Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Du kan aldrig fånga dem helt!

”Ett är säkert – du kan aldrig fånga dem helt, varken orden eller staden” skrev Anna Ström Åhlén i sin blogg My Bite of the Big Apple (september 29, 2017). Och då spelar inte ens Anna innebandy : )

Men en sak är säker vi gjorde då ett väldigt bra försök att fånga det mesta de nio dygn vi sågs på Manhattan, Brooklyn, Queens, Staten Island och även New Jersey.

Jag själv känner som Anna i sin blogg att det är svårt att sätta ord på resan. Och jag har märkt att mina medresenärer fumlar med orden lika mycket när de får frågan -hur var resan? ”nåt som jag aldrig kommer att få uppleva igen”, sa till exempel skåningen när grannen Mattias frågade och jag lyssnade. Precis så, tänkte jag.

När jag växte upp fanns det några hockeygudar, Canadensaren Mark Messier var definitivt en av dem. Helt plötsligt var vi där i New York och hade honom inne i slottet, för att prata innebandy, eller hockey. När vår kontakt i New York Rangers organisation Mike Bonelli var och sa hej då till oss på hotellet gick han sen vidare några hundra meter till MSG för att se när Rangers Stanley Cup prydda lag från 1994 lattjade i en veteranmatch. Messier var där, alla var där. Vi hade också kunnat vara där. En som var där var Stéphane Matteau, mannen som i övertid avgjorde game seven i semin mot New Jersey just -94 hemma i MSG då sen Rangers senast vann Stanley Cup, och med över 800 NHL-matcher i sex olika klubbar. Likväl var Matteau till oss på hotellet en kväll för att hämta innebandyklubbor i New York Rangers fodral. Att han engagerade sig i innebandyklubborna säger väl en del.

När sådant plötsligt kommer i vår närhet blir det svårt att greppa. Det i kombination med allt som staden i övrigt erbjuder av Central Park, Ground Zero, Frihetsgudinnan, Brooklyn Bridge, restauranger, skyskrapor, pubar, osv, osv blir svårt att sätta ord på. Så jag håller som vanligt med skåningen.

Innebandymässigt spelade vi två matcher, båda ute på den fantastiska anläggningen Chelsea Piers, om än på en plan med NHL-mått. Först ut var New Rangers U18-lag Cyclones med kids från 16 upp till 18 år. Duktiga hockeyspelare vad jag förstår. Innebandybollen var svårare att bemästra på det hårda parkettgolvet där inne på NYCP. Dessutom var målen där bredare än standard så deras goalie fick då göra rätt för sig. Så pass att vi skickade över just skåningen att vakta deras mål andra och tredje perioden. Han fick höra en hel del goa citat där på deras sida och nära deras bänk. Deras goalie kom över till oss och spelade bra. Att domaren sa ”Sweden ball” är heller inte något man är van vid. Men en ett skönt gäng var de Cyclones som fick be om ursäkt någon gång då de hakade upp klubban, eller att backen la sig ned i en mot två som sig bör.  Föräldrarna hejade på ”Waoohhhh”, ”God Saaave”, ”Nice shooot”, osv.

Andra matchen var mot innebandylaget Manhattan Kings som fått ringa ihop ett lag verkligen med alla nationaliteter. Deras toppspelare från Europa har flyttat hem under covidtiden. I en match där goalieJocke fick briljera rätt mycket första halvan av matchen, innan han klev ut som utespelare, spelade vi rätt bra innebandy. Och snygga var vi i våra nya ställ.  Kings bestod av finländare, svenskar, en tysk, italienare (rymdgubbe som bott i Kiruna jobbar nu för Nasa), slovak och jänkare. Men de som oss gillar alla innebandy och har innebandyn som ett sätt att integreras där. Efter matchen som vi också vann bjöd de med oss på en lokal krog för mat och öl. Att finna aktiviteter för att integrera DET är nåt vi här uppe skulle jobba mer på, att finna aktiviteter till de människor vi kommer att behöva rekrytera hit upp till norra Sverige. Där är ju till exempel innebandyn suveränt bra. Skor, klubba, en boll och en plan så är det bara att lira. På samma sätt som alla NHL-ungdomslagen där över nu förstår hur viktigt det är att få mängdträning med till exempel klubbteknik och spelförståelse och nu naturligt tränar innebandy ihop med hockeyn, så borde andra också kunna tänka så. För det är de riktiga NHL-lagen vi talar om. Foppa som vi också sprang på där en kväll är till exempel på en som spelade innebandy till 16-årsåldern och tackar innebandyn för mycket av hans skills i hockey. De i MoDo tränade alltid innebandy inför alla fyspass till exempel.

Vi såg tre NHL-matcher där, ja Tony klämde fyra, och bara njöt av spelet och skickligheten. Sen att av Bonelli få höra att nya unga megastjärnor som Jack Hughes, Caule Caufield, Travis Zegras, Alex Turcotte, Chris Kreider alla spelar hockey väldigt lika innebandy känns sunt. De hanterar pucken med samma teknik och avlossar skott på samma sätt som innebandyspelare gör, och de tar helst pucken före spelarna. Tacklingar blir det ju ändå, till dig som inte alls tycker om det resonemanget och gillar old time hockey till varje pris. Fråga dessa nya superstars i NHL varför de spelar så och samtidigt öser in poäng i sina NHL-lag.

Innebandyn är också suveränt bra för oss att fortsatt som ett veteran gäng få uppleva saker som är svårt att sätta ord på. Ingen av oss ville där på plats att resan ska ta slut, och väl hemma fattar man inte riktigt. Och då är vi ändå inte så tröga. Det jag fattar är att där var vi som det stod i bokningen på Chelsea Pier ”Manhattan Kings – Team Sweden”. Norra Sverige, södra Sverige, Stockholm är fullständigt ointressant för dem. Befriande. Och lagidrott fångar människors uppmärksamhet, det var rätt ofta vi fick svara på frågor där vi gled runt i våra svarta Oxdog-jackor med GIF-loggan på bröstet. Många blev nyfikna och ville veta mer, redan på incheckningen på hotellet åkte klubbor och boll fram för att lattja med kostymklädda personalen.

Stort tack till er sponsorer:
AnLita
BDX
Electrotech
Facilitator North
Intersport Kalix
JaktCenter
Kalix maskiner
Norrbottens innebandyförbund
Oxdog
Part
Pemab
Sjöbergs måleri
Strömbergs bil och Tryckmetropolen för att ni var med och bidrog till vår New York resa.

För oss blev det väldigt goda minnen för livet.

Hoppas att du nu fått veta mer. Och hoppas att vi kan få uppleva något liknande om igen.

 

//GIF

short_text    Publicerat av Eva Engman 2022-04-28, kl 14:37