Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19.

Läs mer

Föreningsbesök hos Wåhla IBK

Hejsan Gabriella Friberg Westin!

Hej på er!

Du är ordförande i Wåhla IBK, vem är Gabriella?

Till vardags jobbar jag på biblioteken i Heby kommun där jag just nu arbetar med ett projekt om ”tillgänglig läsning”. Det syftar till att nå grupper som idag inte nyttjar bibliotekets resurser. Den utbildning jag har är dock hästskötare och jag har under flera år arbetat i ladugårdar med både kött- och mjölkkor. När jag är ledig ägnar jag mig mycket åt odling i trädgården och är intresserad av självförsörjning. Jag och min man, Peter, har även biodling och honungsförsäljning. Träning, kost och hälsa är ett annat stort intresse som jag också ser går bra ihop med mitt intresse för odling. Jag skulle gärna i framtiden utbilda mig inom såväl träning och hälsa som mathantverk.

När två av mina barn (jag har tre tonårspojkar) började intressera sig för innebandy blev det naturligt att både jag och Peter engagerade oss i klubben. Vi började med att vara ledare för våra grabbars lag. För två år sedan blev vi även invalda i styrelsen och jag blev då ordförande.

För de som inte riktigt vet, hur stort är Östervåla som samhälle?

Jag vet inte heller riktigt, jag bor ju i Tärnsjö. Nej, skämt åsido, Östervåla är den större orten i norra Heby kommun. I denna norra del ligger även Harbo och Tärnsjö. I Östervåla bor runt 3000 personer, inräknat omkringliggande byar. Det är också i Östervåla som högstadiet i norra kommundelen finns och dit åker barnen från Tärnsjö och Harbo när de börjar i sjuan.

I den norra kommundelen finns samhällsservice som vårdcentral och folktandvård i Östervåla.

Östervåla har idag en industri, Zetterbergs som tillverkar lastbilsdelar och som alltid gett många ortsbor jobb. Tidigare fanns flera lite större industrier men idag arbetspendlar många till främst Uppsala då kommunikationerna dit är goda.

Ishockeyn har tidigare varit stark i samhället, hur ser det ut nuförtiden? Samarbetar ni eller konkurrerar ni?

Ishockeyn har till och från haft det ganska tufft. Det är en dyr sport, både att utöva men inte minst att hålla igång en ishall med allt vad det innebär. Det är dock en mycket aktiv och hängiven förening som ser till att Östervåla fortfarande är att räkna med i ishockey. Barnverksamheten engagerar många.

Att konkurrera idrotter emellan är enligt min mening ytterst kontraproduktivt. Det viktiga är att erbjuda många olika sätt att idrotta och vara fysiskt aktiv på. Ett antal år tillbaka fanns i princip bara fotboll, brottning och ishockey i Östervåla samt en längdskidsektion och lite gympapass för både barn och vuxna. Alltsammans i ÖIF:s regi. Östervåla Kraftklubb som driver gymmet har länge varit en egen förening. Nu finns flera fristående idrottsklubbar. Wåhla IBK är en av dem men nu finns även basket för barn och unga, samt att kraftklubben startat ”Östervåla Strongfit”, en crossfitbox.

Just ishockeyn kändes som en naturlig idrott att samarbeta med, både som alternativ till de som inte vill hålla på med hockey längre men ändå hålla igång, men också som alternativ träning för hockeyspelare. Det senare märker vi dock har blivit svårt, det blir oundvikligen krockar med till exempel matcher.

Vår uppfattning är att Wåhla IBK är en väldigt framåt och positiv förening, berätta för våra läsare om hur verksamhet ser ut idag?

