Inför seriestart - Ordförande har ordet

Ordförande har ordet

 

Motståndare till matchen är slut

Juldagen 1914 spelades historiens mest osannolika fotbollsmatch. Ur skyttegravarnas elände klev tyska och brittiska soldater upp under en kort vapenvila och spelade fotboll på det söndertrasade ingenmansland som löpte genom Belgien. Soldaterna tände ljus, klädde julgranar och sjöng de olika ländernas julpsalmer.

Från det fruktansvärda kriget för mer än 100 år sedan till en innebandyhall i Stockholm är stegen långa och många. Att dra paralleller mellan ett vapenstillestånd från ett av historiens värsta krig och innebandymatcher haltar på många sätt och kanske till och med olämpligt.

Men så här inför säsongsstart vill jag påminna dig och alla andra ledare att matchen pågår från första tekning till slutsignalen ljuder. Innan och efter är vi medspelare. Vi vill alla skapa ett utvecklande klimat oavsett nivå som summeras i:

· Alla kan lära sig

· Alla kan bli bättre

· Alla skall få möjlighet att lära i sin egen takt

· Alla kan göra misstag

Att omsätta det i praktiken är lättare sagt än gjort. Vi behöver hjälpa varandra att förverkliga SIU-modellens motto - träning och tävling med hänsyn till varje spelares individuella utveckling. Vi behöver berätta om våra utmaningar och fråga efter andras erfarenheter och idéer.

Stockholms Innebandyförbund vill ta en roll som möjliggörare. Vi ska skapa fler mötesplatser, fysiska och digitala där vi tillsammans kan lyfta innebandyn till nästa nivå. Vi vill komma närmare dig som ledare genom att genomföra utbildningar runt om i distriktet eller i din förening. Vi funderar på hur vi kan stimulera och kanske till en början moderera samverkan mellan närliggande föreningar. Vi vill också lyssna till dina erfarenheter vad vi som förbund kan göra bättre, oavsett om det handlar om tävlingsregler, ledarutveckling eller spelarutveckling.

Men vänta inte på oss. Ta chansen till eget lärande och lev Svensk innebandys värdegrund - inkluderande, samverkanande och nyskapande. När säsongen drar igång:

· Prata med ledarna i lagen ni möter.

· Berätta om en utmaning du brottas med.

· Be om tips och idéer.

Till sist – du som ledare har ett extra stort ansvar för klimatet på planen och i hallen. Låt inte sargen bli kanten på skyttegraven och matchen ett slag. Om du bestämmer dig för att nästa match ska bli en positiv upplevelse för alla i hallen, kommer det troligen att bli så.

Mattias Hjelmberg, ordförande Stockholms Innebandyförbund

short_text    Publicerat av Hermine Dahlerus 2019-09-20, kl 08:20