Sebastian, 15, är IBK Genarps röst

Publicerad
IMG 2970

Sebastian Skoglund, 15, lever sin dröm. Som innebandytok är han målvakt, eventkoordinator och speaker i IBK Genarp. Men vilket är roligast; att vakta buren eller att hålla låda?
– Det går inte att välja. Jag brinner verkligen för alla rollerna jag har i föreningen, säger han.

När Sebastian Skoglund inte befinner sig i skolan, håller han troligtvis till i Genarps idrottshall. Antingen spelar han själv match eller så eldar han igång publiken när seniorlagen spelar. Det senare har han i sitt uppdrag som speaker, vilket kan te sig unikt för en 15-åring.

Men vägen dit är knappast udda.

Intresset för musik och event finns med sedan barnsben efter mamma och pappa. Sebastians pappa har också haft sina ben med i föreningen och arbetar till vardags med ljud och ljus. När IBK Genarp en dag stod utan speaker riktades strålkastarljuset mot Sebastian som tilldelades frågan och tackade ja.

– Där och då blev det lite panik. Inte för att sköta snacket, utan för att komma med en bra spellista. I slutändan blev det lyckosamt och jag fick köra vidare, berättar 15-åringen som greppar mikrofonen och står för musiken.


Utgår du från dina egna musikaliska preferenser när du spelar låtarna?

– I första hand tänker jag på vad som är bäst för publiken som får dem att komma igång. Då blir det oftast något fartfyllt och låtar som de känner igen. Det skapar en känsla hos alla.


Finns det något specifikt man bör tänka på som speaker?

– Att ha inlevelse och våga bjuda på sig själv. Om det finns svårigheter? Nej, nu har jag blivit så pass van. Dessutom sitter jag vid sekretariatet som ger information direkt om vem som har gjort mål, stått för assist och så vidare.

Genarps Andreas Skog och Sebastian Skoglund under EFT 2023.


Jag kan tänka mig att ditt engagemang uppskattas hos många. Har du fått någon feedback eller mött någon uppståndelse?

– Det är inte så att man har gått och blivit någon lokalkändis, mer än att någon har känt igen ens röst när man har varit ute och rört sig i orten.

– I hallen är det desto mer. Bland annat var det någon som sa till mig att jag fick deras ettåriga son att dansa med till musiken. Och Lukas Wahls pappa har fått mig att spela "Lucky Luke" varje gång Lukas gör mål. Spelarna kommer gärna med önskemål och uppskattar det jag gör.


I höstas fick du kliva upp på den internationella scenen när du var speaker på Euro Floorball Tour i Malmö. Hur var erfarenheten jämfört med ditt vardagliga i Genarp?

– Otroligt kul. Förstås var det också nervöst. Framförallt under torsdagen när det hölls genrep och man kände att det snart skulle bli på riktigt. Känslan var läskig i och med att det var landslag, en större lokal och mycket mer folk än vanligt.


En sista fråga. Om du får drömma fritt, hur ser ditt drömevent ut i Genarps idrottshall?

– I våras jobbade jag och pappa med ljud och ljus till kvalet till division 1. Vi satte oss ner och planerade vad vi kunde göra och vad vi kunde få in i hallen. Det blev mäktigt. Men det finns så mycket mer man skulle vilja göra, framförallt med ljussättningen, vilket vi då insåg inte är möjligt i Genarp. Skulle det vara genomförbart hade jag gärna gjort någonting extra med just ljussättningen.

Publicerad av Wilhelm Nilsson, wilhelm.nilsson@innebandy.se. Foto: Jimmy Palm/JP Photo

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS