Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Årets Förening - Alunda IBF

Nu under våren kommer vi att på vår hemsida publicera de utmärkelser Upplands innebandyförbund delar ut årligen, först ut är årets förening - Alunda IBF 

Olle Isacsson har gjort en längre intervju med Alundas ordförande Patrik Fundberg  

Hejsan Patrik! Alunda IBF årets förening i Uppland säsongen 19/20, hur känns det?

Superkul! Ett kvitto på att vi är på rätt väg.

Vi har ett rekordår med över 460 licensierade spelare. Rätt bra för en ort med ca 2500 innevånare.

Denna intervju är tänkt att vara i en positiv anda, vi måste dock få fråga hur nedstängningen av seriespelet och rekommendationen att inte träna vidare tillsammans påverkat er som förening.

Det är naturligtvis tråkigt. Samtidigt är det nog rätt beslut som fattats. Lider dock med alla våra barn- och ungdomsspelare som fick ett sånt abrupt slut på säsongen. Har haft föräldrar som berättat att deras barn började gråta när de fick beskedet att det inte blir några fler träningar/matcher och att cuperna blivit inställda.

Du är ju ganska ny i rollen som ordförande i föreningen, berätta lite om dig själv och din bakgrund inom innebandyn!

Börja spela innebandy med fritidsgården i Hällbybrunn (Eskilstuna) i mitten av 80-talet. I slutet av 80-talet var vi några 71:or som började träna tillsammans och till slut gick laget in och spelade för KFUM i division sist i Södermanland. Det blev en stor chock för oss som spelade innebandy med landhockey-regler. Blev en hel del tid på bot-bänken innan vi lärde oss. Laget splittrades bara efter någon säsong när några grabbar ryckte in i lumpen.

2006 flyttade jag till Alunda och kom i kontakt med Alunda IBF när mina bonusbarn började spela innebandy. 2014 började jag som tränare i samband med föreningen drog igång knatteverksamhet för PF08-09 och min dotter började spela. Inför säsongen 15/16 startade vi ett rent flicklag F08-09, som jag fortfarande är med och tränar.

På sidan om har jag varit med och spelat med det s.k. Korpen-laget. Laget har spelat ihop långt innan jag kom med och i samband med att laget blev en del av föreningen 2018 så hamnade jag i styrelsen och förra året tog jag över som ordföranden. 

Om vi blickar tillbaka på den just avslutade säsongen:

Hur var damernas säsong tycker du?

Målsättningen var att hålla sig kvar i allsvenskan vilken de gjorde med bravur. De slutar på en 5:e plats i en serie som är som ett getingbo. De bevisar att det är i allsvenskan de hör hemma.

Roligt att det gått bra även för vårt U-lag. Efter flera säsonger utan ett U-lag så startade vi ett tillsammans med Rasbo IK. Efter en knackig start har laget verkligen kommit igång och de är väldigt taggade att spela sina resterande 3 matcher om nu serien återupptas igen.

Hur var herrarnas säsong tycker du?

Vet faktiskt inte vad som hände. Det var antagligen den bästa försäsong som herrarna gjort på flera år. De har aldrig varit bättre förbereda rent fysiskt och träningsmatcherna gick jättebra. Förutom förlusten mot ett Sirius på lekhumör och en delad pinne mot Hagunda så vinner de alla matcher. När serien sen startade fick de aldrig riktigt till det offensivt och släppte tyvärr in alldeles för många bollar. Vinner man bara 3 matcher efter full tid så resulterar det naturligtvis i nedflyttning.

Även vårt U-lag som inför säsongen tog klivit upp i H3 har haft det tufft rent resultatmässigt. Däremot är truppen väldigt ung och har framtiden för sig. Det viktiga är inte resultatet utan att spelarna får möte bra motstånd vilket de gjort i H3. Många av spelarna har under säsongen tagit ett ytterligare steg till i sin utveckling vilket bådar gott för framtiden.

Dina reflektioner kring era HJ/DJ säsong?

I år har vi haft ett damjuniorlag tillsammans med Rasbo IK som spelat i JAS DJ17 B. Tyvärr blev hösten lite tumultartad runt laget och det var inte förrän efter jul som spelet lossnat för tjejerna. Hade nu innebandyn varit riktigt jämställd och haft samma ålder på JAS-serierna på dam- som herrsidan så hade motståndarna fått se upp nästa år.

HJ17 har haft en hel OK säsong. De har inte riktigt fått till det spel som tränarna hade hoppats på innan säsongen men det kommer…   

Hur har ungdomslagen skött sig tycker du?

Toppen! Kan inte säga annat. Vi startade upp knatteverksamhet för barn fyllda 2013 och 2014. Sen säsongen 15/16 har vi separerat på tjejer och killar direkt. Detta för att få så många tjejer som möjligt att fortsätta att spela innebandy och det har fungerat bra. För första gången så är det fler tjejer än killar som kom.  

Idrotten i stort satsar mycket i dessa tider på livslångt idrottande, kan du berätta för våra läsare om er satsning på herr- och dam veteraner och den fina utveckling de haft. En fågel viskade i mitt öra att du personligen har en stor del i detta!

Som sagt, 2018 valde Korpen-laget att gå med i föreningen. Det var ett gäng killar som har hållit igång i åtskilliga år. Många är gamla innebandyspelare som valt att trappa ner och de flesta med rötter i Alunda IBF. Mitt bidrag var att få igång ett lag även för tjejer. Förra säsongen blev det lite sporadiskt eftersom det är ont om tider i Olandshallen. Inför den här säsongen fick vi tag i en tid och det har varit en succé. Nu har vi närmare 40 killar och 25 tjejer som spelar varje söndag.

