Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Årets eldsjäl kategori Ledare?

Magnus Johansson kan bli årets eldsjäl.

Magnus är en av 4 finalister till att vinna Årets Eldsjäl.

Det skulle betyda jättemycket för Norrbottens Innebandy om han fick vinna priset.

In och rösta på Mange (och läs reportaget) på Folkspels länk:

https://www.folkspel.se/aretseldsjal/finalister-ledare/finalist-3/

Här kan ni lyssna på P4 Norrbottens radioreportage som gjordes Live den 17 november 2021:

p4dela.sverigesradio.se/?id=26573

Magnus brinner för Innebandy och har gjort det i princip hela sitt liv. Han började sin Innebandy bana för många många år sen.

3/10-1990 skrev PT sport:
Direkt från Korpen hoppar Öjeby Innebandyförening in i Div 2.

NIBFs Joel Abrahamsson har snackat med Magnus, nedan ser ni intervjun:

Tjena Mange Johansson! Hur är läget med dig?

- Superbra, det är ju åter igen fredag och klassisk innebandymys med match att kika på med min yngsta son, Nico, i Luleå.

 

Du är ju finalist till Årets Eldsjäl i hela Sverige och det tycker vi är enormt stort, hur känns det själv?

- Det är hedrande, och när jag fick beskedet via telefon blev jag både paff och lite rörd också.

- Dessutom är det ju andra gången jag får vara med och kunna vinna priset. För 10 år sedan var jag på Eldsjälsgala i Göteborg och blev då delad tvåa.

Vad skulle det innebära för dig att få vinna det priset?

- Det blir väl egentligen ett erkännande för hela Innebandysverige, Norrbottnisk innebandy och framförall föreningen Öjebyns IBF som jag varit trogen 33 år i följd - att en ledare från dessa led skulle få vinna denna enormt fina utmärkelse. Jag vet inte riktigt än hur jag skulle reagera vid eventuell "vinst", men jag antar något ner snärtigt än då jag fick veta att jag var nominerad.

- Förutom rent ett personligt tillskott på 25.000 kronor så skulle även Öjebyns IBF få 50.000 till valfritt projekt, och det vore fantastiskt om jag kunde gå in som storsponsor till min egen förening ;-)
- Dessutom skulle det vara rätt så coolt att kunna stoltsera med Årets Eldsjäl för barnbarnen (när dom nu eventuellt kommer i framtiden) och försöka utmana nån av dom att slå mina nuvarande +36.000 ideella timmar i ÖIBF, haha.

Vad tror du att det kan innebära för oss som län?

- Ja det blir definitivt positivt för både Länet, kommunen orten och föreningen om jag skulle vinna. Fjädrar i hatten i alla instanser - och innebandyn som jag brinner för vill jag ju ska vinna sånna här priser så det är ju klart att jag håller extra mycket på mig själv då.

- Till skillnad mot för 10 år sedan då det var en jury som pekade ut segraren, så ska det nu vara röster som avgör, så därför behöver jag ju tyvärr (känns lite B) göra nån sorts röstningskampanj och att jag får draghjälp via NIBF att rösta på mig är ju guld värt i o m att det är just en röstningstävling nu.

Vad är det som driver dig som person och som innebandymänniska?

- Jag har alltid fascinerats av mötet med människor, och i detta fall har jag ju träffat tusentals via mitt mångåriga engagemang. Det som driver mig är att få vara med och utveckla spelare och framförallt lära känna dom mer än bara liraren som har en klubba och boll och kutar runt på en plan. En ledstjärna jag har är att en spelare som jag haft ska vilja komma fram och krama mig på stan 25 år efter att jag tränat honom/henne, det är en bra ingång för att bli bra ledare.

När började din innebandykarriär och hur vart det innebandy av alla sporter?

- Den började nog redan som 13 åring med mina bästa polare i Öjebyn när vi åkte på IOGT-läger i Nyfors och lirade innebandycuper mot andra distrikt - samtidigt som jag då lirade både Hockey (som målvakt) och fotboll (som energisk yttermittfältare).

Men föreningen bildades 28 september 1988 efter att jag den sommaren slutade hockey då jag var tvungen att välja att sluta fotboll och satsa 100% på hockeyn och köra försäsong för att platsa (alla mina kompisar lirade fotboll).

