Ordförande har ordet - Trygghet i en föränderlig vardag

Tack! För en vecka sedan beslutade vi i styrelsen att avsluta säsongen och ställa in cuper under mars och april. Det var ett dramatiskt beslut som ni alla tog emot stoiskt. Sedan dess har 10 000 SAS-anställda varslats, gymnasie- och högskolor bedriver distansundervisning och regeringen stoppar resor till Sverige.

Vardagen har ställts på ända för oss alla. Några jobbar hemifrån, andra driver företag som kämpar för att överleva. Flera är smittade eller har nära och kära som behöver omsorg. Rekommendationer och restriktioner förändras från dag till dag.

Alla vill göra rätt, men det är svårt att veta vad som är rätt just nu. Oron för utvecklingen kryper under skinnet på många och den ska vi ha respekt för. Vi ska självklart följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer hur vi minskar smittspridningen. Det viktigaste är att stanna hemma om du visar det minsta sjukdomssymptom.

Det som har fastnat hos mig är det upprepade budskapet att vi måste vara uthålliga, för det kommer att ta tid innan samhället kan återgå till vanliga gängor. För många barn och ungdomar (och vuxna) kommer fasta punkter i en föränderlig vardag vara viktiga för att skapa trygghet och uthållighet i tillvaron.

Jag hoppas att vi i föreningslivet är en av dessa orubbliga punkter. Träningen kanske ser annorlunda ut. Men jag tror att vårt viktigaste bidrag till samhället en tid framåt är att fortsätta vara en fast nod när världen runt om vänds upp och ner.

Folkhälsomyndigheten har understrukit behovet av fortsatta fysiska aktiviteter. Vi behöver träna helt enkelt. Vi mår bra av det – både fysiskt och psykiskt. Det finns hyllmeter efter hyllmeter av forskning på det. Och det stärker immunförsvaret.

Nu gäller det att våga släppa fram fantasin och se vilka möjligheter som finns i ditt närområde. Kan inneträning bli ute? Kan större grupper bli mindre? Kan fler hjälpas åt att hålla våra tjejer och killar fysiskt aktiva? Låt föreningen och laget bli den en nod som många behöver.

Och som den brittiska polisen brukar säga: Keep calm and keep on moving.

PS. Många av er undrar säkert vad som händer med serier som inte avslutades. Vi jobbar för att lösa det på bästa sätt och återkommer så fort vi kan. Vi kommer också att lyssna in de ekonomiska konsekvenserna för er verksamhet av det som sker nu. Det återkommer vi också om.

Ordförande
Mattias Hjelmberg

short_text    Publicerat av Mathias Wegnebring 2020-03-25, kl 19:40