Årets domare Daniel Hultberg och Edo Sabanovic

Publicerad
Daniel Hultberg Och Edo Sabanovic
De dömer SM-finalen klockan 12.15. Och nu för första gången någonsin får Daniel Hultberg och Edo Sabanovic utmärkelsen Årets domare.  
”Det känns overkligt”, säger Edo Sabanovic om utmärkelsen

Motiveringen: 
”Daniel Hultberg och Edo Sabanovic har under säsongen visat att ödmjukhet, öppenhet och glädje till innebandyn kan gå hand i hand med professionalism, seriositet och en strävan efter att upprätthålla hög kvalitet i sina matcher. Genom att under säsongen anta många nya utmaningar och med varje ny erfarenhet utvecklas i sitt domarskap, har Daniel och Edo visat på en osviklig vilja att växa tillsammans och stödja både varandra och andra domare inom kåren. De har dessutom tagit steg ut på den internationella arenan och kommer avsluta säsongen med U19-VM i Lathi. Genom sin dedikation, vilja att utvecklats i sitt domarskap och förmåga att prestera på högsta nivå har Daniel och Edo visat att de gjort sig förtjänt av att bli nominerade till årets domarpar.”  

Det är alltid speciellt att vinna något för första gången. När det är den finaste utmärkelsen som ett domarpar kan få inom Svensk Innebandy är det ännu bättre. 

– Det känns overkligt på ett sätt. Vi har haft den här drömmen sen man började döma på riktigt. Att kunna göra det som ens förebilder gjort och ta sig till en SM-finalen, och nu på Friends, och även bli Årets domare det är overkligt, säger Edo Sabanovic om utmärkelsen.

Om Edo själv får beskriva paret är det tre saker som han tycker sticker ut bland deras egenskaper och som gjort de framgångsrika på planen. 

– Vi som par är tydliga, kommunikativa och visar en riktig glädje utåt. Det är viktigt att visa att det vi gör är roligt. Att vi inte bara är där för någonting annat utan för att vi älskar det och är här sportens skull, för spelarnas skull. Vi vill alltid göra vår bästa match för säsongen. Att vi ska främja att alla spelare får chansen att göra sin bästa match.

Domarkarriären mot Friends Arena började i gymnasiet när spelarkarriären tog slut. Efter ett noga övervägande blev det att byta klubba mot pipa, ett val han inte ångrar idag. 

– Jag kände nog då att jag inte var nog bra för att kunna spela på absolut högsta nivå som spelare så och då testade jag dömningen. Jag tyckte det var kul och fick bra respons och så gick det vidare steg för steg hela vägen till förbundsnivå.

Han och kollegan Daniel Hultbergs väg tillsammans började för två säsonger sedan och det har gått minst sagt bra sedan dess. En stor del av hemligheten är att de fungerar så pass bra tillsammans utanför planen.

– Våran coach parade ihop oss när vi var singeldomare och det matchade perfekt. Både jag och Danne är extroverta, sociala och vi vill kunna skämta med varandra. Den personliga kemin måste fungera mellan kollegor på det planet tror jag för att det ska bli bra på sikt.

Nu väntar säsongens största match för deras del; SM-finalen i Friends Arena klockan 12.15 när Thorengruppen och Pixbo ska göra upp om guldet. 

– Det kommer att vara en uppladdning som vanligt med mycket musik och sen en löprunda, säger Edo som är glad över att ha och Daniel har lite finalrutin ändå:

– Att vi dömde Svenska Cupen-finalen förra året känns skönt. Då var vi reservpar men kastades in i hetluften och nu är det ett steg till. Sen under förra årets SM-finalen var vi reservpar och fick känna in atmosfären som är omkring och det tror jag verkligen var positivt. Det gör att det inte blir det inte en aha-upplevelse på samma sätt. Man är mer förberedd. 

Publicerad av Martin Almroth

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS