Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19.

Läs mer

Föreningsbesök hos Bålsta FBC

Hejsan Christian Björn!

Du är ordförande för Bålsta FBC, berätta lite om dig själv?

Jag är 43 år gammal och bor i Bålsta tillsammans med min fru och våra två söner. Jag är uppvuxen i Linköping och flyttade mot Stockholm 2001 för att 2008 hamna i Bålsta. Jag är i grunden utbildad ljudtekniker, men har genom åren ändrat inriktning och arbetar idag som riskofficer på Ålandsbanken. Under mina barn/ungdomsår spelade jag fotboll och tävlade i längdskidåkning och terränglöpning. Intresset för innebandy vaknade lite senare och då mest i motionssyfte. Men gjorde även en vända som andramålvakt i studentligan i Linköping.

Innan jag landade i Bålsta FBC gjorde jag några år med event och säkerhetsfrågor runt Djurgården Damfotboll, jag var också styrelsesuppleant ett par år innan föreningen slogs ihop med Djurgården Fotboll.

Min roll i Bålsta FBC är som för så många andra i ideella verksamheter mångsidig, förutom ordföranderollen är jag tränare för vårt lag med födda 2010, men också vid behov 2009, samt spelar med vårt motionslag. Jag har förutom innebandyn funnit att mountainbike är en bra motionsform och försöker hinna med några tävlingar, i motionsklass, per år.

Bålsta har ju funnits med i innebandyn i Uppland länge, det har dock varit i en del olika föreningskonstellationer, kan du dra lite av historien fram till där ni är idag?

Bålsta har som sagt varit med länge i Upplands innebandy, jag kan inte hela historien eftersom jag kom in för 6 år sedan. Men om jag kommer ihåg rätt från det jag fått berättat för mig så startade det 1988 med Håbo IBK lite senare startade också Bålsta IBK och Bålsta BK. Håbo IBK vann H4 södra och J DM 91/92. Lite senare kom lite nya seriesegrar då man 96/97 vann H4 västra och 97/98 vann H3 västra

Runt millennieskiftet blev dessa föreningar Valhall IBK och Vangen FBC. Valhall vann 04/05 DM herrar, grupp C och D3 västra 08/09. Vangen vann H5 säsongen 10/11. Föreningarna valde sedan att 2013 gå ihop i Vangen FBC som bytte namn till Bålsta FBC. Där är vi nu med en ungdomsverksamhet som växer och våra seniorlag som spelar i H4 och D3.

Hur ser föreningens verksamhet ut idag, vilka lag och träningsgrupper har ni haft denna säsong?

Vi har under föregående säsong vuxit något, vilket så klart är roligt. Vi har idag spelare från 5 års ålder och upp till H4, dock finns det ett glapp mellan junior och senior som vi försöker täppa till. Men i princip så har vi ett lag i alla åldersgrupper förutom när de kommer upp i högstadie-/gymnasieåldern där har vi har fått kombinera 05/06 respektive 03/04 för att få ihop tillräckligt stora lag.

Vi har också ett fantastiskt parasportlag som spelar på riktigt bra och når nya framgångar vid varje match och träning. Det är riktig glädje när de spelar!

Nytt för i år var vår satsning på att återuppbygga intresset för tjejer att spela innebandy, vi tappade tyvärr de flesta tjejerna för några år sedan. Men vår ambition är att få fler tjejer att vilja spela innebandy i Bålsta. Vi startade upp ett damlag säsongen 18/19 som ett motionslag och de spelade sin premiärsäsong i D3 19/20. Vi har redan idag några duktiga tjejer i våra yngre lag som vi hoppas ska bli motiverade att fortsätta med innebandy, om de ser att det finns äldre tjejer som spelar.

Hur har ni som förening tacklat denna Corona-situation som råder?

Vi tog beslut att ta träningsuppehåll i samband med att alla serier/poolspel ställdes in. Det var en liten balansgång i hur vi skulle göra eftersom barnen fortfarande träffas i skolan, men beslutet blev att ställa in träningarna under mars månad. I april har vi återigen börjat med träningar för de lag som känner att de vill. Men då är det utomhusträning som gäller och träning som tillåter att man håller avståndet. De yngre lagen har valt att avsluta träningarna helt då de flesta håller på med någon annan sommaridrott som t.ex. fotboll och då har barnen valt att fokusera på det eftersom innebandy säsongen ändå var slut. Det kommer att hållas lite lagvisa avslutningar under april, men vår gemensamma klubbavslutning har vi tyvärr fått ställa in/skjuta upp. Det kanske får bli en kick-off efter sommaren istället.

Ni har en del duktiga spelare som är Bålsta-fostrade ute i andra föreningar va? Kan du ge oss lite exempel på fina spelare att värva hem?

På seniorsidan skulle det vara kul om vi kunde värva tillbaka spelare som Tobias Metzner och Lucas Wetterstrand.

Men vi har också några juniorer som gått vidare till andra föreningar och där vore det ju roligt att värva hem spelare som Douglas Wetterstrand, Oliver Weiter och Cristopher Tegelby.

Hur ser framtidsvisionerna ut för era seniorlag? H4-D3 är divisionerna för dessa efter just avslutad säsong

Framtidsvisionen för H4 har varit klar sedan ett tag tillbaka vi vill så klart avancera uppåt i systemet. Vi har precis gjort klart med en ny tränare för kommande säsong som vi hoppas kan lyfta laget till nästa nivå, vi vet att de har det inom sig.

D3 laget har haft sin lärosäsong i år och vi är nöjda med den utveckling som skett under året. Tittar man på hur laget spelade första matchen mot sista matchen så har det hänt en hel del. Vi har också här fått in ett nytt namn på ledarsidan, en assisterande tränare. Vi hoppas också hitta en huvudtränare så vår idag spelande tränare kan få fokusera på att spela. Visionen är ju så klart även här att komma uppåt, men realistiskt så är väl en mittenplacering att tippa på. Då vi fortfarande är i startupfasen med detta lag.

Hur tror du er ungdomssida kommer att se ut när vi kör igång i höst?

Vi kommer med stor sannolikhet se ut ungefär som i år, vi kommer att fortsätta med de lag vi har och det kommer komma något nytt från de allra yngsta. Vår innebandyskola för de allra yngsta fick ett riktigt uppsving på våren, tack vare ett brinnande engagemang från några föräldrar. Vi hoppas så klart att den fortsätter att växa till hösten och en ny årskull kommer in i föreningen. Vi har också som jag tidigare nämnde ett projekt på gång att få fler tjejer att börja spela, det är något vi kommer att satsa mycket på och hoppas att det ger det resultat vi vill.

Ni ska tydligen ha ett riktigt talangfullt pojklag under ledning av Mattias Axelsson, Bålsta FBCs Mourinho?

Det är inte alla föreningar som har en Mourinho, det blir han nog glad att höra att ni tycker. Men som ni säger har det gått riktigt bra för våra 08:or, det är talangfulla spelare som tycker att det är roligt med innebandy. Som breddförening så har vi har talanger i alla lag vissa har redan blommat ut, andra är på väg, så vi ser ljust på framtiden. För att få våra talanger att lyckas har vi många bra ledare i föreningen. Det är så klart roligt för oss att ni också uppmärksammat det.

Tack för intervjun och vi på Upplands IBF önskar er en trevlig vår!

short_text    Publicerat av Johan Good 2020-04-15, kl 12:39