Vi måste ju alla jobba framåt och planera för en virusfri säsong 20/21, jag har full förståelse för att ni inte kommit igång 100% med det, men om ordförande får tycka till. Hur vill du att Alundas verksamhet ska se ut kommande säsong/säsonger?

Först och främst ska vi färdigställa handlingsplanen mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling som vi håller på att ta fram inom ramen för Trygg Idrott för Alla – High Five. Det är kanske det viktigaste vi gjort som föreningen på flera år.

Vi måste även öka fokus på vårt jämställdhetsarbete. Vi ger redan idag, våra dam- och herrlag samma ekonomiska förutsättningar och nu när vi för första gången lyckats med att locka fler flickor än pojkar till de nya knattelagen är det dags att gå vidare med nästa steg. Hur gör vi för att locka flera kvinnliga tränare och hur får vi tjejer att inte sluta när de blir äldre?

Dessutom måste vi stärka föreningens ekonomi. Den ekonomiska modell vi valt kräver att seniorverksamhet ska stå på egna ben vilket den gör idag men det är knappt.  Vi vill hålla ner kostnaderna för barn- och ungdomsspelare eftersom alla ska ha råd med att spela innebandy. Ska vi ha seniorlag högt upp i seriesystemet så krävs det vi även kan locka fler sponsorer.  

Herr?

Degraderingen till H2 gör att vi passar på att föryngra truppen lite. Redan nu är det klart att Anton Forslund tar steget upp i A-truppen. Han har efter jul fått chansen och det har gått riktigt bra. Flera andra egna produkter är på väg att få chansen. Har möte med staben runt laget senare i veckan och hoppas få lite fler glädjande besked.

Dam?

Det mesta är klart runt A-truppen. Alla spelare utan en har redan skrivit på för ytterligare en säsong. Det är även klart att Daniel Eriksson fortsätter som tränare. Vet att sportchefen är på jakt efter ytterligare några spelare och det blir förhoppningsvis klart inom kort.     

Vet inte i dagsläget hur det blir med U-lags samarbetet med Rasbo IK. Vi har ännu inte haft chans att utvärdera säsongen som varit. Under säsongen har fler och fler gamla spelare kommit tillbaka. Detta och det faktum att vi inte kommer kunna ha något juniorlag nästa år, gör att vi troligtvis behöver ha två U-lag i spel.

HJ/DJ?

Som det ser ut nu så blir det inget juniorlag på damsidan. Vi har inte tillräckligt med spelare, inte ens tillsammans med Rasbo IK.

Herrjuniorerna fortsätter på som vanligt. Truppen är rätt stor och tanken är att de tränar 2 pass med U-laget och ett själva.

Ungdom?

Alunda är i grund och botten en breddförening. Vi har hållit rätt hårt på att man tränar och spelar med sin årskull. Det kommer vi fortsätta med men inför nästa år gör vi ett försök med en parallell verksamhet med extra-träningar. Först ut är våra 04:or och 05:or på killsidan. Tanken är att vi ska anmäla ett lag till P16-USM nästa säsong. Vi kommer sen utvärdera försöket och om det går ihop med våra värderingar. Går det bra ska vi införa det även på flicksidan.

Alunda är också kända för att alltid ha bra matcharrangemang och mycket publik på de flesta av era matcher, hur jobbar ni där för att lyckas?

Vi har några ledare som lägger ner sin själ för att det ska fungera. Dessutom försöker vi spela våra hemmamatcher på fredagskvällar om det är möjligt. Det garanterar att det kommer mycket folk. Barn- och ungdomar under 18år går dessutom in gratis. Det är bättre att de samlas i Olandshallen där det finns många vuxna istället för att driva runt på byn.

Vi webb-sänder dessutom representantlagens alla hemmamatcher med kommentatorer på MoosesPlay. De flesta av damlagets bortamatcher sänds också och om det är OK med motståndarna. Det är roligt att kunna följa damerna framfart fastän de spelar i Norrland.

Alunda IBF växer ganska mycket har vi förstått, ni är brist på tider i hallen för alla lag, hur jobbar ni där?

Som det är nu så måste alla barn- och ungdomslag som vill träna mer en ett pass i veckan åka till Gimo och träna där. Damlaget tränar ett pass/veckan i Uppsala och iom samarbetet med Rasbo IK har JAS-laget tränat på IFU och Dam U ett pass/veckan i Hall2000.

Tanken var att kommunen skulle börja projektera för en ny hall i Alunda om något år. Innan säsongen fick vi beskedet att det skulle dröja nästan 10år innan det är aktuellt.

Däremot hade vi ett möte med representanter för kommunen i slutet av januari. Då öppnade de upp för att vi själva eller tillsammans med andra föreningar bygger en egen hall som vi själva sköter driften av med stöd av kommunen.

Skönt att kommunen är med på detta. Nu ska vi kolla med andra föreningar i Alunda och det lokala näringslivet. Vi behöver stöd från många om detta ska gå i lås.

Vi håller precis att starta upp en arbetsgrupp som ska dra i detta.

Stort tack för intervjun och ett välförtjänt grattis till utmärkelsen till årets förening i Uppland!

 

short_text    Publicerat av Johan Good 2021-08-21, kl 20:09