Domarkollen med Emilia Tuomela

Domarkollen med Emilia Tuomela

Säsongens första domarnedslag blir med Emilia Tuomela som ger sin syn på hur det är att vara igång med dömandet igen och det nya regelverket!

Hur kändes det att få döma första matcherna för säsongen?
Jag började säsongen med TT-cupen i Tyresö och det kändes fantastiskt! Engagerade föreningar och supertaggade kids på plan. Jag fick äran att döma med två riktigt vassa damdomare och Daniel Kölborn. Jag dömde dessutom för första gången med headset.

Hur har det fungerat med de nya reglerna tycker du?
Jag tycker att det funkar riktigt bra med dom nya reglerna! Spelare och ledare känns relativt pålästa och dom som saknar kunskapen är nyfikna och frågar. Jag själv är en riktig regelnörd och läser gärna regelboken för skojs skull - men det blir alltid lättare att memorera regeln när man får implementera den i praktiken!

Vad är det roligaste med att vara innebandydomare?
Det roligaste med att vara innebandydomare är den personliga utvecklingen. Jag är inte alls samma person idag som när jag började döma innebandy! Jag är starkare, tuffare, modigare och socialare! Sen är det så himla kul att se alla glada spelare när man gör en riktigt bra match så klart!

Vilken är den roligaste matchen du dömt?
Jag har dömt många roliga matcher men den roligaste matchen jag har dömt var nog en seriefinal i Stockholm. Matchen webbsändes och hallen var proppfull! Jag backar strax framför ett offensivt anfall och snubblar på linjen. Jag gjorde en bakåtkullerbytta och stukade två fingrar MEN jag var uppe på två sekunder och tog en solklar utvisning 10 sekunder efter! Alla var supernöjda efter matchen och med min och kollegans insats. Ibland måste man få skratta lite åt sig själv.

Till denna säsong är du tillbaka i en nygammal roll som ansvarig för distriktets domarfaddrar. Vad innebär den rollen och vad för egentligen domarfaddrarna?
Som fadderansvarig har jag huvudansvaret för förbundets faddrar. Faddrarna tar hand om alla nyutbildade domare – från deras första match tills slutet av deras första säsong! En fadder är ett bollplank, skyddsnät, coach och kompis i ett. Sedan vi började med fadderverksamheten har fler och fler förstaårsdomare fortsatt att döma även kommande säsonger! Vi vill att alla domare ska tycka att det känns tryggt och kul att döma innebandy och därför är det viktigt att man har någon att ställa frågor till och som ger en lite tips.

Om du ska ge tre tips till nya domare, vad skulle du ge för tips?
Mitt bästa tips till nya domare är att våga fråga! Man behöver inte vara bäst eller veta allt från första matchen men ju mer man frågar erfarna domare, sin fadder eller förbundet, desto snabbare kan man utvecklas! Ju mer man utvecklas desto roligare blir det!

Vi önskar dig lycka till som domarfadder och säsongens dömande!

short_text    Skrivet av Mathias Wegnebring 18 september 2018