- Jag lirade fotboll i några säsonger till, men kärleken till innebandyn var extremt stor och det blev naturligt att sluta lira fotboll i mitten av 90-talet. Jag har dock varit fotbollstränare i mängder av år också.

- Vi tjuvtränade faktiskt i Gamla Gympan i Öjebyn men blev ertappade för andra gången av en arg Securitasvakt som då förklarade att vi kunde bilda en förening och få gratis halltider på normal tid... och så blev det... vi fick hjälp av min pappa då var kassör i Öjeby IF (fotboll och handboll numer) hur man skulle göra för att bilda en förening med stadgar, och ett första protokoll, som för övrigt skrevs på en skrivmaskin.

Du har ju varit med i gamet ett tag, hur skulle du säga att sporten förändrats?(både lokalt och globalt)

- Det går betydligt fortare nu på alla sätt och vis på lag som väljer att satsa framåt och uppåt, men vi ser fortfarande klassisk ballong/target innebandy förekomma som var lite signifikativt med tidig innebandy.

- Tekniken på spelare har nog ökats på bredden, men det fanns också galna tekniker på den tid man själv spelade.

- Innebandyns toppskikt har ju blivit extremt mycket bättre. Där går det inte längre att vara en "såsare" som klipper hörnen på en FYS-övning utan det är ju rena FYS-monster som vi har i högst ligan. Det är stor förändring.

- En annan förändring är också SIU, där vi ska försöka spela våra ungdomar på rätt nivå mot deras förutsättningar. Den har varit svår genom åren att faktiskt hitta lösning på då det ibland blir ett alldeles för bra lag i för låg serie för rätt utveckling, men där har vi också blivit bättre.

Vad tror du vi som län behöver göra bättre i framtiden och vad behöver innebandyn i det stora hela förbättra?

- Lokalt är jag dock lite oroad över att många föreningar har tunn ungdomsverksamhet. Då brukar ett A-lag överleva några år för att sedan dö ut och kanske återuppstå om det då finns en stor årskull som kan starta om. Jag anser att där måste föreningarna fokusera, bred ungdomsverksamhet för att kunna överleva. Rekrytering, värdering, omhändertagande och sprida engagemang som ledare, där är några nycklar  för att lyckas på ungdoms - samt att som ledare se ALLA spelare oavsett nivå eller kunskap.

Sen måste nog ledarna tänka om också i hur träningar läggs upp. Att köra en och samma övning som spelarna kan innan och utan  i 7-10 minuter på träning är för lång tid.

- Dessutom tror jag att vi ska tänka Small-Sided-Games (2mot2, 3mot3) i mycket större utsträcking. Det skapar situationsanpassade och lösningsbenägna spelare som inte behöver följa en Taktisk mall till punkt och pricka. För drygt 20 år sedan snodde jag massor med fotbollsövningar till innebandyn och dessa ger nu frukt i våran förening på många plan.

Jag vet ju att ni i Öjebyn har som mantra ”så många som möjligt så länge som möjligt” men vart kommer det ifrån egentligen och hur ser det ut i praktiken för er?

- Det handlar om att ALLA ska känna sig välkomna oavsett bakgrund, kunskapsnivå, kön, religion etc. och inte bara på papper. Bekräfta spelarna på träning. Se dem i ögonen, välkomna, push&pepp, bjud på dig själv, skapa glad atmosfär.

- Det är det vi ska förmedla i ÖIBF då kommer den devisen att falla på plats i det komplexa föreningspussel vi försöker lägga varje år.

Avslutningsvis så undrar jag vad du har i kikarn sista delen av året 2021?

- Haha, ja det blir att vara i Sporthallen minst 4-5 kvällar/vecka och sitta med innebandyadmin/messengerchattar lika ofta, samt att jag önskar att både Damerna och herrarna fortsätter att producera bra resultat i seriespelet.

- Sett till övrig tid blir det att forsätta kuta denna Runstreak jag påbörjade i januari månad (för att få ett ofrivilligt uppehåll på 19 dagar i juli då jag ramlade från en stege), mysa vissa helgdagar på stugan och lyssna på klassisk heavy metal i lurarna.

Vi tackar Magnus att han tog sig tid och svarade på våra frågor. Men in och RÖSTA NU, på Magnus Johansson.

Magnus i PT inför Derby 1993

Dagens Magnus Johansson.

 

short_text    Publicerat av Eva Engman 2021-11-29, kl 21:00