Domarkollen med Johan Ståhl


Säsongens andra domarnedslag är med Johan Ståhl som delar med sig av några domartips!

Vem är Johan Ståhl?
Johan Ståhl är en mycket social, glad, positiv, hårt arbetande person som nog med mina 38 år får räknas som en gubbe.

Hur länge har du dömt innebandy och vad var det som fick dig att börja döma?
Jag började nästan döma på stenåldern hahaha 1997 hemma i Östergötland, om mina matematik kunskaper sitter så blir de 23 år. En mycket bra fråga vad som egentligen fick mig att börja döma, sanningen är att jag nog tyckte domarna i Östergötland var så katastrofalt dåliga på den tiden, så jag ville se om jag kunde göra det bättre eller i alla fall lika bra!. Var nämligen en väldigt temperamentsfull spelare. Sedan hade Johan Råsbrink ett finger med i spelet, han var snäll och tillät mig börja döma redan som 15-åring på distriktet, vilket man egentligen inte fick på , och kanske inte nu heller.

Vad är det som gör att det är så roligt att vara domare?
Det är helt klart att man får träffa så många underbara människor! Och att varje match är en utmaning i sig. Gå aldrig in med fel inställning till en match, finns inga lätta matcher. När en match är slut och båda lagen är nöjda är en härlig känsla. Lovar precis lika skön nu som för 23 år sedan.

Vilken är den roligaste matchen du dömt i karriären?
Oj det finns så många härliga matcher. Men om jag skulle välja ut en så får det bli en match som ägde rum i Finland, under en turnering där runt 2005. Kommer aldrig glömma den matchen, en tuff semifinal mellan ett finskt lag och ett schweiziskt lag. Efter matchen ger båda lagen och publiken oss stående ovationer. Jag och kollegan blev dessutom inbjudna till middagen efter matchen, observera det förlorande laget!. Vi tackade dock nej till inbjudan.

Ditt namn dyker upp väldigt ofta i samband med lag och spelares favoritdomare. Varför tror du att du är så populär bland lagen?
Först och främst tror jag att det är väldigt många fler domare en jag som är populära bland lagen. Men om jag skulle våga mig på en gissning varför min produkt ibland fungerar. Så tror jag det handlar om min människokännedom, jag har så långt jag kan minnas i livet haft den egenskapen att det oftast räcker för mig att titta på en person i det här fallet en spelare eller ledare i några minuter för att veta hur ska jag behandla denna individ på bästa sätt utifrån den personens förutsättningar.

För att en match handlar så enormt mycket om psykologi!. I ett lag finns det tjurskallar, riktigt trevliga lirare, inställsamma lirare, fega lirare, osv osv. Min styrka som domare ligger i att se alla dessa spelare/ledare och ligga steget förre dom allihopa. Sen måste man som domare våga vara glad bjuda på ett leende ibland. Och visa sin äkta personlighet. Bara för att man är en domare betyder det inte per automatik att man måste vara en arg och bestämd sådan. Sen när jag dömer så är jag en extremt engagerad domare. Och sammanfattningsvis tror jag lagen uppskattar mig för den äkta varan de får match efter match.

Utöver att vara innebandydomare har vi förstått att du har andra intressen, att du bland annat är allsångsledare. Berätta mer?
Hahaha ja för katten jag arbetar sedan 16 år tillbaka som Sveriges enda turnerande allsångsledare tillsammans med min kollega utgör vi allsångsproffsen spana gärna in vår hemsida vetja: www.allsangsproffsen.se där ni finner filmklipp foton etc, dessutom håller jag på att utveckla ett program i samarbete med SVT. Inspelning ska nu ske i april 2021 om denna pandemi lugnar ner sig.

Vad är ditt bästa tips till unga domare som vill utvecklas?
Allt handlar om att döma EXTREMT MYCKET matcher under sina tre/fyra första säsonger. Jag har ju förmånen att också arbeta som domarfadder vilket jag tycker är oerhört roligt. Mina bästa tips jag vill dela med mig av är. Matchen startar redan direkt när du kommer till hallen. Som ung domare har man så mycket att vinna på att vara i god tid till sitt uppdrag, på planen går man direkt fram till sekretariatet hälsar artigt frågar om de har suttit där innan osv, sedan fram till ledarna pratar i några minuter, kollar mål osv.

Det vill säga inte ställa dig i hörnet och se oengagerad ut. Kroppsspråket är också så himla viktigt! Stå inte med armar i kors vid sekretariatet innan matchen, utan prata med kollegan och visa glöd i ögonen. När man sedan börjar döma sin match är engagemanget a och o, våga prata med spelare ledare, lovar de blir inte arga, och för guds skull våga vara glad som domare, och var inte rädd för att erkänna ett misstag, det är sådan domare man får respekt för i längden. Och döm innebandy tills du inte tycker det är roligt längre, ha aldrig pengarna som den största drivkraften. Då blir man inte långvarig som domare.

Vad tycker du att man som spelare ska tänka på när man vill kommunicera med domaren under match?
Jag tycker definitivt att spelare och ledare ska få prata väldigt mycket med domarna, om man gör det på ett okej sätt. Och det sättet är det domarna som bestämmer vad de tolererar eller inte i kommunikationen, tolererar man svordomar i kommunikationsväg som domare, så får man som domare skylla sig lite själv. Däremot så tycker jag att man som domare ska ta bort det så kallade ”hänga tvätt” syndromet som en del ledare ägnar sig åt. Det ser så himla dåligt ut i hela hallen. Då ska man som domare blåsa av och säga till ledaren, berätta gärna vad du tycker på ett bra sätt muntligen, men hänga tvätt samtidigt lägger vi ner. Då brukar det bli bättre, människor mår bra av att välja mellan två saker.

Hur länge tror du att du kommer fortsätta döma?
Bra fråga. Sanningen är att jag inte riktigt vet!. Jag tycker fortfarande att det är så himla kul!. Denna säsong känns fysiken som krånglat lite tidigare år toppen, nu är det bara huvudet det är fel på hahahaha. Nej skämt å sido. Jag tar en säsong i taget!. Blir det en till återstår dock att se. Min dotter har börjat spela innebandy så skissen är att följa henne så mycket som möjligt i hennes spelarutveckling. Hon har sett mig döma och är inte imponerad! Ha ha ha så kanske läge att dra sig tillbaka som domare inom en inte all för lång framtid. Och jag lovar det kommer fler leende domare en mig i framtiden.

Vi tackar dig och önskar lycka till med ditt dömande!

short_text    Publicerat av Mathias Wegnebring 2020-11-09, kl 13:52