Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Tävlingsregler

Tävlingsregler

Officiell Kallelse till match
Den utskickade spelordningen är en officiell kallelse till match i spelperiod 1, 2 & 3 gruppspelshelgerna. Det finns specifika tävlingsregler för varje spelperiod, så läs noga igenom nedan i god tid före första match.

Regler, protester och licenser
Bäst i Stan administreras av StIBF. Tävlingskommittén (TK) är tävlingsstyrelse och distriktsstyrelsens verkställande utskott (VU) kontrollerande myndighet. Det innebär bl.a. att ev. protestärenden ska behandlas i TK.

Vad gäller protester så räknas Bäst i Stan som turneringsspel. Detta innebär att protest skall vara inne senast två timmar efter avslutad match. Protest lämnas skriftligen tillsammans med protestavgift på 2000:- till ansvarig arrangör på plats i hallen. Arrangören tar då snarast kontakt med TK för behandling av protesten.

Matcherna spelas enligt Svenska Innebandyförbundets (SIBF) Regelhandbok och Tävlingsbestämmelser (StIBF: s tillägg gäller). Lag som bryter mot gällande Tävlingsbestämmelser eller på annat sätt missköter sig riskerar uteslutas ur turneringen samt bötfälls.

Bäst i Stan sanktioneras av SIBF, vilket innebär att samtliga spelare måste vara licenserade i den aktuella föreningen för att få delta.

Spelare får endast representera den föreningen man för tillfället är licensierad hos.

Representation
En spelare får inte representera mer än ett (1) lag i sin aktuella förening i samma tävlingsklass i Bäst i Stan. Det innebär t.ex. att en spelare inte kan spela i föreningens A-lag och B-lag i samma tävlingsklass. Med tävlingsklass i Bäst i Stan menas Herr, Dam, Herrjunior, Damjunior, Ungdom Pojkar 16 och Ungdom Flickor 16.

En spelare kan representera olika föreningar i Bäst i Stan under samma säsong förutsatt att spelaren har sin giltiga licens i den aktuella föreningen vid speltillfället. (Detta gäller även i samma tävlingsklass förutsatt att spelaren inte har dubbellicens eller samarbetsavtal.)

Undantag
- Spelare som gjort övergång efter den 31 januari får ej delta i Bäst i Stan.

- Spelare med dubbellicens och samarbetsavtal får endast representera en av föreningarna i samma tävlingsklass och säsong.

Ungdomsklassen riktar sig främst till äldre spelare på röd nivå, spelare födda 2006 och 2007. Spelare födda senare än 2007 får delta i denna klass men matchtrupperna får endast innehålla 50% av spelare som är yngre än 2007.

Walk Over (W.O)
Vid walk-over (W.O), d.v.s. ogiltigt uteblivande från match, debiteras böter enligt fastställd avgift. Dessutom riskerar laget att inte få delta i Bäst i Stan kommande säsong. Lämnas återbud senare än 5 dagar före match, debiteras föreningen även domararvoden samt eventuella resekostnader för domare och motståndare. Återbud lämnas alltid till StIBF och motståndare.

Tröjfärger
Varje lag tar med sig ordinarie matchställ samt ett reservställ i avvikande färg. Vid lika matchställ byter det lag som i spelschemat står som bortalag.

Straffar (Seniorer)
Ett handicapssystem har tagits fram för seniorer i Bäst i Stan. Lagen får ett straffslag per divisionsskillnad.

Straffarna får endast läggas antingen innan matchstart eller innan varje periodstart. Straffarna behövs inte läggas i anslutning till varandra. Lagen ansvarar själva för att meddela domarna innan straffslaget skall genomföras.

Straffslag som inte genomförs inom angiven period brinner inne.
Straffarna är unika vilket betyder att en spelare kan lägga flera straffar.

Efter genomförd straff/straffar ska sekretariatet notera antingen mål eller miss i protokollet med tidsangivelsen 00:01 i aktuell (kommande) period och kod 402 (Str) och nummer på spelaren som slog straffen. Samma information ska registreras i iBIS.


Period 1 - Gruppspelshelg 1 (Herr, DJ19 & HJ19)
Spelperiod: 3-4 sept
Hemmalag enligt utskickad spelordning

Placering i gruppen
Avgörs enligt följande ordning:

1) Poäng
2) Målskillnad
3) Flest gjorda mål
4) Inbördes möte
5) Minst antal utvisningsminuter
6) Lottning

I de fall gruppspelen avgörs med olika antal deltagande lag i grupperna görs en omräkning av grupperna så att lagen på samma placering jämförs med ett lika antal spelade matcher.

Detta görs genom att grupp/grupper med flest antal deltagande lag stryker matcherna mot de lag som placerats sämst i gruppens slutliga resultattabell till man uppnått lika många matcher i de olika grupperna.

Undantag sker om en grupp består av två (2) lag varvid poängkvot tillämpas i den gruppen.

Jämförelsen av lagen som hamnat på samma plats i de olika grupperna görs enligt nedanstående ordning:

1) Poäng
2) Målskillnad
3) Flest gjorda mål
4) Minst antal utvisningsminuter
5) Lottning

Avancemang
Formerna för avancemang i de olika tävlingsklasserna publiceras i anslutning till att det definitiva spelprogrammen när de inledande gruppspelen offentliggörs.

Speltid
2 x 20 min, sista tre minuterna effektiva. Matcherna får sluta oavgjort.

Spelform
Turnering - alla möter alla en gång i respektive grupp.

Domararvoden
380 kronor per domare och match. Betalningen administreras av förbundet och deltagande föreningar. Domarna ska alltså inte betalas på plats.

Arrangemang
Arrangerande förening (StIBF ytterst ansvarig).

