Ordförande har ordet - Covid-19 – det svåraste och enklaste beslutet

Igår tog vi i Stockholms Innebandyförbunds styrelse både det svåraste och enklaste beslutet jag har varit med om. Det är också det mest dramatiska beslutet på många år i Stockholms Innebandyförbunds historia. Vi bestämde att avsluta allt seriespel och tävlingsspel med omedelbar verkan. Skälet som ni alla förstår är för att minska risken för smittspridning av Covid-19 eller coronaviruset.

Vi är i en situation som vi är otränade inför. Precis som resten av vårt samhälle. Ingen av oss i styrelsen är smittskyddsläkare eller medicinska experter. Men rekommendationerna från expertmyndigheterna är tydliga - region Stockholm har sannolikt en allmän spridning Covid-19 i samhället.

Därför har vi beslutat att ställa in samtliga serie- och kvalmatcher för säsongen. Vi har också beslutat att återta sanktion för samtliga cuper fram till 30/4 samt att ställa in samtliga tränarutbildningar de kommande veckorna.

Beslutet var svårt för att det går emot grundläggande idén om att idrott ska avgöras under lika och sportsliga förutsättningar. Vi älskar innebandy och vill skapa så bra förutsättningar för er föreningar som möjligt. Det självklara är att vi vill spela alla matcher, att serier ska avgöras på planen.

Men det var också ett enkelt beslut för att med ca 19 000 spelare och 1100 lag har vi har en roll att bidra till att minska risken för smittspridning i Stockholm. Innebandy är en viktig del av samhället i Stockholm och vi behöver ta ansvar för det nu när alla aktörer i Stockholm behöver hjälpas åt.

Exakt hur vi ska hantera de tävlingsmässiga konsekvenserna av beslutet ska vi reda ut så fort vi kan. Vi ber om förståelse för att detta är en helt ny situation för oss och vi gör det bästa vi kan.

Vi förstår att beslutet får ekonomiska konsekvenser för många av er föreningar. Det behöver vi också följa upp och se om vi kan stödja eller möta på något sätt. Det kommer vi också att återkomma om längre fram.

Utvecklingen Covid-19 och effekterna av det förändras snabbt. Vi kommer sannolikt att få ta nya beslut under våren beroende på vad som händer. 

Frågor kring föreningsaktiviteter som träningar behöver föreningen själv fatta beslut kring. Tänk på att det är viktigt att minska risken för smittspridning. Utgå från Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Många av er som läser det här har svåra beslut att ta i respektive förening. Det har jag stor respekt för, och säkert är den bästa vägen framåt att vi hjälps åt. Att tillsammans försöka lösa de utmaningar som uppstår med vårt aktuella beslut, men ändå känna oss trygga med att vi gör vad vi kan för att hindra spridningen av Covid-19 genom att sätta hälsa och säkerhet i första rummet. Beslutet var viktigt – och nu behöver vi samarbeta kring konsekvenserna. Där tänker vi ta stort ansvar.

Ordförande
Mattias Hjelmberg

short_text    Publicerat av Mathias Wegnebring 2020-03-13, kl 11:45