Hur är det att vara domare?

Västsvenska Innebandyförbundet tog sig till Lundbystrand för att titta på division 2 innebandy. Fokus var att se hur det är att vara domare.

Det var två nykomlingar i division 2 som möttes, Hovås IBK och Romelanda UF den 17 februari. Romelanda förde spelet och matchen slutade 4-16. Domare för matchen var Catrin Kleist och Apilou Dragin. Vi ville ta reda på hur det är att vara domare på distriktsnivå. Vi hoppas kunna inspirera andra som vill börja döma. Vi ställde några frågor till Catrin.

Vad har dömandet gett dig?

I min personliga utveckling så har det gett väldigt mycket. Dels möter man otroligt mycket olika karaktärer i sina matcher. Man lär sig bedöma situationer och även uttryck, under press, på ett helt annat sätt än vad man skulle göra annars. Jag har under de senaste 7 åren jobbat som försäljningschef och mitt yrke har gått hand i hand med min domarkarriär. Dvs att ta beslut under press, att sälja in det och samtidigt leda och utveckla spelare. Jag har blivit mer ödmjuk inför att våga göra fel. Jag har blivit bättre rent retoriskt, då jag fått lära mig hur jag når ut till en annan människa på bästa sätt. Jag har fått träffa andra framgångsrika domare och fått göra en hel del resor både i Sverige, men också utomlands och fått se hur innebandyn tagit sig fram internationellt. 

Hur var matchen mellan Hovås IBK och Romelanda UF att döma?

Matchen var ganska tuff och intensiv. Två lag ifrån olika delar av herrtvåans tabell som dessvärre inte kan hantera någon högre nivå spelmässigt, tillsammans. Detta blir betydligt svårare för oss som matchledare att få ett flyt i matchen. Det blir många regelbrott efter varandra och matchen karaktäriseras av spelavbrott snarare än en bra dialog och mindre avblåsningar - vilket vi har som målsättning i vårt varumärke. 

Vilka egenskaper tycker du är viktiga att ha som domare?

Ledaregenskaper är alltid bra att ha, enligt mig. Vi är trots allt där för att utveckla och hjälpa spelarna att få ett bra flyt i matchen. Att kunna agera under press, sälja in sina beslut och samtidigt ha en god dialog med spelarna är tre bra riktlinjer att gå efter. Regelkunskap och fysik är något man träna sig till.

Man får inte heller glömma bort att vara ödmjuk i sin roll som domare. Våga erkänna dina misstag - vi är trots allt mänskliga och kan inte ha 100% rätt i alla bedömningar i matchen. De beslut man tar; är sin egen och kollegans tolkning av situationen - det kan komma situationer där spelare och ledare inte håller med, och då är det bra att på ett lugnt och tydligt sätt förklara och förtydliga sitt beslut i form av att prata med pipa och kropp. 

Västsvenska Innebandyförbundet arbetar just nu för att förbättra hallklimatet. Hur upplever du att stämningen är bland publik, spelare och ledare när ni dömer?

Under alla år som domare, så har man lärt sig att stänga ute det som kan uppfattas som negativt ifrån publik. Det finns givetvis särskilda tillfällen, där vi vill gå in som domare och förtydliga gentemot publik att det inte är okej att skrika och störa oss i vårt jobb. Ofta i de matcher där vi dömer mycket ungdomar och juniorallsvenskan exempelvis. Där tycker jag är extremt viktigt att berätta att det inte är okej för föräldrar att bete sig illa på läktaren. 
Sedan har vi klubbar som inte har tagit tag i det alls och där ledarna inte alls visar att det oacceptabelt för deras spelare att bete sig illa gentemot domare eller spelare. Då brukar vi vanligtvis skriva en notis på matchprotokollet till förbundet, så att detta noteras extra. 

Det är även skillnad på när hallklimatet är sämre och bättre. I våra allsvenska matcher för svenska innebandyförbundet så är det inte särskilt märkbart, medan om man dömer en match på distriktet i Göteborg så blir skillnaden större. Dock så vill jag understryka att detta inte är någon regel för just oss som domarpar. Jag tror att det ligger en viss skillnad i om man har ett seriöst uttryck i sitt varumärke som domare. Det kan leda till att man också bemöts på ett annat sätt, även om det naturligtvis finns undantagsfall. 

Stort tack till Catrin och Apilou och lycka till i framtiden. 

short_text    Skrivet av Joel Ottgård 22 februari 2019