Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Historiskt rekord i antalet flick- och damspelare - Värmländsk innebandy fortsätter öka

Under de senaste två åren har idrotten stått inför stora utmaningar till följd av pandemin med avbrutna säsonger, restriktioner som gjort att inomhusidrotterna inte kunnat träna och minskade möjligheter till intäkter. Trots detta kan Värmlands Innebandyförbund idag konstatera att det aldrig varit så många flickor och kvinnor som spelat innebandy i Värmland som under den nyss avslutade säsongen, och att antalet spelare totalt är fler än innan pandemin.

Ser man till de totala licenssiffrorna så har antalet spelare ökat jämfört med siffrorna för säsongen 2019/20, alltså innan pandemin. Då hade värmländsk innebandy 6303 spelare som deltog i serie- och poolspel och årets totalsiffra landade på 6391 spelare.
- Det känns otroligt roligt att kunna summera dessa siffror som på alla sätt visar vilket enormt bra jobb våra föreningar gjort både före pandemin och sedan under hela den här utmanande tiden, där hela idrottsrörelsen verkligen fått arbeta hårt med att behålla sina utövare, säger Camilla Olsson, kanslichef Värmlands Innebandyförbund.

Totalt har 2211 flickor och kvinnor haft licens under den senaste säsongen och det slår det gamla rekordet på 2152 licenser, från säsongen 2016/17. Bryter man sedan ner siffrorna till de olika licenskategorierna så slås också rekordet för antalet spelare med A-licens, 16 år och äldre. Det gamla rekordet på 641 licenser var från 2008/09 och det slås med råge av årets siffra på 712 licenser.
- Att kunna presentera dessa historiska rekordsiffror efter idrottens kanske svåraste och mest utmanade tid någonsin är förstås väldigt glädjande. Det visar hur bra våra föreningar är på att både behålla och locka nya flickor och kvinnor till sin verksamhet samt vilket stort intresse det finns för att spela innebandy, säger Johan Carlsson, tävlingsansvarig på Värmlands Innebandyförbund.

Förbundet trodde på en ökning gällande A-licenser på damsidan redan för ett knappt år sedan vid serieanmälan, då antalet anmälda damseniorlag till årets säsong blev det högsta sedan 2008/09. Men samtidigt fanns det farhågor att antalet ungdomsspelare skulle kunna minska på grund av pandemin.
- Att vi skulle öka på damsidan hade vi nästan räknat med, men kanske inte att det skulle bli ett rekordår. Sedan var det otroligt glädjande att se att vi även ökade antalet licenser för flickor som är 15 år eller yngre jämfört med innan pandemin. Årets siffra, 1499 licenser, är dessutom den högsta sedan 2006/07, säger Johan Carlsson.

På pojk- och herrsidan är den gångna säsongen inget rekordår, men ändå bra. Antalet licenser för spelare som är 15 år eller yngre är det den näst högsta siffran under de senaste 10 åren. Siffran för A-licens, 16 år och äldre, är högre än innan pandemin, totalt 1421 jämfört med 1336 stycken innan pandemin.
- Det är givetvis kul att kunna konstatera att antalet A-licenser även ökar på herrsidan och enligt de indikationer vi fått från föreningarna känner vi oss trygga i att antalet herrseniorlag kommer att öka till kommande säsong. På pojksidan ligger vi bra med, men trenden som även fanns innan pandemin, att vi är bättre på att behålla tjejer än killar, ligger kvar och där behöver vi tillsamammans med våra föreningar hitta ännu bättre vägar. Vi har en utvecklingsgrupp som jobbar dedikerat med frågor och insatser som handlar om att just behålla och rekrytera och planen är att till hösten sjösätta pilotprojekt, i olika föreningar, som sedan utvärderas, säger Camilla Olsson.

short_text    Publicerat av Johan Carlsson 2022-05-04, kl 12:57