Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19

Läs mer

Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Intervju med tränare Mattias Flodén

Vi har gjort en intervju med Mattias Flodén som är en av tränarna för distriktslagen på pojksidan. Spelarna är födda 2004 och 2005. Frågorna besvarades 13 september.

Nu har ni haft några samlingar för spelare födda 2004. Hur tycker du att träningarna har gått och hur arbetar ni mot att få en sluttrupp?

Det stämmer, vi har haft fem träningsdagar för denna åldersgrupp och träffat drygt 120 killar. Vi har haft en tydlig struktur för varje träningstillfälle och en detaljplanering vad gäller innehållet varpå träningarna har flutit på bra.

Vi har gått från att inledningsvis under hösten 2019 bekanta oss med alla nominerade spelare och jobba med grunderna till att under lägret i augusti konkretisera och implementera vår spelidé. Vad gäller spelidén så kommer vi under hela hösten fram till SDF SM arbeta med tydlighet och disciplin i hur och varför vi skall spela innebandy på ett visst sätt. Samtidigt vi har relativt lite tid tillsammans och det gäller även att skapa tid till att lära känna varandra och bygga ihop gruppen så den sociala biten måste också prioriteras.

Vi är nu i ett läge med en bruttotrupp på 4 målvakter och 7 femmor som vi kommer jobba vidare med i september. Dessa samlingar kommer mestadels ske på vardagar och vi skall även spela en match mot Halland. Efter denna period går vi ner ytterligare i antalet spelare går in i oktober månad med en bruttotrupp på 3 målvakter och 5 femmor. Det kan även ske förändringar där spelare kommer in i bruttotruppen som tidigare varit utanför. I dagsläget har vi kommit fram till att 2 målvakter och 17 utespelare är ett lämpligt antal spelare att åka med där vi då kommer ha några reserver stand by på hemmaplan.

I slutändan handlar det om spelarens kapacitet och förmågor kopplat till vår spelidé, roller och hur väl spelaren kan utföra delarna i spelet. Utöver detta så är det samtidigt viktigt att inte vara begränsad utan att kunna agera i situationer över hela planen, att förstå och hantera flera roller. Likaså hur du är i gruppen och vad du bidrar med som person för att gruppen skall fungera och må bra.

Du var med som åskådare under distriktslags-SM 2020 för spelare födda 2003. Vad tar du med dig därifrån i rollen som ledare?

Det stämmer bra. Jag bestämde mig tidigt för att boka in dessa dagar. Kändes redan då oerhört betydelsefullt att själv ha varit på plats året innan för att samla på sig information om formatet, atmosfären och karaktären på tävlandet. I min roll som scout för landslaget U19 herr så fick jag även äran att bli tilldelad ett antal matcher där jag på plats dels skulle scouta intressanta spelare för landslagsledningen samt dela ut matchens lirare. Det gjorde att jag följde SDF SM mer än bara som en åskådare och tack vare det kom jag mycket närmare matcherna och kunde tydligare se vad som verkligen krävs av både individen, laget och ledarstaben.

Det som var mest slående var att varje match, oavsett dignitet, hade karaktären likt en final. Intensivt, händelserikt och känslor åt alla väderstreck. Jag upplevde en stolthet från spelare och ledare över att representera sitt distrikt där varje match var en händelse utöver det vanliga. Jag la märke till och uppskattade att spelarna var respektfulla mot sina motståndare och att det gäller att du som människa kan hantera såväl motgång som medgång på ett moget sätt. Återigen du är en representant för ditt distrikt och min uppfattning var att varje spelare och ledare vill visa upp sig från sin bästa sida.

I och med att varje match griper tag i spelarna så tror jag det är väldigt viktigt att spelidén är tydligt förankrad, att ledarstaben har både en plan B och plan C förberedd samt att gruppen är enad och trygg.

Du och dina tränarkollegor kommer även att leda spelare födda 2005 i och med den omorganisation som sker för distriktslagen. Hur går dina tankar om det uppdraget?

Först och främst väldigt ärofyllt att få fortsatt förtroende. Jag tycker också att det är ett smart drag av förbundet att omorganisera uppdraget och ge berörda ledare möjlighet att ta med sig erfarenhet från uttagningsprocessen och själva SDF SM till nästa årskull. Det kommer medföra bättre förutsättningar att lyckas med uppdraget både vad gäller utveckling av spelare och själva resultatet.

Vilka egenskaper tycker du är viktiga för att man ska utvecklas som innebandyspelare?

Viljan och drivkraften att träna och lägga ner tid på sin idrott. Att man vill träna. Att man tycker det är roligt att träna, lära sig nya saker. Att man helt enkelt tycker om att träna!

Att vara nyfiken och observant är viktigt. Se hur andra gör, prova att göra samma sak och utveckla det till din grej.

Försök vara nära din tränare. Stå längst fram så du ser tavlan, lyssna på din tränare, ställ frågor, be om feedback och tips.

Att träna med likasinnade lagkamrater gör det lättare för dig att fortsätta gnugga på. Då är man flera som hjälps åt att pusha på och man får också det sociala.

Specifika egenskaper som gör dig till en bra innebandyspelare är:

Att kunna utföra direktaktioner, såsom passningar, skott, brytningar, räddning-returkontroll-utkast. Ju snabbare du kan utföra dina aktioner desto större chans att du lyckas med ditt skott, din passning, ditt utkast.

Att vara skicklig i närkamper (1 mot 1 situationer med och utan boll). Är du skicklig i 1 mot 1 situationer så har du alltid ett övertag på din motståndare.

Slutligen, en bra kondition är viktigt för att kunna utvecklas. Med en bra kondition orkar du träna en hel träning och du kan använda hela träningstiden till att försöka göra så många bra saker som möjligt. Likaså när det kommer till seriespel och cupmatcher. Med en bra kondition kan du återhämta dig snabbare mellan matcherna och får snabbt ny kraft. Att orka är oftast helt avgörande.