Vi vill som sagt vara en klubb där idrottande och en sund livsstil kommer i första rummet. Vi ser att det finns ett stort behov av aktiviteter och samlingsplatser för unga i området. Någon kommunalt driven ungdomsgård finns inte längre och vi försöker från i år att ge vårt bidrag till aktivitetsutbudet genom det vi kallar ”Lördagshäng”. Då spelas matcher hela dagen i sporthallen, caféet är öppet och det finns olika aktiviteter och tävlingar att delta i. Eller bara kolla på innebandy. J

Vad gäller lag så har vi idag tre seniorlag, ett på damsidan och två på herrsidan. Barn från förskoleklass till ungefär årskurs 3 tränar i två mixade lag, därefter finns ett flicklag och två pojklag.

Att vara engagerad i en förening på orten där man finns i vanliga fall ger ett mervärde i livet tycker jag. Barn, ungdomar och föräldrar hälsar igenkännande på mig och på varandra på byn och det ger en speciell sorts sammanhållning.

Ni har en seniorverksamhet på en bra nivå, H4 och D2, hur ser era visioner och planer ut för framtiden kring era representationslag?

Vi vill vara en klubb för alla. Det är såklart superkul att våra seniorlag spelar på så pass hög nivå och det hoppas vi att de fortsätter göra. Vi är ju en ytterst ideellt driven idrottsklubb där varken tränare eller styrelse har någon ersättning för arbetet man lägger ner och där inte våra spelare har något betalt material eller så. Får vi fram spelare som vill gå vidare till andra klubbar i högre divisioner så är det såklart roligt, men föreningen är nog inte riktigt mogen för högre avancemang just nu. Vi måste nog växa in i rollen lite till och dessutom kräver det ju en bra rekrytering av ungdomar, så det är där man måste satsa krutet.

Ni har ofta en välfylld hall när ni spelar, finns det några planer att ordna en läktare?

Vår hall ligger i kommunens sporthall och det gör ju saken lite svårare. Men det finns en grupp som heter Lundagruppen som verkar över hela sportområdet och de jobbar nog en del på frågan. Önskan och viljan att få till en bra läktare finns, vi får se vad framtiden ger. Just nu får vi helt enkelt fortsätta jobba utifrån de förutsättningar vi har och utnyttja dem på bästa sätt.

Ni ligger lite avsides geografiskt, hur påverkar det er? Har ni svårt att få tränare och spelare utifrån och åt andra hållet kan ni lättare behålla det ni får fram?

Huruvida den geografiska placeringen bedöms avsides beror förstås på var betraktaren står... Men jag fattar vad du menar. J Alltså, kommunikationerna till Östervåla från Uppsala är goda och några av våra seniorspelare (som i princip alla är födda i regionen) åker ut till träningarna, vissa åker till och med från Stockholm. Så de verkar ju trivas i sin förening. Denna säsong har vi fått en hel del nytillskott från andra föreningar och det är ju väldigt kul. Vi har också släppt i väg några som vill satsa lite mer och högre och det tycker vi är kul och spännande och önskar dem all lycka till.

Att hitta några som vill engagera sig som tränare är i dagsläget inte helt enkelt då det ju tar en hel del tid i anspråk, men just nu har vi tränare i alla lag. Ofta är det någon som har anknytning till en spelare i laget, framför allt på ungdomssidan men även uppåt på seniornivå. Att ha tränare med lokal anknytning kan också ge något extra till laget tror jag, det blir en speciell anda och sammanhållning på något sätt. Alla ger helt förutsättningslöst utan eget vinstintresse och bara för att man vill det.

Hur kommer er verksamhet se ut på ungdomssidan i höst när vi förhoppningsvis kan dra igång en ny härlig säsong?

Vi hoppas kunna fortsätta som hittills, men att föreningen fortsätter växa i samma takt som den gjort hittills, vi är ju en tämligen ung förening. Att ungdomssidan ska fortsätta bidra till en bra fritid för barn och unga är vår förhoppning.

Tack för intervjun och vi på Upplands IBF önskar dig och föreningen Wåhla IBK en trevlig sommar!

Tack själv! Jag önskar dig detsamma!

short_text    Publicerat av Johan Good 2020-04-14, kl 10:15