Fyra småländska lag ska spela slutspel i SSL

Publicerad
Bild Bejto Demiri Kalmarsund
Det är slutspelstider i SSL och fyra småländska lag kommer att vara med. Det handlar om dam- och herrlaget i FBC Kalmarsund, samt Växjö Vipers och Jönköpings IK på herrsidan.

Kampen om SM-gulden i innebandy är på väg att starta och totalt fyra småländska SSL-lag kommer att finnas med när slutspelen drar i gång.

FBC Kalmarsund har slutspelslag på både dam- och herrsidan, och på herrsidan kommer även Växjö Vipers och Jönköpings IK att vara med.

Faktum är att det smäller till med derby i Småland redan i kvartsfinalen då Växjö Vipers ställs mot FBC Kalmarsund, lagen som blev fyra respektive femma i SSL-tabellen.

– Det kommer att bli en riktigt rolig matchserie, säger Växjös assisterande tränare Jakob Sköld.

– Det kommer bli mycket publik och det kommer vara en hel del känslor mellan lagen. Det känns bara positivt. Känns som att innebandy-Sverige behöver sådant här, det har varit tufft att locka tillbaka publiken efter pandemin.

Det kommer spraka om matchserien?
– Absolut, vi känner varandra väl, vi kommer vara otroligt taggade. Känslan är att vi gjort våra bästa matcher i år när det varit lite hetta, vi gillar känslor. Mycket i den matchserien kommer handla om det mentala, att våga mycket och att ta tag i taktpinnen.

Vad säger du om Växjös säsong?
– Vi kom in som ny ledarstab till i år och visste att det skulle bli en process, att det inte skulle klicka direkt, men vi har utvecklats under säsongen och blivit bättre och bättre. Vi hade som målsättning att vara på övre halvan och det lyckades vi med, så det är godkänt så här långt.

FBC Kalmarsund kom en placering bakom Växjö Vipers i tabellen, men det skiljde hela fjorton poäng mellan lagen.

– Med tanke på det får Växjö ses som stor favorit i den här kvarten, men vi ska försöka vända det till vår fördel, säger FBC Kalmarsund-tränaren Christian Guntsch.

– Vi kommer nog möta ett Växjö som kommer ha mycket boll och föra matcherna, men där vi ska sätta försvaret och jobba därifrån. Vi ska vara smarta och inte falla in i klassiska slutspelsfällor. Det kommer att bli mycket känslor.

Vad säger du om Kalmarsunds säsong?
– Det har varit lite upp och ner, med tränarbytet i november där Viktor (Gustavsson) sjukskrev sig. Det skreks lite om kris i media, men det var aldrig någon kris i omklädningsrummet och efter att vi vunnit fem raka matcher efter jul så lugnade det ner sig. Jag tycker ändå vi hanterat det bra, och haft bra poängskörd trots en hel del skadebekymmer.

Hur är skadeläget inför slutspelet?
– Vi hade tretton utespelare sista matcherna i serien, men fler kommer vara tillgängliga nu. Sedan får vi se hur många.

Jönköpings IK knep den åttonde och sista slutspelsplatsen, och därmed blir det slutspel för JIK för första gången på 18 (!) år.

– Man märker bland de som varit med länge att det betyder mycket, det är lite äntligen-känsla, en boost för både laget och föreningen, säger tränaren Emil Stille.

– Vi hade som målsättning att nå slutspel i år, så kul att vi klarade det.

Faktum är att JIK bara gick poänglöst från sju av 26 grundseriematcher, och tog poäng i elva av de tretton avslutande kamperna.

– Falun var enda laget som vann två matcher mot oss, alla andra har vi tagit poäng mot, säger Stille.

I kvartsfinal får ni möta serieettan Storvreta, tankar?
– Det är i mitt tycke Sveriges bästa lag. De är tunga och metodiska, bjuder inte på mycket. Sedan har vi haft två tajta matcher mot dem där det varit små marginaler.

Ni vann mot dem i sista seriematchen, betyder det någonting?
– För oss var det bra, det visar att vi kan slå dem med vårt sätt att spela. De kanske taggar till extra på grund av det, men viktigt för oss att vi fick in känslan av att kunna besegra dem. Nyckeln i den här matchserien tror jag blir att överleva de tuffare sekvenserna i matcherna, att inte falla igenom då, att inte släppa in för mycket mål. De är tunga när de får tryck, och det gäller att reda ut de perioderna. Vi ska försöka släppa ner axlarna och spela avslappnat, vi har ingen press på oss.

