Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Innebandyn i Östergötland

Hej allesammans,

I förra veckan fick vi statistik till oss från SIBF och tillsammans med Stefan här hos oss så har vi gått igenom vår egna statistik.

Det finns positiva sidor och det finns definitivt sidor att förbättra. För att sammanfatta

  • Östergötland har det lägsta ration i kategorin antal röda licenser i relation till gröna i hela Sverige främst på pojk men vi är tyvärr långt ner även på tjejsidan. Snittet i Sverige är 60-65% medan vi i Östergötland har 40-45% röda licenser i relation till gröna.
  • Vi har ökat mest i hela Sverige på Blåa tjejer, men ökar även på Gröna sidan kontra snittet i Sverige. Detta i förhållande till 2020 vilket återigen exkluderar pandemin.
  • Vi har tappat på killsidan under pandemin på alla ungdomsnivåer.
  • Vi har växt på A-licens (16år och uppåt)

Det finns två sätt att se på detta.

  1. Vi är bra på att rekrytera in nya spelare på Grön nivå och tidig Blå nivå hos tjejer.
  2. Vi är mindre bra på att behålla våra spelare över lag redan efter något år på Blå nivå och tyvärr har vi ännu svårare på Röd nivå.

Det första påståendet visar på att FFG har gett en positiv effekt i form av rekrytering på de yngsta åldrarna. Det senare påståendet har varit snarlikt över tid. Vi tittar tillbaka till säsongen 17/18 som bekräftar vår situation med en ojämn fördelning mellan Gröna och övriga nivåer, detta för att exkludera pandemin som förklaring. Den har mer bekräftat och aktualiserat läget kraftigare. Men att FFG har varit en väldigt positiv injektion i innebandyn i Östergötland går inte att sticka under stolen.

Det finns givetvis inget enkelt svar eller enkel lösning på vår situation att behålla de barn som vi rekryterar in i våra verksamheter. Men någonstans måste vi sätta ned spaden och börja gräva där vi står.

Ett första steg för alla parter från Ledare till Förening till Förbund är ->

  • Att förstå spelare oavsett nivå vad de önskar och kräver.
  • Att utbilda sig som ledare.
  • Att skapa en utbildningskultur i föreningen.
  • Att erbjuda och stötta föreningar den hjälp de önskar.

Mottot – ”Så många som möjligt, så länge som möjligt, så bra som möjligt”  

För att detta motto ska kunna levas upp till behöver föreningen ge ledarna förutsättning för att skapa miljön som möjliggör detta motto. Vi på ÖIBF tillsammans med RF-SISU finns för att hjälpa och stötta föreningen, ledarna, föräldrar och spelare.

Men vad kan man göra? 

  • Som ledare är tillsammans med sin förening titta över vad kan vi utbilda oss i. På ÖIBFs finns utbildningar för respektive nivå. Vårens utbud -> Aktuella utbildningar | Innebandy.se
  • Vill man som förening göra en insats finns det flera spår att ta beroende på vad man känner. Ett första steg kan vara att ta kontakt med RF-SISU för att bolla och förklara föreningens situation och ambition. Enklast är att ringa till Fredrik Sundberg eller maila.

Tel: 010-476 50 30, 0722-355819

e-post: fredrik.sundberg@innebandy.se Fredrik.sundberg@rfsisu.se

Vi älskar alla innebandy på något sätt och väldigt många har någon form av relation till innebandyn. Det finns massor med engagemang där ute för innebandyn, vi behöver bara ta till vara på det, på rätt sätt och utforma vår väg framåt. Vi kanske inte kan få tillbaka de som slutat. Men vi kan se över vår verksamhet för att erbjuda en miljö och kultur som främjar att man fortsätter så länge som möjligt. 

För hjälp med rekrytering och allmänna frågor kring FFG/LUB hör av er till Viktoria Gustafsson.

tele - 076 877 66 05

mail - viktoria.gustafsson@innebandy.se

Mvh Kansliet ÖIBF

short_text    Publicerat av Fredrik Sundberg 2022-02-18, kl 13:59