Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Floorball Fitness på idrottslektionen - Sveaskolan

Under tre veckor har Ellen och Sarah från förbundet besökt årskurs 8 och 9 på Sveaskolan i Limhamn, Malmö och kört Floorball Fitness. Varje termin har eleverna Idrottsval med möjlighet att välja bland olika idrotter under en 6-veckorsperiod. En bra möjlighet för eleverna att testa på nya idrotter eller kanske återuppta en idrott som man slutat med. De senaste 6 veckorna har eleverna kunnat välja mellan bland annat innebandy och handboll.

Linnea Franklin är idrottslärare på Sveaskolan och tycker att det är en så bra idé att kunna presentera olika idrotter för eleverna. Både för det som kan sin idrott och för de som vill testa på något nytt. – ”Idén som Floorball Fitness bygger på, och indelningen efter Puls, Power och Play ger en så bra allsidighet i ett träningspass. Alla kan dessutom vara med och alla har roligt” säger Linnea.

Gruppen har blandad erfarenhet av innebandy men övningarna i Floorball Fitness passar just en sådan blandad grupp. Roligt matchspel med andra regler än grundreglerna, som att till exempel spela med 4 mål, eller bakvända mål ger utmaningar för alla men på ett lekfullt vis. Att dessutom kunna bocka av ett bra styrketräningspass, snabbt avklarat på 20 minuter, tyckte eleverna var bra.

De tre veckorna, en idrottslektion i veckan, har innefattat flera olika övningar för uppvärmning (Puls), styrketräning (Power) och matchspel (Play). Uppvärmningslekar som Svansjakt varieras med teknikövningar med boll och klubba. Styrketräningen har bestått av parövning, cirkelpass där alla gör samma övning samtidigt, och andra korta, snabba upplägg för effektiv fysträning. Boll, klubba och den egna kroppen är de enda redskap som behövs. Passet avslutas alltid med spel där lagen spelar för mål. Ju fler pass eleverna har genomfört och ju längre in i passet desto mer kamp har det blivit med avslut på topp!

Sådana här tillfällen – att komma ut på skolor, ger oss på Skånes Innebandyförbund men även våra innebandyföreningar, möjlighet att var ute i verksamheten och både visa upp idrotten och fånga upp en målgrupp som vi kanske annars inte når, med möjlighet till tillväxt inom vår idrott. Framför allt är det roligt att få engagera oss tillsammans med skolan och slå ett slag för folkhälsa och erbjuda idrott som motionsform. Att lyfta folkhälsa är en viktig del för skolan, tycker Linnea Franklin, och att få göra det tillsammans med de som kan idrotten är väldigt roligt.

Vill din skola också ha besök av oss för att eleverna ska få träna innebandy på ett roligt och inkluderande sätt? Hör av dig till sarah.jaxell@innebandy.se.

Om ni som förening vill ha hjälp med att planera för skolbesök så finns enkelt och roligt material att ta med sig. Maila till sarah.jaxell@innebandy.se för hjälp med det.

short_text    Publicerat av Sarah Jaxell 2022-04-01, kl 12:29