts Bergsten, tränare i Växjö IBK.

– Det är alltid mycket känslor att möta Växjö och det var en knapp förlust i cupfinalen. Vi visade att det inte kommer bli enkelt för dem i det här kvalet och kan vi slipa bort några misstag från den kampen så tror jag absolut på oss, säger Frida Ingvarsson, tränare i Hovslätts IK.

Växjö IBK har en allsvensk plats att försvara och tvingas till kval för andra året i rad.

– Det är klart att vi hoppats på att inte hamna i kval igen, målet var att hamna i mitten någonstans. Vi har gjort många bra prestationer men blandat högt och lågt för mycket, säger Bergsten.

– Vi får ändå se kvalet som något kul, ha positiva känslor inför att få chansen att spela mer innebandy i år.

Ni klarade kvalet i fjol, tror du ni har fördel av det i år?
– Det tror jag ändå, dels det, dels att vi är bra på att vinna jämna matcher. Det var inga stora siffror i kvalet i fjol, men vi vann ändå. Samma nu där vi vann både semifinalen och finalen i smålandscupen med uddamålet. Vi har rutin av jämna matcher och att vinna avgörande matcher.

Viktigt för er att hålla er kvar i allsvenskan, så klart?
– Så är det ju, vi är en förening som strävar efter att ha lag så högt upp i seriesystemet det går. På herrsidan har vi hittat en organisation som fungerar, nu önskar vi att bygga detsamma på damsidan.

Hovslätts IK spelade allsvenskt förra säsongen men åkte ur. I år vann laget division-ett serien och siktar på att gå upp direkt igen.

– Säsongen har varit en liten bergochdalbana, vi har haft otur med skador och sjukdomar, bland annat två korsbandsskador, men har ändå fått ihop det. Det var tufft att trilla ur allsvenskan i fjol och psyket var inte på topp, men vi har vänt på det i år. Vi har fått tillbaka mycket av spelglädjen och starkt att vi kunde ta en serieseger, den betyder mycket, säger Ingvarsson.

– Att kliva in i kvalet är blandade känslor, det är väldigt härligt men också pirrigt eftersom det står mycket på spel.

Ni spelade seriefinal mot Olofström i sista omgången och hade Växjö i cupfinalen nyligen, viktiga genomkörare inför kvalet?
– Det är riktigt bra, vi har inte kunnat slappna av inför kvalet utan har fått köra på.

Lagen kände alltså på varandra i cupfinalen och räkna med att det här blir en glödhet matchserie.

– För oss är nyckeln att hålla ett högt tempo och ha hög fart i allt vi gör. Vi är bättre på de flesta positionerna och skapade för mer än de fem mål vi gjorde i cupfinalen, så det gäller att nyttja våra chanser, säger Bergsten.

– För oss handlar det om att jobba tillsammans, det är absolut viktigast. Jag skulle säga att Växjö har pressen på sig, de har en allsvensk plats att försvara och har ett tempo från den serien i sig, medan vi kliver in i ett lite mer ”allt att vinna”-läge, säger Ingvarsson.


SCHEMA

18 mars
Växjö IBK – Hovslätts IK

24 mars
Hovslätts IK – Växjö IBK

Publicerad av Jonas Gustavsson

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS