Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Återstartsarbetet: "Positiv respons från föreningarna"

Maja Nordin och Joel Carlstedt anslöt till GUD-konstellationen vid årsskiftet och har under våren jobbat med återstarten i samtliga distrikt.
– Det känns som vi har kommit i gång och börjar se resultat, säger Joel Carlstedt.

Tillsammans är Maja och Joel projektledare för återstarten i Gävleborg, Uppland och Dalarna. Fokuset har bland annat varit att åter- och nyrekrytera spelare men också att finnas som stöd för föreningarna i planering och genomförandet av diverse innebandyaktiviteter.

– Jag tycker att jag och Maja har fått en väldigt positiv respons från föreningarna i vårt arbete. Det känns som vi har kommit i gång och börjar se resultat i form av återstart och nystart, säger Joel Carlstedt.

– Vi har skaffat oss bra kontakt med föreningarna under den här korta perioden och sportlovsinnebandyn som vi hade under tre veckor blev verkligen lyckat. Det var fantastiskt att se barnens glädje och utveckling på de här få dagarna, säger Maja Nordin.

Både Joel och Maja har sedan tidigare stark koppling till innebandyn. Joel är ursprungligen från Vänge, strax utanför Uppsala, och representerade under alla sina ungdomsår moderklubben Hagunda IF. I dag är han fortfarande aktiv inom innebandyn och assisterande tränare för Uppsala Teknologer som är hemmahörande i herrarnas Division 1 Östra.

– Det är Hagunda som har fostrat mig som innebandyspelare. Jag gjorde två säsonger i Tekno (Uppsala Teknologer) som spelare innan jag blev tränare, säger Joel Carlstedt som vid sidan av innebandyuppdragen har studerat till idrottskonsulent.

Hur kom det sig att du blev ledare?

– Jag hade ett år där jag helt slutade med innebandyn faktiskt. Sedan fick jag ett telefonsamtal av Teknologernas dåvarande sportchef. Han frågade om jag var intresserad av en assisterande roll i division 1-laget. Sedan dess har jag vuxit mer och mer i min ledarroll och tagit mer ansvar. Nu är jag inne på min tredje säsong som assisterande tränare i laget, berättar Joel Carlstedt.

Likt Joel har även Maja en innebandybakgrund. I tidig ålder började hon spela innebandy i Sundsvallsklubben Klockarbergets BK. En förening som betytt väldigt mycket – inte bara för Maja – utan även för hela hennes familj.

– Både min mamma och pappa var tränare under hela min uppväxt och även min bror har spelat där, så vi har en stark koppling till föreningen. När mamma slutade som tränare så spelade vi faktiskt tillsammans ett tag i division 1. Vi spelade till och med i samma femma, säger Maja och skrattar.

Maja tog nyligen examen från Umeå Universitet där hon läste det Idrottsvetenskapliga programmet med inriktning mot strategiskt ledarskap och utveckling. Trots sin ringa ålder har hon även hunnit med att engagera sig i diverse styrelse- och föreningsuppdrag.

– Jag har bland annat suttit i styrelsen i programmets förening, Hälsa på Campus och i Umeå World Cup. Sedan har jag även varit ledare för Tough Kids, Gimonäs Umeå IF och ledare för futsal i Korpen. Jag har verkligen blivit inspirerad av mina föräldrar att själv få hålla på med ledarskap, säger Maja Nordin och fortsätter:

– Den erfarenheten tar jag med mig in i arbetet i dag. Just att jag har träffat många personer i olika åldrar och ser hur man arbetar med dem för att hitta glädjen i det man gör, säger Maja Nordin.

För återstarten framöver väntar ett stort fokus på skolbesök i samarbete med föreningarna.

– Häromdagen hade vi ett gratis tillfälle för barn att prova på innebandy för första gången. Vi hade gjort ett utskick till skolorna som skickade det vidare till föräldrar och det tillfället blev jättelyckat. Vi hoppas kunna bygga vidare på det, säger Maja Nordin.

– Vi riktar in oss på att fånga upp barn och ungdomar i skolorna att komma tillbaka till innebandyn med även fånga upp nya, säger Joel Carlstedt, som nyligen besökte Liljeforsskolan.

Vad tror ni blir nyckeln i återstarten?

– Jag tror att det gäller att hitta glädjen. Jag blir verkligen glad när jag ser att andra är glada och att se andra utvecklas känns stort, säger Maja Nordin.

– Det är att hitta ett bra samarbete mellan oss och föreningarna, se vad varje enskild förening behöver hjälp med och kunna möta dem där. Framför allt att vi gör det ihop och tillsammans, säger Joel Carlstedt.

short_text    Publicerat av Amanda Delgado Johansson 2022-03-30, kl 15:16