RIG

Riksinnebandygymnasiet (RIG) - 
kombinera studier med innebandy

Målet på RIG är att utveckla dig som spelare såväl taktiskt, tekniskt, fysiskt, psykiskt som socialt. I kombination med studier på gymnasienivå, som förbereder dig som vill gå vidare med högskolestudier. 

Som RIG-elev fostras du i ett elitmässigt tänkande där det egna ansvaret för karriären är viktigt. Du lär dig vad som krävs för att utvecklas och i framtiden nå en landslagsplats. RIG är en viktig länk till vårt U19-landslag och senare seniorlandslag, och U19-förbundskaptenerna deltar i urvalsprocessen varje år. För den som bestämt sig för RIG, och kommit in där, finns unika resurser för att utvecklas som innebandyspelare och individ.

Sista ansökningsdag till RIG är 1 december. Du kan ansöka från 1 augusti.

Ansökningsblankett till RIG.

Människa – Atlet – Innebandyspelare

RIG riktar sig till talangfulla innebandyspelare. Blir du antagen väntar tre mycket givande år i Umeå väntar men det gäller att ha rätt inställning till RIG-tiden. Att flytta till en ny stad och studera ställer krav på dig att ta ett stort ansvar för din studie- och levnadssituation. Du bör vara väl förberedd på såväl matlagning och tvätt som på att kunna ansvara för dina studier vid sidan om innebandyn. 

Med ny stad, nytt lag, ny skola så ser vi det första året som en ren anpassningstid. Ska innebandy och skola fungera behöver du få en trygg plattform och det kräver tid. Vi prioriterar att du ska må bra. Även om träningen är hård redan under första året så är det framför allt från år två som vi ställer krav på hur utvecklingen går framåt. I första hand vill vi säkra den fysiska nivån. Vi vill ha spelare som inte begränsas av svag fysik och jobbar med att höja deras status som Atleter. 

När du mår bra som Människa och är vältränad Atlet kan du utveckla dina spetskvaliteter som Innebandyspelare – utan att vara begränsad i onödan. Människa – Atlet – Innebandyspelare är huvudnivåerna i vår RIG-utbildning. Målet är att du ska kunna ta hand om din egen karriär efter tiden på RIG, ditt Personliga Mästerskap.

Dragonskolan

RIG-verksamheten är koncentrerad till Dragonskolan i Umeå, där det idag finns över 2 000 gymnasiestuderande. Skolan erbjuder de flesta gymnasieprogrammen och det är också här du studerar. På skolan finns kuratorer, studievägledare och skolsjukvård till hands. Dragonskolan är huvudskola även för ett riksidrottsgymnasium i friidrott och NIU i flera idrotter. Dragonskolan har samlat alla RIG och NIU i en egen elitidrottsenhet.

Umeå
Umeå är Norrlands största stad med över 100 000 invånare. Staden har ett brett sport- och kulturutbud och ett komplett universitet som ligger långt framme. Medelåldern är låg och det är lätt att som ung känna sig hemma i staden.

Boende och annat praktiskt
Vi erbjuder dig boende på elevhemmet beläget i Umedalen, ca 4 km från Dragonskolan. Här bor de flesta elever under studietiden. Du har eget rum men gemensamma toaletter, duschar och kök med de andra. Du äter lunch på skolan och har tillgång till mellanmål gratis varje dag.

Den som vill resa mellan Umeå och hemstaden under exempelvis ett lov, bekostar detta själv eftersom RIG inte står för några sådana kostnader. Detta gäller även uttagnings- och testdagarna i Umeå under våren (se nedan).

Träningar och matcher
Som RIG-elev har du ca 7 pass i veckan under skoltid eller i direkt anslutning. Tre lagträningar, innebandypass i mindre grupper, fyspass, teori samt individuella så kallade ”pyramidpass” ingår. All träning sker i Noliahallen, en utmärkt anläggning belägen alldeles intill Dragonskolan. Där har vi bland annat två innebandyplaner, löparbana och ett gym.

Du licensieras vid skolstarten för RIG Umeå IBF, som blir din så kallade studieförening. I RIG Umeå IBF spelar elever ur alla tre årskurser och är alltså ett rent RIG-lag. Under studiernas gång kan du under vissa omständigheter byta studieförening till en annan klubb i Umeå, under förutsättning att det gynnar din totala utveckling. Det är endast för studieföreningen du spelar matcher och utöver den kan du representera ditt moderdistrikt på distriktslags-SM för 16-åringar. Du spelar alltid med ditt moderdistrikt trots att du under studietiden är licensierade för en förening i Västerbotten.

Antagningssprocessen till RIG

Det är numera Sweden Floorball Youth Camp som är basen för RIG:s scouting. Det betyder att bästa sättet att visa upp dig är att anmäla dig dit i tid. Den sista anmälningsdagen till RIG är 1/12, men du som vet att du ska söka tjänar på göra det så fort som möjligt.

Från det vi sett och hört från Sweden Floorball Youth Camp tar vi sedan ut ca 25 tjejer respektive killar till våra uttagningar. I det här läget har vi lagt fokus på det innebandymässiga, vi söker de ”bästa spelarna”.

Både killarnas och tjejernas uttagningar hålls i januari i Dragonskolans lokaler. Ungefär 25 killar och 25 tjejer kommer till Umeå för att under tre dagar testa fysiska, mentala och personliga egenskaper. Uttagningsdagarna leds av RIG-instruktörerna och U19-förbundskaptenerna. Förutom testerna får du chansen att få en inblick i vad som väntar om du blir antagen, och vi ser helst att någon förälder också är på plats under dessa dagar. Vi söker här de ”bästa eleverna”.

Sju killar och sju tjejer blir erbjudna plats på RIG, dessutom tas ett antal reserver ut. Om du blivit uttagen bestämmer du dig slutgiltigt för att tacka ja eller nej till platsen som erbjuds och vid nej går platsen över till någon av reserverna.

De slutligen uttagna eleverna, totalt 14 stycken, samlas i Umeå en helg i april/maj för att lära känna varandra och redan befintliga elever. Dessutom ingår information, ytterligare tester och skolinformation.

OBS! Din gymnasieprogramsansökan till Dragonskolan sker efter att du blivit antagen som RIG-elev. Du behöver inte göra några specifika skolval till Dragonskolan innan du blivit antagen till RIG. Glöm inte att söka gymnasieskola som vanligt i händelse av att du inte kommer in på RIG.

Den som vill få en bättre inblick i livet som RIG-elev kan alltid söka PRAO på RIG. Ta kontakt med Peter Svensson Hörnsten om du är tjej och Fredrik Holmgren om du är kille så får du mer information.

SIBF:s RIG-policy

RIG Umeå IBF:s hemsida


Frågor ställer du till:
Peter Svensson Hörnsten, RIG-instruktör: 070-576 25 22

Anders Jonsson, gymnasieansvarig på SIBF: 08-514 274 16 eller .

Bra att veta om RIG

För att erhålla status som Riksidrottsgymnasium krävs Riksidrottsförbundets godkännande och sedan hösten 2002 är RIG i Umeå Svensk Innebandys första och enda riksidrottsgymnasium. Tre heltidsanställda och en halvtidsanställd RIG-instruktör ansvarar för verksamheten på plats på Dragonskolan och på Svenska Innebandyförbundets kansli i Solna finns en RIG-samordnare som arbetar med övergripande frågor.