Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Lagledaren: ”Glädjen är att se spelarnas utveckling”

För närmare 30 år sedan halkade han in på innebandyn och har sedan dess varit en uppskattad lagledare i otaliga lag. I dag är Peter Westerlund fortfarande aktiv inom sporten – och den nyligen fyllda 62-åringen har ingen tanke på att lägga av.
Det finns nog ingen bortre gräns, säger Peter Westerlund.

Året var 1992. Peters före detta sambo ville starta upp ett damlag i Årsta med hennes syster och några kompisar – och eftersom Peter hade en bakgrund inom hockeyn fick han ställa upp som tränare för det nystartade laget.

Jag var där i tre säsonger som tränare. Under tiden kom jag i kontakt med ”Nollan” (Noel Alm Johansson) och han frågade om jag ville gå med i Uppsala City. Det var där jag blev lagledare och det har jag varit sedan dess, berättar Peter Westerlund.

Från Årsta, till Uppsala City och senare vidare till Sten Sture. Han var en del av ledarstaben när Sten Sture 08/09 och 09/10 kvalade upp till högsta serien två säsonger i följd – men dessa gånger uteblev avancemanget till Elitserien. Det var först några år senare, när Sten Sture och Årsta slagit ihop och bildat FBC Uppsala, som han fick sträcka händerna mot Allianshallens tak och konstatera att laget var klara för Svenska Superligan.

Det finns en del säsonger som har varit extra roliga genom åren. Större delen av Sten Sture-tiden var väldigt rolig och även Årsta-tiden. Det är väl inget speciellt minne som dyker upp utan helheten eftersom mycket går in i varandra, säger Peter Westerlund på frågan om bästa minnet genom åren.

Vad är det som gör att du håller på?
Det är glädjen med att se spelarnas utveckling. Det är väl främst det som är roligast. Nu när jag är med i ett juniorlag så är jag inte speciellt inne på resultat utan snarare hur spelarna och laget utvecklas, berättar Peter Westerlund som sedan 2017 är lagledare hos Hagundas damjuniorer. Han fortsätter:

Jag brukar säga åt spelarna när de är besvikna att det inte finns någon anledning att oroa sig eftersom de ska vara bäst om ungefär tio år, säger han.

I år har han varit aktiv inom uppländsk innebandy i 30 år och ännu ser han inget slut.

Det finns nog ingen bortre gräns. Om jag går tillbaka de senaste tio säsongerna så har jag känt att så länge jag fyller någon funktion och jag tycker det är roligt, så kör jag vidare, säger Peter Westerlund.

En liten anekdot kring Peters aktiva år som lagledare är att han var med i Uppsala City när laget bärgade den första SM-medaljen på seniorsidan i Uppland i mitten på 90-talet. Laget gick hela vägen till semifinal men giganterna Högdalen, som sedan vann SM-guldet, blev för svåra att slå. 

– Inget Uppsala-lag på damsidan har fortfarande inte tagit någon SM-medalj sedan dess, men det hoppas jag såklart att det blir ändring på, säger Peter Westerlund.

short_text    Publicerat av Amanda Delgado Johansson 2022-01-11, kl 13:19