Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19

Läs mer

Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Uppland tar Innebandy Flex till skolorna

Den 19 maj bjuder Upplands Innebandyförbund in idrottslärare i Uppland till en träff om Innebandy Flex.

- Vi hoppas med detta jobb kunna ge våra föreningar i Uppland en hjälp med att locka fler barn & unga till deras verksamheter, säger Johan Good från Upplands Innebandyförbund.

Hur kommer det sig att ni valt att utbilda idrottslärare i Innebandy Flex?

- Vi vill att fler ska få testa på att spela innebandy och Innebandy Flex tror vi är en spelform som är gynnsam i skolmiljön. Den klassiska innebandyn med dribblingar/närkamper (som vi alla innebandyfrälsta älskar) tenderar ju att passa några bättre än andra. Vi kan nog alla känna igen oss i situationen att när vi spelade innebandy på skolan fanns det några tjejer/killar som kanske redan spelade innebandy och de var väldigt dominanta i spelet, säger Good och fortsätter:

- Flex med dess komplexitet skapar ju helt nya förutsättningar och ett spel där det är svårare för en individ att ensam dominera spelet. Vi tror att Innebandy Flex kan leda till att fler känner sig delaktiga och kan utmana alla personer oavsett tidigare kunskaper inom innebandy. Framförallt vill att de som inte redan spelar ska kunna få en rolig upplevelse och sen på sikt ansluta sig till de som spelar i en förening.

Vad är det bästa med Innebandy Flex?

- Komplexiteten som jag nämnde ovan skapar förutsättningar där du utmanas på ett helt nytt sätt. Generellt inom idrott lägger vi väldigt stor vikt på bollförande spelare är min personliga uppfattning. Nu när den bollförande spelaren ej får röra sig så ökar ju behovet av ”hjälp” från medspelarna så det bjuder in till fler passningar, mer rörelse osv. Sen kan du enkelt bygga flera mindre spelplaner och sysselsätta väldigt stora grupper, då undviker du många av de klassiska fällorna som långa led, spelare på sidan.

Good tror även att Innebandy Flex är en bra utomhusaktivitet.

- Vid bra väder kan du dessutom med fördel förflytta spelet utomhus till skolgården. Då man inte får springa med bollen eller gå på bollförande spelare så blir det inte ligga många snabba svänga och närkamper som kan leda till fall och skrapsår på armbågar/knän.

Hur vill Upplands Innebandyförbund arbeta framåt med konceptet?

- Vi kommer först och främst försöka få ut informationsfilmen om Innebandy Flex till så många skolor som möjligt. Vi bjuder också in idrottslärarna till digitala träffar där de kan ställa frågor om Innebandy Flex och berätta om de vill ha något stöd. Så fort som situationen tillåter kommer vi att erbjuda skolorna hjälp med att starta upp Innebandy Flex. Det vill säga att vi kan komma ut och hjälpa till med att hålla lektionen, bistå med utrustning med mera.

Good menar att Innebandy Flex kan vara ett bra verktyg för att locka flera till innebandyn.

- Vi har också delat information om Innebandy Flex i våra kanaler till våra föreningar, nu under sommartid är det en spelform som passar väldigt bra utomhus oavsett om man har tillgång till en utomhusplan eller ej. Flex kan man lika gärna spela på en parkering som en gräsyta, säger Good och avslutar:

- Vi hoppas med detta jobb kunna ge våra föreningar i Uppland en hjälp med att locka fler barn & unga till deras verksamheter.

 

short_text    Publicerat av Lisa Eskils 2021-05-16, kl 08:00