Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19.

Läs mer

JG och Murre spelar matcher på sitt femte årtionde i helgen!

En innebandykarriär kan vara väldigt kort. Den kan också vara väldigt lång, något som två uppländska spelare tagit fasta på. Till helgen jubilerar spelarna med att ha spelat seniormatcher under hela fem (5!) olika årtionden!

Vi börjar med att backa bandet till slutet av 80-talet, närmare bestämt 1989. Peter Forsberg spelade pojklagshockey i Ö-vik, Tomas Brolin hade ännu inte debuterat i Allsvenskan och Berlinmuren var intakt. Det var den tredje säsongen med uppländskt seriespel och de tio seniorlag som gick in i seriespel två år tidigare hade fyrdubblats till 40 lag. Två nya lag var IBS Björns Hög och Loke IBK. Lagen spelade i varsin herrfyra och i den södra herrfyran debuterade en 14-årig Johannes Gustafsson söndagen den 1 oktober i Knivsta Sporthall mot SK Vide.

Matchen började dåligt. SK Vide gjorde två snabba mål i början av den första perioden men Loke jobbade sig in i matchen och med en minut kvar av den tredje och sista perioden stod det 3-3. Då presenterade han sig - spelaren som sedermera skulle bli landslagskapten och fyrfaldig världsmästare, spelaren som skulle vinna tre SM-guld, bli årets spelare 2001/2002, årets center tre gånger och lägga grunden för Storvreta IBK:s framgångar – Johannes Gustafsson. Målet som betydde 3-4 gav Loke tre poäng, det var också JG:s första, men definitivt inte sista, mål.

Samtidigt, faktiskt samma söndag, debuterar en annan spelare som också ska sätta stora avtryck i svensk innebandy. I klassiska Gamlishallen drabbar IBS Björn Hög samman med SK Triangeln. I Björns Högs laguppställning hittar vi 21-åringe Anders Murman som under säsongen kommer att göra fyra mål och inte noteras för en enda utvisningsminut. Björns Hög gör en kanonsäsong och förlorar bara en enda match, 1-2 mot Ekeby IBK, en klubb som snart kommer att värva över JG från Loke och likt Åshöjden gå raka vägen upp i högsta serien.

Anders Murmans spelarkarriär lyfter inte på samma sätt men han visar sig ha styrkor på det organisatoriska planet. Via otaliga uppdrag för Upplands Innebandyförbund, olika föreningar, första innebandy-VM och FSSL inleder ”Murre” 2020 med att tillträda som kommersiell chef för Svenska Superligan!

Till helgen sluts cirkeln. Pojkarna har blivit män, frisyrerna något gråare men kärleken till innebandyn är densamma. Johannes Gustafsson har hunnit fylla 44 år och spelar numera med IBK Uppsala Teknologer som möter Torshälla borta i div 1 och Anders Murman har hunnit bli 52 år och spelar för Fyris Nabla IBK som på lördag möter Södra Trögd borta i div 6.

Vi utbringar ett rungande hurra för de båda jubilarerna och hoppas att de kör på i många år till!

Foto: Adam Troy och privat

short_text    Publicerat av Simon Andrén 2020-03-16, kl 09:11