Trea mitt i ombyggnationen: ”Nu är vi på gång…”

Publicerad
Sävsjö Insta

Sävsjö IBK har ändrat om en del till i år och ligger trea i D1-tabellen. Nu väntar toppmatch mot serietvåan Hovslätts IK. ”En värdemätare för oss”, säger sportchefen Vidar Hellsaeus.

Sävsjö IBK har gjort om en hel del till den här säsongen, både i ledarstab och spel, och parkerar på en fin tredjeplats i tabellen efter halva D1-säsongen.

Det trots att man fortfarande håller på att sätta allt det nya…

– Vi har ändrat mycket i vårt spel och har byggt om en del och det har tagit tid att sätta det. Nu känner jag att vi är på gång, både gällande träning och match, säger sportchefen Vidar Hellsaeus.

Ni håller på att sätta allt fortfarande, men är ändå trea i tabellen?
– Vi har en grund att stå på och en trupp där många spelare har karaktär. Vi är tuffa att möta och även när vi inte får till vårt spel till 100 % så är det jobbigt att spela mot oss. Vi har två bra målvakter och ett bra försvarsspel, det är grunden till att vi kunnat vinna många matcher.

Hur jobbiga är ni att möta?
– Jag såg en artikel efter segern mot CL98IC där någon kallade oss ”vedhuggarna från Sävsjö” och det tar jag som positiv kritik. Vi har ett kollektiv som jobbar hårt. Vi har kanske en spelare bland de tio, tjugo bästa poängplockarna i serien, men i stället fördelas poängen över många spelare, och det är en styrka.

Ett av dragen inför den här säsongen var att plocka in Jimmy Lindström som ny tränare, som komplement till Joakim Gunnarsson.

– I och med Jimmys intåg så har vi ändrat mycket i vårt spel. Vi går lite mer rakt på mål och har ett mer aggressivt anfallsspel. I kombination med det har vi skiftat positioner på en del spelare. Sådana saker tar tid att sätta, men som sagt, nu är vi på gång, säger Hellsaeus.

– Jag ser verkligen fram mot fortsättningen, tror vi kommer utvecklas ytterligare samtidigt som vi är jobbiga att möta.

Vad har ni fått för effekt på att byta lite positioner på spelare?
– En del av dem har verkligen fått en nytändning och får ut mer av sitt spel. Dessutom ger spelare som kan spela på flera olika positioner oss fler möjligheter att både hantera skador och förändra matchbilder.

Hur ser målsättningen ut?
– Det långsiktiga målet är att gå upp i allsvenskan, sedan får vi se när det blir. Vi har inte satt någon placering inför i år, vi vill utvecklas som lag och därigenom bli ett lag för övre halvan av tabellen och om allt stämmer tampas om de tre främsta platserna.

Till helgen väntar en viktig streckmatch när Sävsjö IBK ställs mot serietvåan Hovslätts IK på bortaplan. Fem poäng skiljer lagen åt.

Seger och Sävsjö IBK minskar gapet till två poäng, förlust och avståndet växer till hela åtta pinnar

Hyfsat viktig match i kampen om de två kvalplatserna alltså.

– Det blir väldigt intressant, både hur vi och Hovslätt hanterar den här matchen, och det är klart att det är viktiga poäng på spel. Hovslätt är ett riktigt bra lag med många kvaliteter men kan vi bibehålla formen från senaste matcherna så tror jag vi kan ge dem en rejäl kamp. Det är en värdemätare för oss att möta ett sådant topplag, och de blir ju favoriter i kraft av sin hemmaplan, säger Hellsaeus.

– För vår del är viktigast att jobba vidare på det vi påbörjat, men ska jag säga något specifikt så blir det noggrannheten i försvarsspelet. Vi har tränat mycket på skott och avslut, där känner vi oss starka, men det gäller att ha koll på defensiven.

Ni har inte spelat på länge, vad är främsta utmaningen efter ett långt uppehåll?
– Efter ett tidigare uppehåll hade vi problem med att hitta tempot, men jag är inte lika orolig den här gången. Tycker det sett fokuserat och bra ut på träning, så tror vi är inne i det snabbt.


NOTERAT I D1

– Olofströms IBK toppar tabellen på 25 poäng, en pinne före Hovslätts IK (som dock spelat en match mindre).

– Emma Torikka, Olofströms IBK, toppar poängligan med 29 poäng.


SÅ GICK DET I TIONDE OMGÅNGEN

14 december
Olofströms IBK – Växjö IBK Utveckling 9-3

17 december
Sävsjö IBK – CL98IC 10-6
Husqvarna IK – FBC Karlskrona 10-6

18 december
Vetlanda IBF – Värnamo IK 3-4

19 december
Jönköpings IK Utveckling – Hovslätts IK 3-6


ELFTE OMGÅNGEN

7 januari
CL98IC – Husqvarna IK

8 januari
Olofströms IBK – Vetlanda IBF

9 januari
Hovslätts IK – Sävsjö IBK

Publicerad av Jonas Gustavsson

Dela
Samarbetspartners

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS