Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

En av våra största genom tiderna fortsätter!

Södermanland må vara ett ganska litet distrikt, men vi har haft många föreningar, spelare och inte minst domare som har satt oss på innebandykartan.

Vi tänkte uppmärksamma en av Sveriges mest rutinerade och uppskattade domare genom tiderna. Vi pratar om Stefan Öberg från Strängnäs. Stefan tog tidigt klivet upp till förbundserierna men har aldrig tappat kontakten med vårat distrikt utan har alltid ställt upp och hjälpt till och när karriären på förbundsnivå tog slut för ett par år sen så har han valt att fortsätta på distriktsnivå vilket gläder oss mycket. Vi fick en pratstund med Stefan.

Hej Stefan, När började du döma och hur ser karriären ut? Jag började döma 1988 då jag gick en distriktsdomarkurs i Sörmland. Jag har sedan dess dömt ca 1800 tävlingsmatcher och ca 400 träningsmatcher varav 300 av matcherna har varit i herrarnas SSL. Jag blev förbundsdomare 1991 och höll till där till 2016. Jag fick SIBF:s bronsnål 2015 och blev årets domare i Sverige 2007.

Varför började du döma från början? Det var domarbrist (har vi hört det förut?) och skulle hjälpa SIBK då man på den tiden fick döma sina egna lag i seriespelet och sparade då på arvodet.

Har du något speciellt minne från alla dessa år? Det var speciellt att få döma damfinalen mellan Rönnby-IKSU i Globen med 10 000 i publiken och som sändes på SVT. I en av pauserna i herrfinalen fick vi ta emot pris som årets domare. (kollega var en annan stor profil från Sörmland, Peter Palmelius från Eskilstuna)

Vilken stor förändring har påverkat mest inom dömandet anser du? Första 10 åren så förändrades reglerna varje år. Att media kom in och började livesända matcher var stort. Och att headset kom in som ett hjälpmedel för 6 år sen var betydelsefullt.

Vad vill du säga till dem som funderar på att börja döma idag? De som börjar döma idag får kontakt med en snabb sport som kräver lite motion, som hobby med en lite extra inkomst men framför allt glädje och roliga matcher på alla nivåer.

Nåt annat du tänker på? Som domare är du en viktig ambassadör för vår sport och ett viktigt föredöme för alla våra ungdomar.

short_text    Publicerat av Jan Berg 2022-05-12, kl 09:56