Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Föreningsinspiration: Driva en seniorförening

Föreningsinspiration är en intervjuserie där vi kontaktar föreningar för att lyfta olika ämnen som vi hoppas kan inspirera föreningar och skapa ett erfarenhetsutbyte.
Burås IK är en av flera ”seniorföreningar”. Föreningen sticker ut med att vara den enda som bedriver både herr- och damverksamhet. Under säsongen 19/20 har föreningen haft ett herrlag i division 2 och ett damlag i division 1. Vi kontaktade Burås IK för att höra hur dem organiserar sin förening.

Vilka för- och nackdelar är det att bedriva en seniorförening?
Den stora fördelen är att vi blir väldigt tajta i föreningen av den enkla anledningen att vi är hela föreningen. Allt ifrån spelare, ledare, styrelsen och ofta också publiken till varandra. Vi är ingen stor förening, men vårt arbete är genuint och alla våra beslut är direkt kopplade till våra två lag. Det ger oss en fördel att vi har väldigt korta beslutsled och det blir tydligt att medlemsavgifterna och det engagemang som spelarna lägger ner kommer direkt tillbaka till oss själva.

I fördelen att vi gör allt själva kommer också nackdelen att vi blir tvungna att göra allt själva. Det inkluderar tvätt, sekretariat och allt styrelsearbete. En annan nackdel är såklart att vi inte har någon ungdomsverksamhet att plocka spelare ifrån vilket gör att vi får rekrytera spelare utifrån.

Kan ni berätta lite om ”Buråsandan” som vi fått höra om?
”Buråsandan” är det engagemang och den gemenskap som löper genom hela föreningen. Vi är stolta över att vara en liten förening och vi som spelare förstår att det man ger till föreningen får man direkt tillbaka. Såklart finns det alltid några personer som engagerar sig mer än andra. Så kommer det alltid vara. Men i förhållande till vår storlek har vi en stor andel som på olika sätt lägger ner tid för Burås. Du spelar inte bara i ett lag utan du får på olika sätt vara med och driva föreningen framåt. Du får ta del av traditioner som funnits genom föreningens alla 30år och du får vara med och starta nya traditioner om du vill det. Känner du att det låter spännande att lira i en förening likt vår borde du höra av dig för en provträning, vi söker nämligen alltid gött folk. 

Har ni några tips till andra föreningar hur man kan utveckla sin seniorverksamhet?
Vårt tips är att sätta upp en tydlig långsiktig målsättning. Är syftet att klättra så högt upp som möjligt i seriesystemet eller vill ni lira innebandy på en lagom nivå och ha kul ihop? Om man är tydlig med sina värderingar och målsättningar kommer man tillslut ha en trupp som alla delar samma målsättning. 

Utveckling kan se ut på många olika sätt, och behöver inte alltid mätas i seriesegrar. Det är fascinerande att komma utanför Göteborg och se en hel bygd sluta upp kring det lokala innebandylaget som har publiksiffror som är högre än Pixbo i SSL. Tänk vilken funktion den föreningen fyller för just den bygden. 

I Burås satsar vi inte så mycket på försäsonger utan bygger vår lagstyrka genom de sidoaktiviteter som vi anordnar. Det är kickoff, lagfester, resor till Hemsedal, turneringsspel i Prag och vår uppskattade Buråsgala som bygger lagandan och i sin tur förhoppningsvis genererar gött lir på planen.

Det är klart att det skiljer massor mellan oss och exempelvis en elitförening, men vi anser ändå att vi och andra småföreningar likt oss fyller en viktig funktion. Till exempel har många av våra spelare spelat på hög nivå tidigare men valt att inte längre lägga ner samma tid på innebandyn. Då finns vi där att fånga upp dessa spelare som annars hade lagt klubban på hyllan. Det är viktigt att det finns en blandning av olika typer av föreningar och att småföreningarna lever vidare. Vi känner att förbundet delar denna syn med oss, och de stöttar och uppmuntrar oss att fortsätta vår verksamhet, vilket vi är väldigt glada för.

 

Hör gärna av er till vastsvenska@innebandy.se i fall ni har tips på något ni gör inom er förening eller som ni vet att en annan förening gör inom temat ”föreningsinspiration”. På så vis hjälps vi åt att sprida kunskap/ inspiration till varandra.

För att ta del av andra intervjuer inom ämnet föreningsinspiration - klicka här. Det går att läsa om följande ämnen:

  • egen hall
  • seniorlagsverksamhet
  • innebandyskola
  • inkludering
  • könsfördelning 
  • hemsida

 

short_text    Publicerat av Joel Ottgård 2020-08-21, kl 12:39