Fler damlag i värmländsk innebandy

För tredje året i rad ökar antal damlag inom värmländsk innebandy. När serieanmälan stängde den 18 maj kunde Värmlands IBF konstatera att 29 damlag kommer till spel till nästa säsong, den högsta noteringen på damsidan sedan 2012.

Totalt har närmare 415 lag anmälts till serie- och poolspel hos Värmlands IBF till den kommande säsongen. Det är fjärde året i rad som över 400 lag kommer delta i VIBF:s tävlingar. På damsidan fortsätter den positiva trend som inleddes 2017. I år har 29 lag anmälts, jämfört med fjolårets 27.
- Jätteroligt att konstatera att vi ökar för tredje året i rad och fortsätter närma oss 30 lag, säger Johan Carlsson, tävlingskonsulent på VIBF.

En av orsakerna till ökningen kan vara att innebandyföreningarna har blivit bättre på att behålla de tjejer som börjar spela innebandy i sin verksamhet.
- Ser man det rent statistiskt så är vi inom innebandy bättre rent procentuellt på att behålla tjejer än killar, vilket är ett klart trendbrott. Den allmänna uppfattningen är att vi tappar fler tjejer, men det upplevs nog mer så eftersom det är färre tjejer än killar som börjar spela och varje tjej som slutar märks mer. Men statistiskt så är det tvärtom, det gäller både nationellt och i Värmland, kommenterar Carlsson.

Även anmälningarna till Juniorallsvenskan på damsidan ser ut att bli fler än tidigare, då hittills fem lag från Värmland anmält sig. Det är den högsta siffran någonsin.

Bland de nya damlagen finns U-lag från Hultsberg/Björkås IBF, BKI Sunnanå, GS 86 AIF och Hagfors IF Uddeholm samt ett A-lag från Åmåls IBK. Det är första gången sedan säsongen 1992/93 som ett damlag från Åmål anmäls till seriespel hos VIBF, då var det IFK Åmål det gällde. Två damlag har inte anmälts till seriespel och det är Hagfors IF Ungdom och Karlstad IBF Bredd.

På herrsidan tillkommer tre nya lag till nästa säsong. Det är helt nystartade Karlskoga FBC, comebackande Storfors IBF samt att Kristinehamns IBF anmält ett U-lag. På herrsidan blir det lika många lag i seriespel kommande säsong sedan Nilsby IK, Billingsfors IBK och Degerfors IBK inte anmält sina U-lag till seriespel.

- Årets anmälningssiffror vittnar ännu en gång om att våra föreningar gör ett otroligt jobb runt om i sina verksamheter. Dessutom har vi glädjen att välkomna två helt nya föreningar till den värmländska innebandyn, Karlskoga FBC och Herrhagens IBF, säger Camilla Olsson, kanslichef hos Värmlands Innebandyförbund.

Serieindelningar senior

Serieindelningar junior- och ungdom

short_text    Skrivet av Johan Carlsson 27 maj 2019