Noterbart är att Storvreta och Falun tagit hem SM-gulden de fjorton (!) senaste åren. Kan något småländskt lag bryta den trenden kanske…?

– Jag tycker att många lag är närmare dem än de någonsin varit tidigare, det känns mer öppet. Det är absolut ett mål att bryta deras svit, säger Jakob Sköld.

På damsidan ska alltså FBC Kalmarsund spela slutspel, precis som man gjorde som nykomling i fjol. Trots att en omgång återstår av SSL Dam så är slutspelsplatsen klar.

En bedrift med tanke på den usla starten på säsongen med fem raka nederlag.

– Vi började svagt men kom i gång efter VM-uppehållet, därefter har vi tagit stabilt med poäng och jag är oerhört nöjd att vi kunnat säkra en slutspelsplats med tanke på hur illa vi låg till ett tag, erkänner tränaren Viktor Sheffield.

FBC slutar sjua eller åtta i serien, och mycket talar för att laget väljs som kvartsfinalmotståndare av antingen Thorengruppen eller Pixbo, de två storfavoriterna till SM-guldet, efter lördagens slutomgång.

– Det är min känsla också, säger Sheffield.

– Det är klart att de lagen är stora favoriter oavsett vilka vi får möta, det gäller för oss att anamma underdog-stämpeln. Vi behöver inte föra något spel, utan får se till att vara tajta och ta vara på våra chanser.

I fjol blev det Pixbo som motstånd i kvarten, där FBC föll med 0-3 i matcher.

– Då gick vi till slutspel som nykomling och var kanske lite nöjda. För många var det första slutspelet och vi var inte helt redo. Vi känner oss mycket mer förberedda i år. Vi har ett allt att vinna-läge och ska bara in och prestera det bästa vi kan, och vi har visat att när vi är som bäst så är vi inte lätta att tas med för något lag. Oavsett vilka vi möter så kommer vi inte att sälja oss billigt.


SLUTSPEL HERRAR

Startar 21 mars. Kvartsfinaler och semifinaler avgörs i bäst av sju matcher, innan SM-finalen spelas i bäst av en match i Friends Arena 27 april.

Småländska lagens kvartsfinaler:

Kvartsfinalserie: Växjö IBK-FBC Kalmarsund
Match 1: 2024-03-21, 18.30, Växjö IBK-FBC Kalmarsund, Fortnox Arena
Match 2: 2024-03-23, 18.00, FBC Kalmarsund-Växjö IBK, SBB Arena
Match 3: 2024-03-25, 18.30, Växjö IBK-FBC Kalmarsund, Fortnox Arena
Match 4: 2024-03-28, 19.00, FBC Kalmarsund-Växjö IBK, SBB Arena
Match 5: 2024-03-30, 18.00, Växjö IBK-FBC Kalmarsund, Fortnox Arena
Match 6: 2024-04-02, 19.00, FBC Kalmarsund-Växjö IBK, SBB Arena
Match 7: 2024-04-04, 18.30, Växjö IBK-FBC Kalmarsund, Fortnox Arena

Kvartsfinalserie: Storvreta-Jönköpings IK
Match 1: 2024-03-22, 18.30, Storvreta IBK-Jönköpings IK, IFU Arena
Match 2: 2024-03-24, 16.00, Jönköpings IK-Storvreta IBK, Jönköping Idrottshuset
Match 3: 2024-03-26, 18.30, Storvreta IBK-Jönköpings IK, IFU Arena
Match 4: 2024-03-29, 16.00, Jönköpings IK-Storvreta IBK, Jönköping Idrottshuset
Match 5: 2024-03-31, 15.00, Storvreta IBK-Jönköpings IK, IFU Arena
Match 6: 2024-04-03, 18.30, Jönköpings IK-Storvreta IBK, Jönköping Idrottshuset
Match 7: 2024-04-05, 18.30, Storvreta IBK-Jönköpings IK, IFU Arena


SLUTSPEL DAMER

Startar 28 mars. Kvartsfinaler och semifinaler avgörs i bäst av fem matcher, innan SM-finalen spelas i bäst av en match i Friends Arena 27 april.

Vilket lag som FBC Kalmarsund möter i kvartsfinal blir klart efter sista omgången som spelas lördagen 23 mars.


Foto: Bejto Demiri/FBC Kalmarsund

Publicerad av Jonas Gustavsson

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS