Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19.

Läs mer

Intervju med Tobias Andersson, inriktning utomhusträning

Tjena Tobbe! 

Vem är Tobbe Andersson när han inte tränar Hagundas flickor 05/06?

Jag är engagerad inom innebandyn i Hagunda där jag tränat många olika lag från herrlaget till de allra minsta, både tjejer och killar. Jag gjorde också all min tid som spelare i Hagunda. Utöver Hagunda har jag varit ledare under 5 säsonger i distriktslaget på både flick och pojksidan. Utanför är jag farsa till tre innebandyspelande barn. Jag jobbar som lärare i framförallt idrott & hälsa och trä & metallslöjd. 

En stor anledning till denna intervju är att du och dina kollegor var väldigt tidigt ute med en Corona-anpassad träning, vi vill med denna intervju kunna ge inspiration till andra föreningar som vill komma igång att träna. 

Vi är fyra ledare med i mina ögon bra driv och som är lösningsorienterade, Mina fantastiska tränarkollegor är Johan Korsfeldt, Andreas Lundqvist och Anders Öman. Vi försöker alltid hitta vägar att utveckla tjejerna. Det är alltid någon som har ett bra förslag och vi testar det mesta innan vi förkastar en idé. 

Hur ser en veckas träning ut för er under april-maj? 

Just nu och en tid framöver tränar vi måndagar och onsdagar utomhus. Måndagar har vi valt att hålla till vid slottet i Uppsala. Då fokuserar vi på mycket snabbhetsträning och explosivitet. Vi brukar löpa en kortare uppvärmningsrunda innan vi kör lite benövningar och snabba fötter. Efter det så brukar det bli kortare maxlopp för utespelarna där vi kör lite mer styrka för målvakterna. Här kör vi också lite olika stafetter så de får tävla lite också. Efter det brukar vi göra hopp i backe på olika sätt innan vi avrundar med lite övrig styrka. 

Onsdagar håller vi till i Vänge vid Hagundas uteplan. Här värmer vi också med löpning, korta maxlöp och backe. Efter det brukar vi spela ungefär en timme. Just nu vill vi mest att de håller igång liret och öser på. Så vi delar lag och så får de lira helt enkelt. Ibland avslutar vi passet med styrketräning. 

I övrigt så brukar vi ha lite anpassad träning till de som har skavanker och inte kan delta i de ordinarie övningarna. Kan vara så enkelt att de får följa ett passande tabata program från youtube. Vi är fyra ledare vilket gör att vi kan dela upp oss om spelarna gör olika aktiviteter. Men är man färre kan youtubetipset vara räddningen så att man känner att man hinner med samtidigt som alla kan delta. Sen är det trevligt med miljöombyte, man kan inte underskatta att träna i den miljö som vid slottet eller vid High Chaparall i Vänge. Vi är ju instängda mycket under säsongen i vanliga fall. 

Hur har gensvaret varit bland era spelare för ert upplägg? 

Det här varit bra uppslutning bland de som bara spelar innebandy och de som håller på med andra idrotter kör när de hinner. Det blev ett abrupt avbrott där man inte riktigt visste hur man skulle agera och vi pausade allt direkt under två veckor. Men sen när det blev klart att uteträning fungerar så planerade vi för det och Hagunda som förening slöt upp och iordningställde uteplanen. Tjejerna gillar att träna och att ses så det här varit hög närvaron redan från start. Men vi är tydliga med om att man stannar hemma om man inte är helt frisk. 

Hur har ni ändrat en normal försäsong till en som är Corona-anpassad? 

Just den här börjar ju väldigt tidigt, men den är väldigt likt de vi tänkt oss. Tidigare år har vi inte kört så mycket då vi har haft en större andel som spelade fotboll. Men i år ville vi verkligen hålla igång de som enbart spelar innebandy. Det man kanske tänker lite mer på är att undvika kamp övningar som brottningsövningar 2 och 2 vilket vi annars är stora fans av. 

Snart sommar, hur går era tankar med er träning inför hösten? Har ni olika inriktningar beroende hur allt utvecklar sig med viruset? 

Vi följer utvecklingen och anpassar oss efter den. Gissar att vi kommer hålla i träningen lite längre i sommar och starta lite tidigare än vi tänkt innan. Vi hoppas ju att det ska gå åt rätt håll och bli förutsättningar för att träna inne så fort som möjligt. Vore kul att krydda våra två uteträningar med en ren inomhusträning. 

Hur ser er målsättning med detta lag ut inför kommande säsong och hur ser er målsättning ut på lång sikt? 

Vår målsättning från ledarhåll är i grunden att skola många bra damlagsspelare som kan bli en stomme i Hagundas damlag och kunna vara drivande i en klättring i seriesystemet. Vi siktar i närmre tid också på att vara del av innebandyfesten som JAS-lag inom 3 år. I övrigt frågar vi spelarna om deras ambitioner och utifrån det lägger vi planen. Många har höga ambitioner med sin innebandy och vi vill inte vara i vägen utan jobbar med dem på en utmanande nivå. Tjejerna har egna mål, men en sak är säker. De gillar att vinna matcher. 

Du har ju också en lång spelarkarriär, nu vill vi se din drömfemma med gamla lagkamrater!

Oj, finns många profiler man spelat med. Men plockar dem från tiden då jag tycker vi hade bäst spel. 

Coacher Christer Jones, Riktigt på, vilket jag gillar. Man får inte somna till. Plockade upp mig i A- laget och trodde på mig. Stor inspiration. 

Nikola Marincic, Bra på att hetsa mig innan och under matcherna, vi älskar båda att vinna otroligt mycket. Kastade in mig i de konstigaste situationerna och kastade grejer på mig när jag blev utvisad för mycket. 

 

Mv - Mikael (Karlsson) Wessblad, Het och grymt bra målvakt. Lägsta nivå hade han ingen. 

 

VB - Jon Åsberg, Roten gjorde så att jag såg bra ut i uppspelen. Höll i bollen tills jag hade läge. 

 

HB - Mattias Jakobsson, Bra på det mesta. Otroligt lätt att lira med. 

 

C - Peter Holmström, Hade sällan koll på vilka vi mötte och diskuterade filmtips på bänken. Men otrolig spelfördelare som täckte 70% av banan defensivt.

 

VF - Henrik Korsfeldt, Den mest svårtränade konditionsmässigt, men grymt rapp. Har gjort de värsta backhandmålen jag sett. 

 

HF - Andreas Jakobsson, Myran är den bästa bolltalangen jag spelat med och mot. Man höll klubban i golvet jämt ifall bollen skulle komma. Ingen utom han visste. 

 

Stort tack för intervjun och vi på Upplands IBF önskar dig en trevlig sommar! 

Tack detsamma!

short_text    Publicerat av Johan Good 2020-04-29, kl 14:16