Hej, 

Vi kommer med ett träningstips i mitten av veckan. 

Att spela är det roligaste som finns det är höjdpunkten på träningen och den främsta orsaken många går på träningen. Men att bara spela är ett kaos och dessutom allt som oftast en balansgång mellan de olika individerna i gruppen för att det ska bli någorlunda jämnt. 

Det är oftast den stora utmaningen för er ledare, att skapa en tävlingsbalans så att det blir jämna matcher i spelet. Annars är spelet allt för ofta till en stor fördel för de som kommit längst i sin biologiska utveckling. Starkare och snabbare och mer mogna gör att dessa spelare har stora fördelar i spelet mot sina jämnåriga lagkamrater. Det blir därmed oftast ett fokus på resultatet och den kortsiktiga vinsten. Men hur kan man spela spelet ur ett lärande och mer långsiktigt tänk? 

Här kommer fyra exempel på hur ni kan ha begränsningar i spelet för att skapa möjligheter för spelarna att upptäcka delar som ni vill förmedla. 

  • Tysta leken - Spelarna får inte prata med varandra. Den enda kommunikation man får använda är den icke-verbala. Alltså visa med kroppen och klubban vad jag vill förmedla. Detta är en bra sak att ha i sin verktygslåda för att lära spelarna att börja vara mer tydliga när man är beredd på en pass, skott eller när man vill passa. Detta sätt är väldigt kopplat till Spelförståelse. 
  • Rugby-spelet - Man får endast passa i sidled eller bakåt i banan. Man får Driva-Dribbla-Utmana med bollen framåt för att försöka komma till avslut och göra mål. Men man får inte passa framåt. På detta sätt får vi backar som måste följa med upp i planen. Men även backar som vågar driva bollen vid bollvinst från tex eget hörn. 
  • Doppbolls-innebandy  - Bollförare får inte driva med bollen utan endast skydda den runt sin egen axel. Man får spela hur som helst. Detta ställer större krav på hjälpspelare att börja leta efter bra ytor att hjälpa bollförare i spelet. 
  • En-hands innebandy - Man får bara spela med en hand på klubban och helst ska det vara den översta handen som ska hålla i klubban. Detta är ett sätt att lära sig hantera klubban på ett mer effektivt sätt i spelet. Det blir också en form av styrketräning för handleden och därmed i förlängningen en form av teknikinlärning. 

Tänk också på att anpassa ytan för spelet och tiden för spelarna så att ni upplever att spelarna får en chans att upptäcka de möjligheter till lärande som ni vill åstadkomma. Mao inte för många spelare på för liten yta.

I våra nya Stegutbildningar pratar man om begreppen Daylight och Moonlight. Det skulle kunna översättas till BLICKEN UPP och TITTA ENDAST PÅ BOLLEN. Vilket kopplas till Spelintensiteten, alltså hur intensivt upplever spelarna spelet?

Spelintensitet är alltså subjektivt utifrån spelarens egna kunskaper i spelet. Tex så upplever inte ni ledare att spelet går så fort när ni är med ett gäng 10åringar. Det gäller alltså att hitta balansen i Spelintensiteten för att skapa en lärande miljö. 

Hoppas att detta kan leda till lite inspiration på era träningar. 

Upptäck mer

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS