Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Summering av F16s SDF-SM 2021

Återblick SDF- SM 2021, F16

Som alla förstår så var det en något rörig säsong för laget. En förbundskapten som behövde avbryta sitt uppdrag på grund av arbete i annat län och sedan ett nästan års långt uppehåll från samlingar och i många fall träning med något lag alls, på grund av Covid-19.
Trots det fanns det ändå ett fullt lag med taggade spelare som stod redo för en lång bussresa ned till Oxelösund när det äntligen var dags.
Hjältar, det är vad jag vill kalla dessa spelare!

Resan ned tog närmare ett dygn och väl på plats installerade vi oss på boendet som bestod av en trevlig camping i utkanten av Oxelösund.
Rätt tight inpå ankomst på campingen var det dags för träning. Tack vare att grabbarna som ledde P16 så fick vi ta den senare träningstiden vilket vi är oerhört tacksamma för!
Efter träningen gick vi ut och åt middag innan det var dags att återgå till campingen för lite samkväm och så småningom sömn.

På turneringens första dag kollade vi in några matcher innan det äntligen var dags för oss att spela premiär.

För motståndet stod Västerbotten, ett lag som på förhand var tippat nå långt i turneringen.
Västerbotten spelade riktigt bra och effektivt när lägena kom. Vi spelade ett fullt godkänt försvarsspel, men får ändå se oss besegrade med 1-6. En bra genomkörare som ändå visade oss att vi under långa stunder kan störa ett bra lag med vår defensiv.

Dag två möter vi två andra på förhand starka motståndare, hemmalaget Östergötland och Värmland. Båda med väl tilltagna hejarklackar på plats, Kul!

I matchen mot Östergötland kommer vi igång bra och har tidigt en ledning som vi håller till mitten av tredje perioden innan Östergötland tar ledningen sent in i perioden. Men efter kvittering dryga minuten innan slutsignal tar vi en välförtjänt poäng och kan gå relativt nöjda till lunch och ladda för dagens andra match.

Match två denna dag spelas mot Värmland, vilket blir en ganska tuff historia. Värmland har ett stort lag med en medellängd närmare skallen högre än oss. Trots det så kämpar vi bra och kan med hjälp av bra skottäck och ett starkt målvaktsspel ändå streta emot hyfsat. Dock har vi svårt att komma till bra lägen mot deras kasse och enda målet vi gör är på en kontring i spel 4 mot 5. Värmland vinner rättvist med 6-1 och i ärlighetens namn hade de siffrorna kunnat vara betydligt större.

På den tredje matchdagen spelar vi vid lunchtid vår sista gruppspelsmatch, mot Halland. Matchen kan inte börja bättre då vi tar ledningen redan inom en minut. Den ledningen håller i sig perioden ut och när andra perioden startar så går vi samma öde till mötes då Halland kvitterar ungefär en minut in i perioden. Båda lagen gör var sitt mål till under perioden. Sista akten blir ett ställningskrig med bra försvarsspel från båda håll och omutliga målvakter. Matchen slutar 2-2.

Redan samma kväll spelar vi den första placeringsmatchen, denna gång står Örebro för motståndet. Det blir en jämn historia där vi får äga mycket boll och kan skapa en del, men bollen vill inte in i målet. Vi har 4 skott som tar i ribban, men lyckas bara få in en i målet. Föga hjälper det då Örebro sätter två bollar och vinner. En jämn match där jag nog kan tycka att vi hade förtjänat minst en poäng, men ibland vill det sig inte.

Sista matchdagen och nästan kriminellt tidigt på morgonen står vi åter på plan redo för match. Våra sista motståndare i detta SM är Småland och vi gör nog tyvärr vår svagaste insats i turneringen i denna match. Det kan vara så att kraften var slut, eller så saknades inspiration och då är det jag som förbundskapten som får ta på mig det. Småland vinner med 4-1 vilket sett till matchen var rättvist. Hade vi kommit upp i samma nivå som tidigare under mästerskapet så hade vi nog kunnat ta en seger här, men vi lyckades inte få igång spelet och Norrbotten slutar på en 19:e plats i SM 2021.

Sammanfattning

Sett till hela turneringen är jag nöjd med hur vi genomför de allra flesta matcherna. Vi spelar stundtals ett bländande försvarsspel och båda våra målvakter gör riktigt fina insatser. Vissa lag kunde vi inte rubba då de var bättre än oss. Och större.
Men samtidigt spelar vi två oavgjorda och har några knappa förluster som med en gnutta tur hade kunnat vara segrar. Det är så lite som hade kunnat vara skillnaden mellan en betydligt mer framskjuten placering än den 19:e plats vi slutade på.

Tjejerna som detta lag besått av är för evigt mina idoler som har kämpat och slitit i nästan ett och ett halvt år innan SM äntligen blev av. Att behålla det fokuset och drivet har imponerat på mig på varenda samling, genom hela den långa bussresan och genom hela turneringen.
Att resultaten i matcherna inte gått vår väg överskuggas av den insats som spelarna stått för.

Både som spelare och individer är detta ett gäng som gjort hela resan till ett enda stort äventyr och de har alla inspirerat och utvecklat mig på olika sätt. Riktiga hjältar som förtjänar all lycka och framgång i sina fortsatta karriärer!

 

Reflektion

Det är tydligt att Norrbotten är ett län med färre lag, färre spelare och färre serier att spela i än vad de flesta andra län har att tillgå. Detta leder till att spelarna inte får riktigt samma sparring på varenda träning och match som man får i andra län.
En direkt konsekvens av det är att man inte kommer upp i samma tempo som motståndarna gör. Individuellt har vi minst lika bra spelare i Norrbotten som i resten av landet, men om man inte regelbundet får möta lag som spelar med ett oerhört högt tempo så är det svårt att vi själva utvecklas i de moment man stöter på då man möter sådana lag.

Detta är något som alla lag, tränare och spelare behöver prata om och sträva efter att förbättra i alla moment, såväl på match som på träning. Att spelarna redan i tidiga år får lära sig värdet av att kunna fatta snabba beslut på plan och hur man avlastar bollhållande spelare så denne kan slå lätta pass för att enkelt ta sig ur en situation.
Som barn och ungdom kan man lära sig det på sätt som ändå inte är allt för allvarliga eller seriösa. Man ska förstås ha kul när man spelar innebandy som barn. Men man kan ha kul och ändå samtidigt lära sig nya saker och förbättra skills.

Slutord

Detta var mitt första SM och inom kort är det snart dags för nästa äventyr. 6-9 januari spelar 05-06 sitt SM, som även det går av stapeln i Nyköping/ Oxelösund. Vi kommer dit med lite mer erfarenhet och en hel drös med nya taggade spelare. Det blir kul!

Tack för ordet

Patrik Korp, Förbundskapten

Norrbotten F16

 

 

 

 

 

 

 

Så gick F16s SDF-SM 2020

 

Här kommer en summering från F 16s förbundskapten om SDF-SM 2020.

Klicka på länken nedan.

 

Summering