Resultatrapportering
Händelse samt resultatrapportering sker av arrangören (sekretariatet) i administrationsverktyget IBIS. Arrangören skickar in matchprotokoll till StIBF.

Slutresultat
I gruppspelet så får matcherna sluta oavgjort.


Period 2 - Gruppspelshelg 2 (Herr & Dam)
Enligt Period 1, med följande undantag:
Spelperiod: 10-11 sep
Hemmalag Enligt utskickad spelordning.

Avancemang
Formerna för avancemang i de olika tävlingsklasserna publiceras i anslutning till att det definitiva spelprogrammen när de inledande gruppspelen offentliggörs.

Period 3 - Gruppspelshelg 3 (Ungdom)
Enligt Period 1, med följande undantag:
Spelperiod: 24-25 sep
Hemmalag Enligt utskickad spelordning.

Domararvoden
300 kronor per domare och match. Betalningen administreras av förbundet och deltagande föreningar. Domarna ska alltså inte betalas på plats.

Avancemang
Formerna för avancemang i de olika tävlingsklasserna publiceras i anslutning till att det definitiva spelprogrammen när de inledande gruppspelen offentliggörs.

Period 4 Seniorer - Åttondelsfinaler (Herr & Dam)
Spelperiod: 1 oktober – 31 december

Matchläggning
Lagen har gemensamt ansvar att lägga matchen (datum, tid, hall), men hemmalaget bokar halltid och ansvarar för alla ev. kostnader i samband med detta. Senast 20 dagar före aktuellt speldatum ska StIBF informeras, så att domare kan tillsättas i god tid.

Hemmalag
Lag med lägst divisionstillhörighet. Om båda lagen tillhör samma division, är det lag som står först i spelordningen automatiskt hemmalag. Om lagen kommer överens om att byta hemma- och bortalag måste StIBF informeras. En inbjudan ska skickas till domare och bortalag, senast 4 dagar innan matchstart.

Avancemang
Segrande lag går vidare till nästa omgång.

Speltid
3 x 20 minuter, sista tre minuter effektiva. Vid oavgjort slutresultat tillämpas 5 minuter sudden death (effektiv tid), följt av straffläggning om det slutar mållöst.

Spelform
Direktutslagning.

Straffar
Förbundet tillämpar ett handicapssystem i Bäst i Stan. Lagen med lägst divisionstillhörighet får ett straffslag per divisionsskillnad. Straffarna får endast läggas antingen innan matchstart eller innan varje periodstart. Straffarna behöver inte läggas i anslutning till varandra.

Domararvode
Herr och dam 640kr per domare. Lagen står för kostnaden av varsin domare. Domararvodet betalas av förbundet och faktureras i efterskott till berörda föreningar.

Arrangemang
Hemmalaget ansvarar för arrangemanget som vid seriespel.

Resultatrapportering
Hemmalaget och domarna rapporterar resultatet omedelbart efter spelad match till StIBF. Domarna skickar in matchprotokoll till StIBF.


Period 4 Junior & Ungdom - Förkval & Åttondelsfinaler

Spelperiod Förkval: 1 oktober – 30 november (Junior & Ungdom)
Spelperiod Åttondelsfinaler: 1 december – 31 januari (Junior & Ungdom)

Matchläggning
Stibf ansvarar för matchläggningen tillsammans med den/de föreningar som utses till medarrangörer.

Hemmalag
Lag som står som hemmalag enligt spelordningen. Om lagen kommer överens om att byta hemma- och bortalag måste StIBF informeras. En inbjudan ska skickas till domare och bortalag, senast 4 dagar innan matchstart.

Avancemang
Segrande lag går vidare till nästa omgång.

Speltid
Junior - 3 x 20 minuter, sista tre minuter effektiva. Vid oavgjort slutresultat tillämpas 5 minuter sudden death (effektiv tid), följt av straffläggning om det slutar mållöst.

Ungdom - 3 x 15 min, sista tre minuter effektiva. Vid oavgjort slutresultat tillämpas 5 minuter sudden death (effektiv tid), följt av straffläggning om det slutar mållöst.

Spelform
Direktutslagning.

Domararvode

Junior - 540kr per domare. Lagen står för kostnaden av varsin domare. Domararvodet betalas av förbundet och faktureras i efterskott till berörda föreningar.

Ungdom - 320kr per domare. Lagen står för kostnaden av varsin domare. Domararvodet betalas av förbundet och faktureras i efterskott till berörda föreningar.

Arrangemang
Hemmalaget ansvarar för arrangemanget som vid seriespel.

Resultatrapportering
Sekretariatet rapporterar resultatet omedelbart efter spelad match till StIBF. Domarna skickar in matchprotokoll till StIBF.


Period 5 Senior - Kvartsfinaler
Enligt Period 3 för seniorer, med följande undantag:
Spelperiod: 1 december - 28 februari


Period 5 Junior & Ungdom - Kvartsfinaler

Enligt period 4  för juniorer & ungdom.
Spelperiod: 1 februari - 31 mars

Arrangemang
Stibf ansvarar tillsammans med medarrangörer för arrangemanget.Period 6 Senior - Semifinaler

Enligt Period 3 för seniorer, med följande undantag:
Spelperiod: 1 mars - 16 april
Spelas med Effektiv tid


Period 6 Junior & Ungdom - Semifinaler

Enligt period 5 för juniorer & ungdom, med följande undantag:
Spelperiod: 23 april


Period 7 -  Finaler

Enligt Period 6 för respektive klass, med följande undantag:

Finaldatum: 29-30 april i Eriksdalshallen
Matchläggning: StIBF ansvarar
Hemmalag: enligt spelschema i iBIS
Domararvode: StIBF betalar
Arrangemang: StIBF ansvarar
Resultatrapportering: StIBF ansvarar