Domarkollen med domarkommitténs ordförande Elis Erbing


Säsongens första domarnedslag är med Stockholms innebandyförbunds ordförande i domarkommittén Elis Erbing!


Vad är domarkommittén för något?
Domarkomittén, eller DK, är det organ under Stockholms Innebandyförbund som behandlar domarfrågor. DKs uppgift är att utveckla och driva domarkåren framåt, ge de bästa förutsättningarna för domarna att utvecklas, samt att ge föreningarna bättre och fler domare. DK består idag av 8 medlemmar, samtliga domare på olika nivåer och med olika erfarenhet inom innebandyn och olika hjärte-ämnen.

Hur jobbar kommittén med domarfrågor?

Utöver regelbundna möten en gång i månaden jobbar DK löpande med de ämnen de respektive ledamöterna brinner för, samt inkomna förslag från domarkåren. Exempel på detta är bland annat att DK tagit fram utbildningsmaterial för användandet av headset inom domarparen samt en generell planindelning för domare att luta sig tillbaka på när de inte dömer med sin ordinarie kollega.

Vad är eran inriktning med domarverksamheten denna säsongen?

I år är vår målsättning att genomföra ännu fler coachuppdrag än tidigare, förbättra klimatet i hallarna och fortsätta jobba för att få en mer jämställd domarkår, samt att fortsatt se till att nya domare vill stanna kvar och fortsätta.

Varför vill man vara ordförande i domarkommittén?
För att man brinner för idrotten, tycker om att ta ansvar för och utveckla verksamheten, samt känner att livet vore lite tråkigare utan kontakten med så många olika härliga människor som det innebär!

Vad har du för framtidsmål med domarverksamheten?

Jag tänker inte nöja mig med att Stockholm är ett av landets bästa (för att inte säga det bästa) distrikt när det kommer till domarverksamheten. Vi ska alltid arbeta för att bli bättre, och driva utvecklingen framåt.

Om framtidens domarpar i SM-finalerna ska komma från Stockholm behöver vi ständigt tänka nytt och hitta nya sätt att utvecklas. Lagen och spelarna hittar hela tiden nya sätt att utvecklas sina spelsystem, och vi domare behöver hela tiden jobba hårt för att ta sporten framåt utifrån våra synvinklar.

DK ska jobba för att ge alla domare chansen att utvecklas, oavsett vilken bakgrund och förutsättning de har. De bästa domarna i vuxen ålder är nödvändigtvis inte desamma som är stjärnorna i tonåren, utan alla måste få ta sin tid för att utvecklas. Där ska vi finnas för alla domare, och hjälpa alla dem att bli bättre utifrån sina egna förutsättningar, och på så sätt bygga upp en stark domarkår som är ett föredöme för övriga distrikt.

Långsiktigt tror jag att en stark bredd kommer att ge förutsättningar för en ännu vassare spets i domarkåren, och på så sätt kommer vi att leverera de domare som dömer framtidens SM-finaler.

Vad är viktigast för att bli en bra domare?

Att vara ödmjuk inför sina egna svagheter, att titta tillbaka med måtta och inte gräva ner sig i den där matchen som inte kändes bra (som vi alla domare har många gånger under en säsong), samt att se till alltid ha rimliga målsättningar för säsongen. Sist men inte minst, att alltid utmana sig själv och våga testa, oavsett om det så är med små saker som att testa en ny position vid mål, eller något större saker som en ny planindelning inom domarparet.

Har du något medskick till domarna ute i distriktet?

Se till att alltid ha kul när ni dömer, så kommer allt annat på köpet!

Stort lycka till med det fortsatta arbetet inom domarkommittén!

short_text    Publicerat av Mathias Wegnebring 2020-10-21, kl 09:19