Åkarp har fått snurr på engagemanget: "Många vill hjälpa till"

Publicerad
Akarp
En plats i styrelsen?
– Nej, tack.
“Gärna”, säger man i Åkarp.
Du känner säkert igen det; ingen vill sitta i styrelsen och föräldrar ryggar tillbaka när de ordet “kioskansvarig”. Cecilia Leijon, ordförande i Åkarps IBK, känner sig också vid jargongen. Åtminstone om vi backar bandet minst fyra år. Men nu har man fått snurr på konceptet. För nu strömmar föräldrarna till för att få bidra med sina kunskaper.

Många undrar säkert, vad är det som har hänt?

– Det började med ett möte med en grupp föräldrar. Istället för att låta en ta kassörrollen och en annan stå i kiosken, ställde vi frågan: “Vad vill du göra?”. Gensvaren kom direkt. Någon kunde sitta i sekretariatet, en annan hade gott om plats för att tvätta matchställ… Bara för att du har en viss roll ska du inte göra “allt”. När något blir tydligt, uppdragen blir fler och bördan inte för stor, då kommer också intresset, säger Cecilia Leijon.

Åkarp IBK har i dag en stor skara föräldrar som hjälper till på flera håll. Det har smittat av sig, vilket har gjort andra nyfikna. Oavsett om man har innebandybakgrund eller ej. Cecilia nämner exempelvis en man från Storbritannien, som numera är en del av styrelsen.

– Han har ingen koppling till innebandy överhuvudtaget, mer än att hans son spelar i föreningen. En dag kom han och frågade vad han kunde bistå med, och om det fanns plats över i styrelsen. Han visade sig ha drivet från dag ett, menar Cecilia Leijon.

Tråden snurrar inte enbart mellan de vuxna. Cecilia Leijon menar bestämt att det finns ett gott rykte om föreningen som surrar bland ungdomar. Hon har säkert rätt för ungdomslagen i Åkarps IBK blir allt fler för varje år som går.

– Framförallt på flicksidan växer vi mycket. Det är alltifrån syskon till kompisar som kommer till oss efter att ha hört hur bra vi har det här. I sin tur ger det oss också fler föräldrar som kan ställa upp på olika vis. Bara en sådan sak som att vi nu har börjat träna lite i Arlöv, har gett oss många frivilliga vårdnadshavare som ställer upp för att skjutsa spelarna, berättar Cecilia Leijon.

Publicerad av Wilhelm Nilsson, wilhelm.nilsson@innebandy.se.

Så kan din föreningen engagera flera:

  • Ha hellre fler än färre uppgifter. Då kan den som är ansvarig för respektive uppgift fokusera på det som den vill/kan.
  • Tydlighet i vad uppgiften innebär.
  • Minska kraven.
  • Gör en grej av det. Engagera föräldrarna så att det blir en rolig aktivitet tillsammans än ett “måste”.
  • Var öppensinnad för nya individer. Man behöver inte kunna innebandy för att sitta i en styrelse eller tvätta kläder.
Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS