Information gällande Coronaviruset

Läs mer här.

Föreningsbesök hos Väddö IF

Under våren så kommer vi göra några digitala föreningsbesök och intervjuer med några olika föreningar, först ut är Väddö IF där vi fått en intervju med Kimmo Heiskanen 

Hejsan Kimmo!

Du är ju en fantastisk eldsjäl i Väddö IF, berätta lite om dig själv för våra läsare!

Ja, vad ska man säga? Jag är väl i stora drag en engagerad dåre som får tunnelseende när passionen slår till. Nej, men jag funkar så att brinner jag för något så får jag ganska mycket driv och tunnelseende och går verkligen in för det helhjärtat.

 Jag kommer ursprungligen från Södertälje där jag började med innebandy 1995 i gamla klassiska Listonhill IBK. Var aldrig  eller är kanske inte någon råtalang på bollsport alls. Men träningsvilja och passion fanns så jag krigade mig till en hyfsad position i junioråren innan knäproblemen kom. Pajade självklart knät för första gången i 17-årsåldern i mitt livs match i regionsslutspelet i SM med Telge SIBK. Så vi säger väl att det hade varit Heiskanen och inte Kohonen alla hade pratat om ifall skadan aldrig hänt. Nej då, skämt åsido. Jag hade aldrig blivit något ändå som spelare.

Jag har fortsatt spela fram till för något år sen och lade egentligen av som spelare då. Men sporadiska inhopp är svårt att värja sig från när det behövs eller passar. Men passionen för innebandyn, lagidrotten och föreningslivet har alltid varit intakt. Det var någonstans där ett tag innan den första knäskadan som jag blev ledare och fick ju då automatiskt mer tid till det sen. I samma veva som jag flyttade från Södertälje till Roslagen så fick jag som 19-åring frågan om att vara ungdomsansvarig i Telge SIBK.

Men jag hamnade istället en kort sväng i en grannby här uppe och deras klubb innan jag kom till Älmsta och Väddö IF 2008 och började där med att hjälpa dåvarande P93 under deras sista säsong. Därefter startade vi herrlaget bland mycket annat. Många spelare, lag och projekt har passerat. Men ja, här är jag än idag, ett antal knäoperationer, tre barn och många färre hårceller på huvudet senare.

Väddö herr som är en av de saker du är engagerad i har ju gjort en fantastisk säsong och tar klivet upp i H3 med a-laget och upp i H5 med u-laget. Vad beror dessa framgångar på? Utifrån så känns Väddö IF som en härlig förening med engagerade medlemmar där trivseln är stor.

Ja, alltså det där med trivseln är väl ganska mycket A och O i vår framgång egentligen. Vi har under ett antal år verkligen släppt på prestigen och allt vad ”seriösa satsningar” heter. Vi har prövat dom gamla hederliga metoderna förr, men det har helt enkelt inte funkat här ute hos oss eftersom det inte finns oändligt med spelare här och alla har olika ambition.

Vi rasade igenom seriesystemet för ett par säsonger sen och blev av med en hel del spelare som ville testa på högre nivå. Vi satt där med sju seniorspelare (inklusive mig själv) när vi hade landat på botten. Där bestämde vi oss för att släppa på allt vad kravbild hette helt och tog hjälp av P99/00 som successivt blev stommen i herrlaget. Sen har vi fortsatt på samma sätt egentligen. Vi håller på med det här för att det är kul. Självklart så är det så att om man är med i en serie så vill man ju vinna matcher. Men på något jäkla vänster så har vi än så länge kunnat kombinera båda. Mycket tack vare att spelartruppen har blivit större så att vi har kunnat erbjuda ett U-lag och därmed speltid till alla och sen är det ju så att vi under de senaste säsongerna har fått massor av duktiga innebandyspelare till oss.

Utan den höga kvalitén vi fått in under tid så hade vi ju självklart inte varit i H3. Men man måste också komma ihåg att spelarna har valt oss av någon anledning. Det är faktiskt inte vi som har värvat spelare utan dom har valt att söka sig till oss. Mycket genom polare och också genom ett rykte (som förhoppningsvis stämmer) om att det är rätt kul att lira i Väddö IF. Där har väl hemvändare som Linus Ryderborn haft en väldigt stor del i det. Det hände något när han kom hem igen för några säsonger sedan.

Det finns ju en slumrande storspelare någonstans ute i östra Uppland vid namn Christoffer Lantz, kommer ni leta reda på honom och dra på honom er grön/gula dress. Det är ju en riktig poängmaskin som kanske inte alltid är överens med domarkåren, men med en härlig karaktär.

Vi har koll på Roslagens Pavel Buré (jag borde få betalt för att säga det), Christoffer Lantz, och han vet var vi finns. Är han sugen så är han precis som alla andra varmt välkommen. Senaste säsongen var han inte så sugen helt enkelt. Vi får väl erbjuda en kebabtallrik från Ankaret. Det borde räcka. Han har inte testat den än vad jag vet. Spelare som kanske inte är bästa vänner med domarkåren har vi, så just där kanske vi inte lider brist i dagsläget. Men det finns ju alltid plats för profiler.

Derby i H3 mot rivalerna Midas IBK nästa säsong, dina tankar kring det?

Det ska bli riktigt kul att få mäta sig med Midas IBK under riktig säsong och med samma förutsättningar. Det är första gången vi spelar i samma serie. Vi har ju träningsspelat mot dom en del och det brukar vara tuffa, täta och roliga matcher. Vi får väl se helt enkelt vilka steg vi har tagit som grupp och vad dom har tagit med sig för erfarenheter från H2. Det lär dra en hel del publik vågar jag i alla fall lova. Det ska bli kul.

Berätta lite om föreningens verksamhet idag, ni har ju inte bara innebandy på programmet?

Väddö IF är väl en ganska stor del i Älmsta och Väddöbygden och har funnits sedan 1929. Jag sitter själv med i styrelsen. Vi har fotboll och innebandy som är dom klart största sektionerna. Men sen har vi även Tabata, Boule, sportfiske och en liten skidsektion.

Vi har ju Vikingahallen, en gräsplan, en nyanlagd konstgräsplan, uterink, folkpark, tennisbana, beachvolleybana, utegym och ett elljusspår som vi äger och förvaltar själva. Vi har riktigt bra förutsättningar och där måste jag få in ett par ord om Väddöbygden. Det finns en hel del härliga eldsjälar här och man har liksom inställningen att är det ingen som ordnar det åt oss så får vi ordna det själva.

Det är faktiskt helt fantastiskt vilket engagemang det finns i bygden. Där till ska vi också skatta oss lyckliga över ett företagsliv som är bra och som verkligen hjälper till med sponsring och vad det nu kan vara. Man känner en ganska stor samhörighet och man märker att många bryr sig om Väddö IF och Väddöbygden i synnerhet.

Hur ser innebandydelen ut idag, vilka lag och träningsgrupper har ni nu?

Innebandydelen av föreningen består idag av Herr A, Herr U, P06-08, PF10-12, PF13-14 och ett gäng som lirar gubbinnebandy på söndagar. Det allra yngsta gänget startades upp efter juluppehållet.

Hur bra är Heiskanen jr i knatteligan?

Det finns ju två Heiskanen Jr aktiva nu. Dock har bara den äldre börjat lira poolspel. Men det går bra. Det är riktigt kul att följa utvecklingen. Han älskar och brinner för sporten, nöter sig till färdigheterna och positionerar sig bra. Kanske lite lik farsan då. Den yngre av dom brinner också för sporten men är lite mer rivig och har driv och teknik, full fart framåt. Sjukt dålig förlorare. Alltså inte lik farsan då.

Hur ser planerna ut inför nästa säsong?

Planerna inför nästa säsong är väl att vi ska fortsätta där vi slutade. Både som helhet när det gäller alla lag och när det gäller herrlaget.

Vi har inte varit ute och värvat tidigare och har väl inte för avsikt att riktigt göra det nu heller. Det finns ett värde i att ha spelare på plats som verkligen vill vara här och som inte har tjatats hit. Men vi har så klart örat mot rälsen och dörren öppen.

När det gäller tränarbiten så vore det självklart kul om vi kunde få in ett nytt ansikte med nya kunskaper. Men det geografiska läget och premissen om att allt ska vara kul och mycket på spelarnas villkor kanske gör det svårt att få hit någon. Vi har försökt förr. Men har du någon på lut så be denne att slå en signal!

Sen är det väl så att ju högre upp man kommer desto mer måste man dra åt tumskruvarna för att hänga med. Exakt hur och på vilket sätt slår vi fast under den närmsta tiden. Vi får inte tappa identiteten eller bli fartblinda. Något är det ju som har gjort att vi är där vi är idag och det får vi inte förlora.

När får vi se damverksamhet i Väddö IF innebandy?

Jag önskar att jag hade ett tydligt svar när det gäller damverksamhet , men jag vet tyvärr inte. Det är jättetrist. Det är ju definitivt något vi skulle vilja ha. Vi behöver väl hitta en eldsjäl som brinner för just det och kan driva det.

Vi var väldigt nära och hade ett damlag på g för ett antal år sen. Men det var lite för få spelare, så det rann ut i sanden. Men vi har en del aktiva tjejer i ungdomslagen idag och den tredje Heiskanen Jr som är en dotter ska väl snart också börja lira om hon vill, kanske får jag som far driva den frågan då. Men jag hoppas att det är på plats långt innan dess

Stort tack för intervjun och vi på Upplands IBF önskar er en trevlig sommar!

short_text    Skrivet av Johan Good 27 mars 2020