Så här blir du domare 

Svensk Innebandy har domare i alla åldrar. Det finns många anledningar till varför du ska bli domare:

  • Det är utmanande och kul
  • Du får en utbildning i ledarskap och lär dig att leda andra
  • Du utvecklas som människa
  • Du lär känna andra domare och blir en del av en gemenskap
  • Du tjänar extra pengar

Att vara domare är ett ansvarfullt och samtidigt roligt uppdrag, och du är en nyckelperson för att barn, ungdomar och vuxna ska kunna utöva innebandy. Du är helt enkelt en viktig del av utvecklingen av Svensk Innebandy.

Det första steget för att bli domare är att gå en utbildning. Som innebandydomare går man en utbildning varje år och det är ditt distrikt som bestämmer vilka matcher du får döma efter utbildningen.

Dessa utbildningar finns för dig som är nybörjare: 
Matchledare (ML)
Den här utbildningen riktar sig främst till dig som vill döma matcher för de allra yngsta spelarna på det som kallas grön nivå. Att bli matchledare är perfekt för dig som vill prova på hur det är att vara domare. Du kan sedan gå vidare till att döma på högre nivåer, men det går bra att fortsätta på den här nivån flera säsonger.  

Ungdomsdomare (UD)
Den här utbildningen riktar sig till främst dig som vill döma matcher på det som kallas grön och blå nivå. Att bli ungdomsdomare passar dig som vill prova på hur det är att vara domare. Du kan sedan gå vidare till att döma på högre nivåer, men du kan också fortsätta på den här nivån i flera säsonger. 

Fokus i utbildningen ligger på att ge dig de verktyg som krävs för att ta de första och ibland svåra stegen i din domarkarriär. Du får kunskap om innebandyns regler, hur du ska röra dig på planen och en inblick i hur du leder barn och ungdomar.

Distriktsdomare 1 (DD1)
På den här utbildningen kan du antingen vara helt ny som domare eller ha gått utbildningen till matchledare och/eller ungdomsdomare tidigare. Efter att du gått den kan du börja döma ungdomar på det som kallas grön, blå och röd nivå, och sedan gå vidare i din domarkarriär.

Fokus i utbildningen ligger på kunskaper om regler och hur du som domare ska röra dig på banan. Du får även en inblick i ledarskap och kommunikation som är viktigt för att bli en duktig domare. 

Vill du veta mer om hur du kan bli domare? Kontakta ditt distrikt för mer info.

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS