Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19.

Läs mer

Föreningsbesök Tierp IBK

Hejsan Helén Jaeschke - Pellonpää ordförande i Tierp!

Vem är du när du inte är ordförande i Tierp IBK?

På dagtid arbetar jag som chef i äldreomsorgen och på min fritid, alltså då jag inte är tränare/ordförande i innebandyn är jag en inbiten hundnörd.

Hur ser historien ut kring innebandyn i Tierp?

2010 startade föreningen Aktivéra en innebandysektion .Det hade tidigare bedrivits innebandy i Aktivera men inte som en sektion. Sektionen hade egen styrelse och budget och bedrev innebandyverksamheten i föreningen. Det fanns hela tiden ett bubblande behov av att vara sin egna innebandyförening med huvudfokus på innebandy. 2014 var det magiska året då vi tog steget tillsammans för att bli en egen förening. Vi tog över föreningen Aktivera ,bildade våra egna stadgar och styrelsen valdes in att fortsätta arbetet med att nu stå på egna ben under namnet Tierp IBK. Sedan dess har vi fortsatt att växa. Vi har haft olika projekt, arbetat med att bli en certifierad förening samt att tillsammans med Rädda barnen driva ett integrationsprojekt.

Vår känsla är att ni är riktigt på gång i Tierp med många lag och träningsgrupper, vill du beskriva er verksamhet idag? Ja det vi märker till våra stora glädje är att det byggs på ordentligt med lag underifrån. Fler och fler vill börja spela innebandy och fortsätter att spela. Det är verkligen jätteroligt. Vi har duktiga tränare och duktiga spelare som verkligen visar framfötterna och sätter Tierp på innebandykartan. Något vi är grymt stolta över är att vi under förra säsongen växte med ett helt nytt lag. Tierp Crows som anmälde sig i nystartade triologiserien. Dom mötte lag från hela uppland och vinstbucklan den fick följa med hem till Tierp! Det känns verkligen som att vi kan leva upp till vår vision där vilken är Tierp IBK där draget i laget är vägen mot framgång.

Ni samarbetar en del med TÖFF som tidigare varit med i denna intervjuserie, hur ser det samarbetet ut från er sida?

Tanken från början var att vi skulle samarbeta och inte konkurrera med varandra då Tierps kommun inte är så stor. Också för att kunna låna spelare av varandra och kunna erbjuda flera lag i flera åldersgrupper att spela i. Jag är dåligt insatt i hur utfallet har varit detta år i dom yngre lagen men vet att vi hjälpts åt vid några tillfällen. Som Jeppe skrev så har vi inte diskutera om en fortsättning med samarbetet ännu inför hösten och nästa säsong så vi får se hur det blir.

Hur ser det ut med andra föreningar i Tierps-området, samarbetar ni något med andra idrotter? Tänkte med synkning av träningsstart/matchläggning etc?

Vi försöker så gott det går såklart för spelarnas skull och jag tycker vi har ett gott samarbete ledare emellan i de olika idrotterna. Det är ju bra för våra ungdomar att bedriva olika idrotter och det ska vi såklart hjälpas åt med allihopa.

Om vi tittar på er seniorverksamhet utifrån så har ni med herr börjat om i H6 och ni saknar idag damlag, hur ser era planer ut med detta framåt i tiden? Era förutsättningar på sikt att avancera i seriesystemet (om nu det är föreningens ambition) måste vara goda med tanke på nybyggd hall och ett duktigt HJ-lag på herrsidan, en allmänt bred verksamhet och en ganska stor ort.

När det gäller damlag så är det upp till de äldsta tjejerna i föreningen hur dom vill göra. Tjejerna i vårat äldsta flicklag var inte intresserade av att spela damlag förra säsongen och vi får se hur dom känner i år. För oss är det inte viktigast att ha damlag eller herrlag utan det viktigaste är vad spelarna är intresserad av och känner sig redo för. När det gäller herrlaget så är det såklart jättekul att dom börjat igen och synd att serien tog slut innan vi såg eventuell avancering upp till H5 för deras skull. Men vi hoppas att dom laddar om för nästa säsong såklart då vi är glada att dom är på g och vi ska jobba på att fylla hallen vid matcherna. Tidigare P02/P03 anmälde sig förra säsongen att spela HJ då killarna var sugna på att testa den serien. Det har varit kul att följa dom under alla år då stommen där har varit med nästan från knatteserien. Ska bli kul att se vad dom känner för att göra kommande säsong om dom vill gå upp i herrlag eller fortsätta med herrjunior.

Hur planerar ni för hösten på ungdomssidan, snart dags för serieanmälan, kommer ni växa ytterligare?

Ja det ser så ut. Fler och fler lag har det blivit under året och det ser ut att hålla i sig. Vi får se hur det blir med det äldsta flicklaget och hur HJ killarna vill göra med övriga lag ser ut att vara stabila och bli fler. Det tar många år att bygga upp en innebandykultur men tror vi är på gång i Tierp!

Jag vet att du själv jobbar inom sjukvården, hur har Tierp IBK agerat kring Corona-krisen?

Jag tror att det var många lika mig såklart som inte var beredda på denna situation. Men något jag tror jag bidrog till utifrån min kompetens/arbete var att jag snabbt tillsammans med styrelsen gick ut med information om både handhygien och hur vi skulle agera vid match. Så fort vi fick besked om hur allvarligt det var så stängde vi av alla träningar, där tror jag vi var snabba. Vi har haft ett mycket gott samarbete med kommunen då vi på kort varsel avbokade alla träningstider. Vi hade anmält oss till flera cuper som vi snabbt avbokade. En del cuparrangörer har varit otroligt serviceinriktade och samarbetsvilliga i ex återbetalning till spelarna och andra har många administrativa bekymmer såklart. Som sagt detta var nog ingen rustad för.

Det vi nu funderar på är hur hösten ska se ut. Och hur ska vi tillsammans med andra sporter som blivit fördröjda lägga upp både matcher och träningar för våra spelares skull. Men det viktigaste av allt är att våra spelare, tränare och deras anhöriga får vara friska. Tierp IBK finns kvar och är redo för säsongen 20/21!

Vi från Upplands IBF vill tacka dig för intervjun och önska er en trevlig vår!

short_text    Publicerat av Johan Good 2020-04-27, kl 10:00