SOMMARLÄSNING - VIBF möter Emelie Wibron och Johan Samuelsson DEL 3

Publicerad
Emelie Och Johan
På nationaldagen, 6 juni, hyllades flera idrottare på Stora torget i Sundsvall och två av dem var Johan Samuelsson och Emelie Wibron. De prisades för sina prestationer inom innebandyn, som de hittills har stått för i karriären. En merit som de bägge har på listan är flest landskamper på herr- respektive damsidan.

När VIBF träffade Emelie och Johan på nationaldagen, pratade vi om deras innebandykarriärer så här långt. Det resulterade i ett reportage i tre delar, varav det här är den sista delen. 

Del 3 innehåller tips till dagens unga innebandyspelare, vad som händer efter deras spelarkarriärer samt hur innebandyn kan bli mer attraktiv.

När ni lägger av, vad händer då? Har någon av er funderat på att bli tränare efter spelarkarriären?

– Just nu när jag lägger den tiden jag gör på träningar, bortaresor och så vidare, känns det som något jag gör nu när jag spelar. Det är inget jag direkt skulle vilja göra som tränare, då hade jag kunnat spela en säsong till lika gärna, nu när kroppen ändå känns pigg och fräsch. Jag brukar säga att jag kommer vara tränare i William eller Alice lag om de vill börja med innebandy eller någon annan idrott, det känns ganska givet. Annars har jag inte hunnit tänka på någon annan roll inom innebandyn. Det är inte omöjligt att man vill fortsätta vara engagerad i föreningen på något sätt, men jag har ingen aning om i vilken roll utan än så länge spelar jag ett tag till, säger Emelie.

– Jag tänker väl lite i samma banor, att mycket tid går åt och någonstans känner jag att när jag väl slutar så vill jag ha ett avbrott och kunna ha tiden till att göra det man känner för och vill. Sen i och med att jag jobbar inom innebandyns värld på skola så har jag den coachingrollen där och har möjlighet att forma dem och dela med mig av mina erfarenheter där. För någonstans så har man ju samlat på sig en hel del erfarenhet genom åren. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte har tänkt på att bli tränare, men landar alltid i att det är långt bort. Någon roll absolut, men vad vet jag inte än, säger Johan.

Johan Samuelsson ser fram emot kommande säsong med sitt IBF Falun

Om ni ska ge tips till ungdomar idag som vill satsa på innebandy, vad skulle ni säga är viktigt att lägga tid på?

– Jag tror att det på ett sätt är en förutsättning att vara helt okej på det mesta. Ganska grundläggande färdigheter inom fysik och teknik, teknik på det sättet att du kan slå bra passningar och skjuta. Sen så klart är det bra att ha någon typ av spetsegenskap så att du sticker ut lite extra. Det kan vara allt från att ha ett bra skott till att man är väldigt bra på att vinna närkamper eller är snabb, ja vad som helst egentligen. Då tror jag att man kan komma långt. Men är man ung är det viktigaste att det är roligt att hålla på, för det krävs ganska mycket tid att lägga ner om man vill nå hela vägen och då måste man tycka att det är kul att göra det och att göra det för sin egen skull, säger Emelie.

– Jag tror att det finns ett recept som är viktigare än allt annat. Just det att när man är ung, att spontanidrottandet finns. Får man tid på sommarlovet eller så, att man tar med bollen till Västhagen och spelar fotboll eller att man är på baksidan och spelar boll med syskon, eller spelar innebandy med kompisar på gatan. Kollar man i alla lag oavsett sport, så tror jag att majoriteten av de som är där har hållit på med spontanidrott på något sätt. Det är spontanidrotten som någonstans har tagit elitidrottarna dit där de är idag, så är det för mig också, säger Johan.

Han fortsätter:

– Det var alltid någon idrott som vi höll på med spontant. Du får igen så mycket i det, så det tror jag är nyckeln, att idrotta spontant oavsett vad det är för idrott. Jag brukar säga till våra elever på idrottsgymnasiet där många spelar mycket tv-spel, att de inte ska sluta spela – men försök skära ner på det. Det är deras sätt att umgås på, spela FIFA och annat. Det är klart de ska göra det, för det är deras sätt att leka, jämfört med förr som vi hade det. Men balansen är viktig.

Emelie Wibron tycker att innebandy är roligt året om, såväl försäsong som SM-final

Det pratas mycket om hur vi kan göra vår idrott mer attraktiv, har ni tänkt på hur vi kan göra innebandyn mer attraktiv?

– Jag tror att farten och tempot är A och O. Det är det som är det häftiga, att det kan gå från ingenting till att hända mycket på kort tid. Det är det som kanske skiljer vår idrott från andra, säger Johan.

– Förr på måndagar var det alltid innebandy på TV4 Sport, veckans match. Någon zappar alltid förbi och kollar lite grann. Tillgänglighet gör ju att någon fastnar där. Förbundet kan nog göra en del saker också. Höja intresset bland kidsen. Till exempel innebandyfemman som fanns förr på Innebandymagazinet, med någon tävling med biljetter kanske till SM-finalerna. Omgångens mål, man får rösta på det och vinner biljetter eller liknande. Det finns mycket att hämta, bland annat genom att kunna locka med biljetter, hotellövernattningar och så där, fortsätter Samuelsson.

Både Emelie och Johan är taggade inför kommande säsong, både med landslag och klubblag. Om de är sugna på SM-guld? Svaret är självklart.

– Falun har en revansch att utkräva, så det är planen så klart, att ta guld, säger Johan.

– Ja det är vår plan också, självklart, avslutar Emelie.

Publicerad av Miriam Maul

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS