Nuvarande riktlinjer och rekommendationer avseende match, träning och cup:

Läs mer

Domarkollen med vår nya Ordförande i Domarkommittén Elis Erbing

Årets första domarnedslag blir med Elis Erbing som berättar om sin nya roll som DK-ordförande.

Vad har du för innebandybakgrund?
Jag började döma hösten 2004 som 15-åring. Spelade under den tiden i Nacka W IBK, eller om det rent av hette Orminge IBK fortfarande då. Jag ska väl vara ärlig och erkänna att jag slutade spela efter säsongen 05/06, av den enkla anledningen att jag var för dålig som spelare. Min innebandykarriär allt som allt blev väl 7 säsonger som spelare. Som domare har jag förutom dömningen varit involverad i Stockholms otroligt lyckade domarfadderprojekt sedan 2009, men lade det på hyllan inför denna säsong för att bli domarcoach istället, och bidra till utvecklingen av våra domare och domarpar.

Vad jobbar du med civilt?
Till vardags jobbar jag sedan början på året på ett företag som tillverkar läkemedel till kliniska studier, och innan dess så avslutade jag dryga 9 års universitetsstudier med att försvara min doktorsavhandling i Organisk kemi strax innan jul.

Vad är det som lockar med rollen som DK-ordförande?
Det som lockar med DK-ordförandeskapet är ju självklart att få vara en del av den fortsatta utvecklingen av Stockholms domarkår. Det har skett oerhört mycket bra utveckling de senaste åren, men vi ska inte nöja oss där utan fortsätta bidra till att matcherna i Stockholm döms av ännu mer motiverade och engagerade domare, och den utvecklingen ser jag fram emot att vara en del av.

Vad tycker du behöver utvecklas inom verksamheten?
Det jag personligen känner att det finns utvecklingspotential för i domarkåren är att det ofta är samma lag som döms av samma domare flera matcher på rad, och att samma domare dömer för många krävande matcher under samma helg. Detta beror ju såklart på att vi är för få domare som får döma de högsta serierna. Detta kan ju enbart komma till rätta genom att vi hjälper till att coacha de domare som är på väg uppåt genom serierna och tar bra hand om våra nyutbildade. Blir vi fler domare kan vi ju även ställa högre krav på oss själva, bättre på löptester, bättre på regelprov och så vidare, men även slippa domare som bränner ut eller skadar sig för att de måste rycka in och hjälpa till med matcher de kanske skulle må bättre av att inte döma.

Om vi ser tre år fram i tiden. Hur vill du att domarverksamheten ska se ut då?
Tittar vi framåt i tiden så tror jag att om tre år har vi en starkare och större domarkår. Dessutom tror jag att vi ser resultatet av många års arbete med att få fram nya duktiga domare har gett goda resultat och att det är betydligt högre konkurrens om matcherna i de högsta serierna i distriktet. Slutligen tror jag att vi är betydligt fler domare från Stockholm som dömer i SIBFs serier, H1/DA och uppåt.

Du är ju själv domare. Vilken är den roligaste matchen du dömt?
Jag har dömt en del riktigt roliga matcher under åren, men tvingas jag välja en som sticker ut så får det nog bli en gruppspelsmatch i DM säsongen 17/18 ute i Åkersberga. DM Herr grupp 11, Åkersberga - Bedarö. Från 1-2 till 5-5 under de sista 4 minuterna, bra stämning och ett slit utan like på planen.

Varför ska man bli innebandydomare?
Det finns många bra anledningar! Mycket stor personlig utveckling, man får se mycket bra innebandy och träffa många härliga människor runt om kring i alla hallar, är några exempel. Viktigast av allt är dock att det är roligt!

Vi önskar dig lycka till med ditt nya uppdrag som Ordförande i domarkommittén!

short_text    Skrivet av Mathias Wegnebring 7 februari 2019